Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Normalizovanje, redosled (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12377)

Mogli 10-09-2005 05:16 PM

Normalizovanje, redosled

Malo pitanje. Sta je ispravno - normalizovati audio zapis, pa ga onda editovati ili obratno? Ili je sasvim svejedno?

Eon 10-09-2005 05:32 PM

Re: Normalizovanje, redosled

Ja sam uvek prvo radio editovanje pa onda na kraju normalizovanje projekta. Mislim da je svejedno jer je digitaqlan zapis u pitanju samo sto kod kompresovanja, limitovanja itd. moras da spustas treshold nize.

SandRob 10-09-2005 07:04 PM

mozes normalizirat prije masteringa, ali ne na 0db, nego na -3db. to ti daje dovoljno headrooma za daljnja izivljavanja u masteringu di nivo podizes sa kompresorima i nebi trebalo nista vise normalizirat, ako si na kraju lanca limiter namisti kako treba.

bdv: ja ne normaliziran, nego pazin da mi mix bude oko 0db, a u pulsaru ipred wavelaba (u kojemu sniman), spustin za oko 3db.

Mogli 11-09-2005 06:16 AM

Slazem se za konacni mix, ali ja sam mislio na pojedinacne trake, recimo snimljen vokal...

SandRob 11-09-2005 07:10 AM

Quote:

Originally Posted by Mogli
Slazem se za konacni mix, ali ja sam mislio na pojedinacne trake, recimo snimljen vokal...

ne znan zasto bi normalizira trake?

Eon 11-09-2005 08:07 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob
mozes normalizirat prije masteringa, ali ne na 0db, nego na -3db. to ti daje dovoljno headrooma za daljnja izivljavanja u masteringu di nivo podizes sa kompresorima i nebi trebalo nista vise normalizirat, ako si na kraju lanca limiter namisti kako treba.

bdv: ja ne normaliziran, nego pazin da mi mix bude oko 0db, a u pulsaru ipred wavelaba (u kojemu sniman), spustin za oko 3db.

Ja sam uvek radio na -6 jer mi je -3 bilo nedovoljno za neke instrumente?!?!

SandRob 11-09-2005 08:10 AM

Quote:

Originally Posted by Eon
Quote:

Originally Posted by SandRob

Ja sam uvek radio na -6 jer mi je -3 bilo nedovoljno za neke instrumente?!?!

cekaj?! govoris o masteringu ili?!
ja san govori o masteringu, a u trakama nemas sto normalizirat?

Eon 11-09-2005 11:14 AM

O masteringu, tracke i ne normalizujem

SandRob 11-09-2005 12:12 PM

da nebi bilo nesporazuma, headroom je podrucje od 0db do distorzije i ono nam daje fore u radu. znaci, ako je peak na -3db, to ne znaci da do distorzije ima samo 3db, nego ima vise (ovisno o softwareu, hardwareu...).

Dushan_S 11-09-2005 12:24 PM

Ne kapiram za?to bi iko ?eleo da normalizuje trake u aran?manu? :confused:

To samo mo?e dati za rezultat da je na kraju tokom mixa pola reglera u nekim jezivim minusima da bi se kompenzovalo za preglasne instrumente.

All times are GMT +1. The time now is 01:33 PM.