|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Ne kapiram za?to bi iko ?eleo da normalizuje trake u aran?manu?
![]() To samo mo?e dati za rezultat da je na kraju tokom mixa pola reglera u nekim jezivim minusima da bi se kompenzovalo za preglasne instrumente.
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
pojedinacne trake se nikad ne normalizuju...
![]() ako vec nemas neki externi kompresor koji koristis tokom snimanja potrebno je da taman toliko pojacas preamp da ti najglasniji deo ode do 0.0 (a da ne ode u clip)... i na kraju, ne vidim sta tu ima da se normalizuje ![]() eon... nema to pojma.. -6, -3.. naslusao sam se i ja takvih prica... to je bar moje misljenje poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
pa da ti audio snimak ne sme ici iznad -6db npr. zbog ne-znam-ti-ja-cega... mislim na pojedinacnu trake, ne na mix
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
pa upravo to... ne vidim zasto bi se onda nesto normalizovalo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Ja sam do sad redovno normalizovao svaku pojedinacnu traku u mix-u i to onako iz pocetnicke navike (to mi je bilo prvo sto sam naucio), i do sad nisam primetio da ima nekih stetnih posledica, vec naprotiv, signal mi bude jaci i nisam uopste koristio preterano puno kompresora, tek negde, ako mi smeta zvuk, i tako uvek radim - tek ako mojim usima zasmeta kako se cuje pojedinacna traka. Medjutim, s obzirom da vas vecina kaze da to nije u redu, onda je sigurno tako i prelazim na vas nacin rada.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#9 |
ton magistar
|
![]()
normalizacija pojedinih traka nije zabranjena, ali mora postojat razlog zasto se ona cini.
ponekad su neke trake pretihe (ako nisu dobro usnimljene ili je takav sample) i treba podignut gain, ali onda je bolje rjesenje u wave editoru podignut manualno gain za par decibela. ako u jednoj traci ima vise 'events' (tako obicno i bude kad se snima), sto dobijes kad ih normaiziras!? izjednacis sve nivoe i ubijes makrodinamiku pisme. a je li to ono sto smo zeljeli?
![]() |
#10 |
Senior Member
|
![]()
Sa stidom priznajem da sam uvijek normalizovao sve trackove na -3(znate onaj batch u Nuendu) i odnedavno sam,nezavisno od vase price poceo da primjecujem da ono sto sam zaboravio normalizovati zvuci bolje(tj.ono drugo zvuci nekako "predebelo",sa manje visokih,kao da dolazi do neke suptilne distorzije,da ne spominjem sa kompresorom koji je must u onom sto radim).
![]() Necu vise! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Redosled povezivanja | Francuz | Audio Produkcija - Tehnike | 28 | 23-02-2008 05:42 PM |
Redosled efekata na kanalu | acaradio | Audio Produkcija - Tehnike | 38 | 07-06-2005 01:11 PM |