Go Back   Rumski Forum > Rumski > Predlozi i sugestije

Predlozi i sugestije imate ideju kako da www.rumski.com ucinimo boljim? Recite...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-11-2010, 04:04 PM   #1
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Analogija...

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Što da ne, već postoji onaj FrankoPankova tema o samogradnji studijske ezoterije, mogla bi da se pretvori u poseban podforum "Studijska ezoterija".

Opet, ovako švrljajući po forumu čini mi se da je jako malo ljudi koji imaju lična radna iskustva u "full analogue studijima" (tu prvenstveno mislim na traku, a onda i na analogni outboard i miksere). Više je to nekako u domenu mita nego iskustva... pa onda možda nije loše ni da se neki mitovi raščlane na sastavne delove

Da ne pokrećem priču o problemima sa test-trakama za magnetofone, štelovanju, mehanici transporta, trt-mrt... LACKY (Šimpraga) je jednom genijalno (i ironično) rekao: "analogija je stanje svesti".

Nije fora u "analognom zvuku" nego u načinu razmišljanja. Analogija (tj. "old school" analogija) je pre filozofija nego zvuk: sviranje u realnom vremenu, rudimentarno editovanje (if at all), pristajanje na tehnološka ograničenja, dovijanje i kombinovanje, takve stvari.

Bez copypasteovanja, kvantizovanja i autotuneovanja čak i digitalni zapis zvuči "analogno". Jbš šum trake i saturaciju. Nije stvar u tome.

Pozdrav,

Vasa

Bravo cika Vaso!
Meni i jeste interesantnija "filozofija" rada u takvom okruzenju, vise nego sam tehnicko-tehnoloski aspekat, mada je on neminovno prisutan...
Ali ostaje cinjenica da nesto mora da se odsvira/otpeva - izvede i podrazumeva muzicare, a ne programere...!

Last edited by Bockie; 06-11-2010 at 04:28 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 04:56 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Meni i jeste interesantnija "filozofija" rada u takvom okruzenju, nego sam tehnicko-tehnoloski aspekat, mada je on neminovno prisutan...
Neke stvari će po svojoj prirodi ostati analogne (mikrofoni, pretpojačala, pojačala, pa i analogne strane ADDA konvertora), tako da je tehnolo?ki aspekt analogije garantovan. A filozofija...

Pre nekoliko decenija (u to "old school" doba) su preampi bili identifikovani zajedno sa mikserom u kom su se nalazili. Pa sad, da li snimao kroz Neve, MCI, SSL, D&R, Trident, Harrison, A&H - snimao si mikrofone kroz pretpojačala koja su se nevino zvala "Mic Input", pristajao si na njihova ograničenja i jurio zvuk pomerajući mikrofone, ?timujući bubanj (ja lično nisam, po?to ne umem i nemam ?ivaca za to), mrdajući potenciometre na pojačalu...

Pre svega se obraćala pa?nja na izvođenje. Ako basista u prvom refrenu počne da ?uri - PUNCH IN, pa ga snima? dok ne odsvira kako treba. I CELA RAZLIKA je u tome. Nisi mogao da otera? basistu iz studija i od jednog refrena putem Elastique ili već nekog algoritma napenali? svaku notu na svoje mesto.

Jbg, o tome se radi - BASISTA je "analogna" pojava, a ne BAS.

Pozdrav,

Vasa
Old 06-11-2010, 06:08 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Neke stvari će po svojoj prirodi ostati analogne (mikrofoni, pretpojačala, pojačala, pa i analogne strane ADDA konvertora), tako da je tehnološki aspekt analogije garantovan. A filozofija...

Pre nekoliko decenija (u to "old school" doba) su preampi bili identifikovani zajedno sa mikserom u kom su se nalazili. Pa sad, da li snimao kroz Neve, MCI, SSL, D&R, Trident, Harrison, A&H - snimao si mikrofone kroz pretpojačala koja su se nevino zvala "Mic Input", pristajao si na njihova ograničenja i jurio zvuk pomerajući mikrofone, štimujući bubanj (ja lično nisam, pošto ne umem i nemam živaca za to), mrdajući potenciometre na pojačalu...

Pre svega se obraćala pažnja na izvođenje. Ako basista u prvom refrenu počne da žuri - PUNCH IN, pa ga snimaš dok ne odsvira kako treba. I CELA RAZLIKA je u tome. Nisi mogao da oteraš basistu iz studija i od jednog refrena putem Elastique ili već nekog algoritma napenališ svaku notu na svoje mesto.

Jbg, o tome se radi - BASISTA je "analogna" pojava, a ne BAS.

Pozdrav,

Vasa

Ovo je vec tema za sekciju koja bi eventualno nastala...

Ja bih eto voleo, mislim da bi bilo interesantno...

Last edited by Bockie; 06-11-2010 at 07:58 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2010, 06:25 PM   #4
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ovo je vec tema za sekciju koja bi eventualno nastala...

Ja bih eto voleo, mislim da bi bilo interesantno...
ne vidim dobar razlog da se ne napravi ovakva sekcija.. a vidim mnostvo dobrih razloga
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 07:50 AM   #5
sira
Senior Member

sira's Avatar

Ja sam za

Volim stvari koje kad se pokvare mogu popravit
sira is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 04:44 PM   #6
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Sto se nas tice nije problem da probamo sa takvom sekcijom...

diviner is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2010, 06:27 PM   #7
quake2
Banned

Jos jedan glas za.

-Traka,najbrzi nacin da se nesto usnimi kako treba jer u startu zvuci do jaja pa ne treba gomila plug inova koji se mincaju do besvesti.Svodi editovanje na minimum pa za greske u sviranju i pevanju budu okrivljeni oni koji su u stvari i krivi.Miksa se totalno brzo kada se prethodno nauci kako se to radi,naprimer kao ovaj: Groove3.Studio.Secrets.With.Krish.Sharma.TUTORiAL. DVD
Saturacija i kompresija,neprevazidjene,barem za moj ukus.
Automatizacija nepotrebna po meni,sama cinjenica da se na neku pesmu mozes vracati do besvesti i nesto po njoj cackati ponovo i ponovo je razmazila snimatelje a obezobrazila musterije.

-Elektronske cevi moje omiljene igracke.Drugar i ja smo napravili par pojacala i pretpojacala.Prvo smo radili push pull-ove sa EL34 cevima a onda se igrali sa EL84,EL90 itd....sve u svemu,sem mikrofonskih preampa u studiju, volim da imam cevi i u slusanju a nezaobilazno i na gitarskom pojacalu.Mada se uglavnom kada su cevi u pitanju misli na odredjenu vrstu saturacije,cevi u slusanju mogu da budu itekako realnije od gomile ostalih konkurenata,pogotovo kada su u pitanju single ended pojacala A klase sa npm 300B direktno grejanom triodom,2A3,845 itd.Da se ne bi bazirali iskljucivo na cevi i snimci bili monotoni uvek super posao rade i
-Trafoi koji rade pojacanje ulaznog signala na skroz lud i nepredvidiv nacin pa se o tome moze pisati do besvesti a za to bi ipak bilo lepo da imamo sekciju , kao sto je Boki i predlozio....
quake2 is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules