|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Superoperater
|
![]()
Sto su bre ljudi ovoliko nostalgicni ? Sta se radilo bolje, hoces reci da je stari "tristac" bolji od Audia A8 ? Neki treba da zive u '80, nekima je lepo u '70, a nekima mozda i u '41. Ja bih se najbolje osecao u 3010 ! To sto je ta muzika obelezila jednan period masovnog sna i iluzije da je zivot lep (zato ceh sad placaju njihova deca) ne znaci da je ta muzika stvarno imala dusu i stvarno bila dobra. Realno gledajuci i sa neke distance, zar je ovaj Cola imao bolji snimak nego na primer jedan Joksimovic ? Budimo realni, a ne nostalgicni !
To sto svako ima komp i mik ne znaci obavezno pad kvaliteta. Naprotiv! Sansa je pruzena mnogima, pa i nekima koji inace nikad ne bi dosli do studijske opreme, a pritom su mozda talentovani. Svejedno i danas treba postena gomilica novca i opreme da se opremi studio. Mrzim vracanje unazad jer je neprirodno. Najbolje je da se vratimo u pecine, to je bilo super, toplo, lepo, zidna umetnost, ne treba ti ni grejanje ni klima...
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
nije pre bio"elitizam" ekipe koja se bavila muzikom i snimanjem / miksanjem. Nego su to bili ljudi koji su naucili da sviraju i da koriste tih malo sprava koje su postojale tada, koji su istrajali da savladaju instrument i komponovanje i samim tim postigli neki kvalitet koji im je dao sansu da odu u pravi studio i to snime.
Oni su stedeli pare dok nisu kupili taj JEDAN instrument, ili spravu za snimanje, cuvali, vrednovali i naucili da ga koriste (jer nisu imali mogucnost da skacu sa jednog VST-a na drugi !!!) znaci - ovladali su tom umetnoscu sviranja / pevanja / miksanja.. danas - svaki mrmot sa 300-400 eura kupi PC i misli da moze da se meri sa drugima. Kao muzicar / producent ili studio... ko misli da je tako - nema pojma! Ok, tu i tamo ispliva po neko, ali to se i da ocekivati jel tu i tamo ima po neko i ko je nadaren za to.. Ostali - samo trose struju za dzabe!!!
![]() |
#13 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Naje?im se kad vidim da bendovi snimaju, produciraju i miksaju sami sebe (upravo poslednjih dana razgovaram sa nekim drugarima koji su tim povodom upali u ?e?ći problem). Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#14 |
Superoperater
|
![]()
Ok, to sto ste napisali takodje stoji, ali danasnja tehnologija pruza dosta komfora u radu, onome ko zna sta i kako radi. Oni koji znaju svoj posao, svakako ce kompjuter prihvatiti kao veliku olaksicu u radu. Ne samo kompjuter, vec citav digitalni sistem rada. Ja licno mislim da su danasnji snimci definitivno mnogo bolji od starih, mada neko voli bas te distorzije, sumove, nelinearnosti i sl - vintage zvuk. Naravno, sve ima svoju cenu i kao sto ste rekli gomila mrmota radi sa PCjem i par plugova, ali mogu samo da pricaju okolo i da izbacuju svoje kreacije na internet. Izdavacke kuce jos uvek imaju kakav-takav kriterjum... cini mi se
![]() Ono sto hocu da kazem u vezi teme je - nije bitno kako je neko dosao do zvuka ili pesme ako je pesma zaista dobra, a drugo je - ne slazem se da je tadasnje sve bilo idealno dobro - po meni, daleko od toga. Muzicari su znali da sviraju, pevaci da pevaju, ali i danas znaju. Samo sto postoje alati da i oni sto ne znaju, "saznaju", a to je negativna strana tehnoloskog napredka. Ima i dosta pozitivnih...
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 29-08-2010 at 02:21 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
Vidis kako se lepo ozvucavao bubanj sa dva mikrofona i bez VST-ova...
A danas... Jbmti za sta pljuje po 47-ici... ![]()
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 30-08-2010 at 01:44 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Pro Member
|
![]()
Pa kad se ovako mixovalo kod nas????...najbolji mixer je bio onaj mackie od 1500 eur lol... keep dreaming ex-yugoslavia...wannabe engineers ...
e da riba je prelepa... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]()
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 01-09-2010 at 01:34 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
MAO
|
![]()
nemoj tako, MCIjevi koji su stigli daleke 74te bili su top notch tada, a teško da su za bacanje i danas.
enivej,ja na ovu temu volim da parafraziram trevora horna, upitanog šta misli o demokratizaciji korišćenja opreme i audio tehnike - "pa ljudi moji, već više stotina godina svi imamo i platno i četkicu i boje, pa nismo svi Rembranti ili Pikaso". Dakle, ceo ovaj topik je lelemuđenje, jerbo, ko je znao nekad, znaće i danas, a ko zna danas, ovako il onako bi se probio i onomad. Razlika u kvantitetu dobrog audio kadra između današnjice i prošlosti je mizerna i zanemarljiva. Kusur je gomiletina debila koja misli da nešto može, al ne zna baš kako a još manje zašto. I onda odustaje, il još gore, ne odustaje i unesrećuje sebe i ljude oko sebe. ovo je bazirano na čitanju nekoliko biografija ljudi, producenata, didžejeva. I tad i sad, moglo se doći do pozicija, samo ako je neko želeo, i imao muda. A i danas jedino takvi prolaze. Stidljive razmežene i samosažaljive pičkice teško da imaju šta da traže i danas u poslu, isto kao ni tada. Čak ni ovo što većina forumaša radi, da snima sebe gajbi sebi za dušu, i to se ranije moglo sa portastudijom i kasetašima, nije to bilo bogzna koliko nedostupnije. U smislu da, iako danas imate i plugove i svašta nešto, teško da ćete iz hobija prići današnjim profi snimcima, ko što ste tada veoma slično mogli. Tako da, ljudi ,bataljujte lamentiranje nad prošlošću, bar po pitanju tehnike. Meni je krivo što se nisam rodio ranije da upoznam bolje muzičare i autore, i da živim u vremenu kada se moglo opako obogatiti od muzike. Bolje sedite i čitajte neke tutorijale na netu o štimovanju bubnja, gain stage-ingu na gitarama i generalno, ulozi desne ruke na žičanim instrumentima. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
...a kako se danas svira !! | DaBear | Razno | 1 | 21-11-2009 08:25 AM |
eh kako se nekad sviralo.... | Danny Lou | Razno | 1 | 21-11-2009 04:39 AM |
debil! Slucajno obrisan npr fajl | dawid | Audio Software | 33 | 25-08-2008 10:40 AM |
nekad i sad | balthazaar | Audio Produkcija - Tehnike | 26 | 24-08-2008 11:15 AM |
LUNA2 nekad ili danas SCOPE HOME | sub | DSP forum | 16 | 06-07-2007 02:14 PM |