|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Banned
|
![]()
Zanima me da mi neko malo preciznije dočara kakav je bio proces snimanja aranžmana i produkcije istog, nekad, avaj, kad nije bilo kompjutera niti digitalnih snimača. ..Jasno je meni da su tada postojali višekanalni analogni "trakaši" na kojima se snimalo, međutim, nije mi sasvim jasno kako je išao proces posle , u miksu. Kako se "farbalo"?...Kako se editovalo? Mi sad imamo uglavnom svi prikaz aranžmana u našem hostu-sekvenceru, pa klikćemo tamo-vamo
![]() ![]() ![]() Kako je bilo, pričajte! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
|
![]()
Eh,tada samo kad se setim
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
|
![]()
Nego, da li je tada postojala mogućnost da se kroz proces snimanja na traku iščaši tonalitet ..da ode u neki plus ili minus...pitam to zato jer mi se dešavalo da skinem akordski krug neke pjesme na gitari, a posle nikako da mi skorz sa štimom legne sa nekim starim snimkom....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Psiho
|
![]()
pretpostavljam da je svaka devijacija u brzini okretanja trake imala ekvivalentnu devijaciju pitch-a!?
![]() |
#6 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
ipak mislim da je to rezultat 48 khz u 44.1 kad je to prenoseno u digitalni oblik
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
sta se tice nacina snimanja nekad i sad, istina je, morao si bit daleko fokusiraniji na ono sta sviras, iz jednostavnog razloga sta tada nije postojao danasnji Undo
![]() ali mislim da je ta fokusiranost bila odlican vid samodiscipline koji nam danas svima jako fali. Undo je istovremeno najbolja i najgora stvar koja se dogodila glazbi (i ne samo glazbi) U ono vrijeme stvari je dosta olaksavao i ubrzavao Punch in, mogucnost presnimavanja/nasnimavanja dijelova prijasnjega takea novim takeom preko njega. Iz danasnje perspektive, jedna stvar mi se sada cini jako bitna: u ono doba kad bi u control roomu slusao finalni miks onda si zbilja bio koncentriran na samu glazbu, odnose instrumenata, panorame, levele, itd. dok ti danas veliku paznju i koncentraciju zna oduzimat buljenje u trackove u monitor. ne kazem da je zbog toga danasnja glazba losija od prijasnje, nego samo podsjecam na taj detalj ![]() Zato dosta starijih i iskusnijih producenata savjetuje da se final miks slusa sa ugasenim monitorom kompjutera ili barem zmureci U studiju smo manje-vise sve instrumente snimali direktno sa efektima koje smo donijeli usa sobom, osim naravno, bubnja koji se snimao total suho, a kasnije smo snare i tomove bojali harmonizerom i davali dosta gatea koji je bio jako popularan u to doba. Tako efektiran bubanj snimao bi se na drugu traku i onda bi se vracao natrag u miks, tj. opet bi ga snimili na glavnu 2" 24-kanalnu traku. Bas se snimao po starome sistemu: mikrofon na zvucnik bas pojacala i direct input u pult i onda bi se trazio dobar miks ta dva kanala. Studio u kojem smo radili, ako se dobro sjecam, nije imao pult sa motoriziranim faderima pa se zavrsni miks radio rucno uzivo. Dvoje iz banda lijevo i desno od producenta dizali bi ili spustali fadere kad i koliko bi nam on rekao, a cesto bi iste grupe instrumenata producent dizao ravnalom koje je drpio od svog klinca. Naravno, koji put bi neko nesto zaje*o ili nam se nesto ne bi svidilo pa bi se miks radio iznova. Final miks bi se prebacio na master traku i to bi bilo manje-vise to. Mastering se obicno radio u jacim studijima koje bi odredio label. Ne znam kakva je bila situacija u vecim i skupljim studijima u bivsoj Jugi, ali u malim studijima se uvijek stedilo na trakama, ono, tek kad bi poceli primjecivat da ono sta slusas da se upravo snima nije ono sta svira preko playback/monitoring glave i da traka vec ozbiljno prlja glave magnetofona, traka bi se ted tad krenula mjenjat ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
Ja josh nisam niti razmisljao o muzici.. tj verovatno sam isao u muzicku skolu kad se koristila samo analogna aparatura za snimanje.. mislim da je tad imalo vise duha iako je bilo teze za snimanje.
A sad i Pero i Ziko mogu da sednu za FL ili neki drugi program koji se moze naci na netu i da sistemom klik ovde il onde naprave pesmu. Postovanje svima koji su i tad znali da rade svoj posao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Ne vidim nista loshe sto Pero i Ziko mogu da sednu za Fruti lups i da nakucaju pesmu... Zasto da ne... Ista pricha kad bi ljudi koji su orali sa volovima poceli da se zale na danasnju mehanizaciju
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A da se ne zavaravamo da i tad u ta "lepa vremena" kojih se svi sa setom secaju nije postojala gomila mentola koji nisu zasluzili da imaju prilaz muzickoj opremi. Last edited by silicon science; 20-08-2008 at 05:26 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
LUNA2 nekad ili danas SCOPE HOME | sub | DSP forum | 16 | 06-07-2007 02:14 PM |
Nekad SIENA sada MARC 8 MIDI | Ad Fines | Computer Hardware | 5 | 07-01-2004 05:54 PM |