Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-07-2009, 10:52 PM   #71
quake
Banned

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Ja tu sa difuzorima zaista ne znam gde bih....pretesko za mene....He,he, sto se tice ovih "iskustava na uvo" takodje je zalosno sto su ona kod nas snimatelja uglavnom "losa" pa najbolje znamo sta "ne treba" raditi,ali dobro...ide na bolje,vec ima studija koje vredi posetiti i cuti kako bi nesto "trebalo" da se uradi,drugacije se razmislja onda i ozbiljnije se prihvataju neke stvari.

Last edited by quake; 03-07-2009 at 10:58 PM.
quake is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2009, 10:58 PM   #72
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake View Post
Ja tu sa difuzorima zaista ne znam gde bih....pretesko za mene....
Ne moraju po svaku cenu... mada ima mesta.
Quote:
He,he, sto se tice ovih "iskustava na uvo" takodje je zalosno sto su ona kod nas uglavnom "losa" pa najbolje znamo sta "ne treba" raditi,ali dobro...
Hm... ne bih TAKO generalizovao... nekada "vam" treba i dve godine da prihvatite da niste VI problem sto vam ne ide mixanje... nego soba u koju ste "ulozili" novce da se akusticki "sredi"... a sveukupno u nekoj takvoj sobi nema apsorpcionog materijala ni 2m3 (ukupno), pri tom preovladava tapetarski sundjer.*
Quote:
ide na bolje,vec ima studija koje vredi posetiti i cuti kako bi nesto "trebalo" da se uradi,drugacije se razmislja onda i ozbiljnije se prihvataju neke stvari.
Da...

pozdrav

bogi

* Hocu da kazem da vam fali generalno sigurnosti u sebe... a ta sigurnost ne moze pasti s neba.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2009, 11:21 PM   #73
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Meni se bas ne sviđa smjer u kojem ste krenuli s razmišljanjima!
Prvo i osnovno, ne znam koja je to "bučna" oprema koja bi se stavila u drugu prostoriju??!?? Pa on nema veliki pult sa 40 kila napajanja koje vrti svoje velike ventilatore. Nema vjerovatno ni pojačala za zvučnike koji se hlade ventilatorom. Jedino komp može malo šuma dodat, al i to se da regulirat. Sve i da napravi drveni iso box koji je dobro ventiliran sporim bešumnim ventilatorima, ispast će bolje nego da žrtvuje tu prostoriju. Dakle, moja poanta je - o kojoj buci pričamo da bi mu trebala druga prostorija. Ta prostorija bi možda postala ostava - a ni to mu ne treba jer je drugi dio prostora već sad ostava i tamo može spremit raznorazne gitare ili kramu koju ljudi donesu.
Druga stvar je da studio u kojem se snima u istoj prostoriji je vrlo nekomotan studio! Našao sam se u masu takvih situacija davno prije i ne želim se nikada toga prisjetit. Kakav je to monitoring kada sjediš sa slušalicama na ušima dok je pjevač pred mikrofonom, paziš da ne zakrckaš sa stolicom, paziš da ne spustiš olovku na stol da ne kucne... ma to je odurno. On ima taman malu prostorijicu koju bi ja totalno umrtvio i od nje napravio mali vocal booth. Pa u nju može strpat i neko gitarsko pojačalo i sve te neke sitnice.
Treća stvar je da su ovi noviji nacrti lijepo zamišljeni na papiru (ustvari u CAD-u) ali u praksi su jako ograničavajući. Zapravo, prostor je ograničavajući. Ima dva prozora i dvoja (troja, ako uračunamo i vrata za vocal booth/sobu za "bučne" sprave). Što s njima? U idelau bi najbolje bilo zapušit ih i da se nikada ne otvaraju. U praksi to ne bi išlo.
Ja bi cijelu režiju orjentirao onako kako je EOMSY to na prvoj skici nacrtao. To mi se čini najbolje. Onda iza leđa ubio zid totalno da ne vrati ništa. Apsorberčina i zdravo. Ja sam seljačina koja ima filozofiju da ako refleksiju ne možeš kontrolirat u potpunosti onda gledaj da ju izbjegneš.
Eto... možda sam radikalan al "it's just my 5 cents"

E da! Zašto nitko nije postavio pitanje čovjeku da sruši zid i proširi se na cijeli prostor? Ili barem digne sruši dio ovog zida i sazida novi u nastavku sa zidom od vocal bootha/sobe za "bučne" sprave? Onda bi se dalo napraviti puno puno bolji raspored, neke ne-pravokutne mjere prostorije (RFZ možda?)... soffit monitora možda... EOMSY, što ćeš ti s tom drugom prostorijom?
- -= - =- = - = - = - = - = - -

Last edited by Shot; 03-07-2009 at 11:25 PM.
Shot is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2009, 11:25 PM   #74
quake
Banned

Boggy Od kada sam malo doterao svoj prostor,mogu ti reci da mi vise ne manjka ni sigurnosti,kamo srece da sam i ranije imao mogucnosti da ga sredim.Sada mi je nekako "normalno" i opusteno da radim,ne razmisljam vise toliko o sobi i sta mi ona radi sa snimkom....milina.

Last edited by quake; 03-07-2009 at 11:28 PM.
Old 03-07-2009, 11:37 PM   #75
quake
Banned

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Meni se bas ne sviđa smjer u kojem ste krenuli s razmi?ljanjima!
Prvo i osnovno, ne znam koja je to "bučna" oprema koja bi se stavila u drugu prostoriju??!?? Pa on nema veliki pult sa 40 kila napajanja koje vrti svoje velike ventilatore. Nema vjerovatno ni pojačala za zvučnike koji se hlade ventilatorom. Jedino komp mo?e malo ?uma dodat, al i to se da regulirat. Sve i da napravi drveni iso box koji je dobro ventiliran sporim be?umnim ventilatorima, ispast će bolje nego da ?rtvuje tu prostoriju. Dakle, moja poanta je - o kojoj buci pričamo da bi mu trebala druga prostorija. Ta prostorija bi mo?da postala ostava - a ni to mu ne treba jer je drugi dio prostora već sad ostava i tamo mo?e spremit raznorazne gitare ili kramu koju ljudi donesu.
Druga stvar je da studio u kojem se snima u istoj prostoriji je vrlo nekomotan studio! Na?ao sam se u masu takvih situacija davno prije i ne ?elim se nikada toga prisjetit. Kakav je to monitoring kada sjedi? sa slu?alicama na u?ima dok je pjevač pred mikrofonom, pazi? da ne zakrcka? sa stolicom, pazi? da ne spusti? olovku na stol da ne kucne... ma to je odurno. On ima taman malu prostorijicu koju bi ja totalno umrtvio i od nje napravio mali vocal booth. Pa u nju mo?e strpat i neko gitarsko pojačalo i sve te neke sitnice.
Treća stvar je da su ovi noviji nacrti lijepo zami?ljeni na papiru (ustvari u CAD-u) ali u praksi su jako ograničavajući. Zapravo, prostor je ograničavajući. Ima dva prozora i dvoja (troja, ako uračunamo i vrata za vocal booth/sobu za "bučne" sprave). ?to s njima? U idelau bi najbolje bilo zapu?it ih i da se nikada ne otvaraju. U praksi to ne bi i?lo.
Ja bi cijelu re?iju orjentirao onako kako je EOMSY to na prvoj skici nacrtao. To mi se čini najbolje. Onda iza leđa ubio zid totalno da ne vrati ni?ta. Apsorberčina i zdravo. Ja sam seljačina koja ima filozofiju da ako refleksiju ne mo?e? kontrolirat u potpunosti onda gledaj da ju izbjegne?.
Eto... mo?da sam radikalan al "it's just my 5 cents"

E da! Za?to nitko nije postavio pitanje čovjeku da sru?i zid i pro?iri se na cijeli prostor? Ili barem digne sru?i dio ovog zida i sazida novi u nastavku sa zidom od vocal bootha/sobe za "bučne" sprave? Onda bi se dalo napraviti puno puno bolji raspored, neke ne-pravokutne mjere prostorije (RFZ mo?da?)... soffit monitora mo?da... EOMSY, ?to će? ti s tom drugom prostorijom?
U toj maloj sobici ako bude totalno mrtvo ce se pevac osecati kao da ima cepove u usima a zvucace kao da ima cep ispod jezika.Sve sto iz vece sobe skloni tamo ce uticati na to da ima vise mesta u vecoj sobi gde je ionako guzva,to je mislim dobro,nije to toliko zbog buke mada komp zna da udje u snimak.Ako ce tu neko svaki dan da peva i onda on mora sedeti sa slusalicama na usima i ne pomerati se to znaci da ce mu posao super ici pa ce moci da se preseli u neki normalan prostor.Da rusi zid,to mu ne dozvoljava tasta (citaj izmedju redova tako da.....koliko god mi ovde prevrtali temu uvek cemo doci do zakljucka da za ozbiljan posao mora ozbiljnija prostorija a za zajebanciju nije toliko ni bitno gde se radi.
Old 04-07-2009, 03:11 AM   #76
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
U toj maloj sobici ako bude totalno mrtvo ce se pevac osecati kao da ima cepove u usima...
Ne sjecam se kad je zadnji put kod mene netko pjevao slusajuci kakav je zvuk u sobi. Osim mene kad uđem unutra prekopcat kabel ili kad (rijetko ) uhvatim metlu i čistim, svi unutra borave sa slu?alicama u u?ima.

Quote:
...a zvucace kao da ima cep ispod jezika.
Nece, ako se dobro napravi unutra akustika. Ne mislim da se treba sve udaviti u apsorberima, ali mislim da ju treba poprilicno ubit. Ako se na pametnim mjestima ostavi netretiran zid (knauf) i postavi negdje (ciljano i pametno) difuzor, soba bi mogla sasvim pristojno zvucati.

Quote:
Sve sto iz vece sobe skloni tamo ce uticati na to da ima vise mesta u vecoj sobi gde je ionako guzva...
Dok god u reziji nije svinjac nego kreativni nered, to je okej. Cinjenica iz prakse je da rezija (koja je prethodno pristojno, ne nu?no skupo, sređena) kada se natrpa sa raznoraznim glupostima zna zvučati vrlo dobro. Sve te idiotarije koje ljudi znaju ostaviti (klavijature u koferu, gitarski amp, sanjke, lutke na napuhavanje, padobran, blok motora i slicno) jo? dodatno difuziraju zvuk i u najmanju ruku ne odma?u akustici. Dok god ne?to od tih "gostiju" u sobi ne rezonira ili ne radi veliku fizičku barijeru putanji zvuka - ne skodi!

Quote:
to je mislim dobro,nije to toliko zbog buke mada komp zna da udje u snimak.Ako ce tu neko svaki dan da peva i onda on mora sedeti sa slusalicama na usima i ne pomerati se to znaci da ce mu posao super ici pa ce moci da se preseli u neki normalan prostor.
Ovaj dio bas nisam razumio!??

Quote:
Da rusi zid,to mu ne dozvoljava tasta (citaj izmedju redova tako da.....koliko god mi ovde prevrtali temu uvek cemo doci do zakljucka da za ozbiljan posao mora ozbiljnija prostorija a za zajebanciju nije toliko ni bitno gde se radi.
Okej, ali samo do neke mjere se slazem. Gdje pocinje ozbiljna prostorija a zavrsava neozbiljna? Ja sam se naslusao radova nekih ljudi koji rade, po mojim kriterijima, u totalno akusticki pogresnim prostorima a isporucuju tako fantastican zvuk da uvijek padnem na dupe. Bitno je kod low-budget prostora da soba bude bez pretjerano izrazenih modaliteta i da joj je reverb time dovoljno kratak. Ali daleko od toga da se uopce kod gradnje cilja na perfektnu linearnost i oponasa zvuk specijalno projektiranih studija. I ako ta soba iole dobro zvuci, s vremenom ce se on naviknut raditi u njoj i poznavat ce joj sve prednosti i mane. Dovoljno da svoju produkciju moze dotjerati do tog nivoa da moze konkurirati ostalima. A za zvuk vrhunske produkcije ce odluciti extra uloziti i odnijeti na mix negdje gdje se moze dobiti vise. To je logika kucnih project studija. Ne moze svaka kucna rezija odmah ciljati da zvuci kao komercijalni studio. Ako Eomsy dovoljno isfura svoju produkciju pa krene zarađivat pristojnije novce na tome sto radi onda ce bez problema ulupat puno veci budget da sve ovo srusi i napravi tri puta bolju akustiku. Koliko para toliko muzike vrijedi i u konstrukciji studija!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 07:23 AM   #77
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Ne moze svaka kucna rezija odmah ciljati da zvuci kao komercijalni studio. Ako Eomsy dovoljno isfura svoju produkciju pa krene zarađivat pristojnije novce na tome sto radi onda ce bez problema ulupat puno veci budget da sve ovo srusi i napravi tri puta bolju akustiku. Koliko para toliko muzike vrijedi i u konstrukciji studija!

He, he ... CARE!!!!

Quote:
EOMSY, ?to će? ti s tom drugom prostorijom?

Napisao na početku treada ... Radiona, jbga. nemam kamo sa svim alatom...

@ Quake:

Ovo je i tako sve u fazi razmi?ljanja ... Jo? sve mogu okrenuti naglavačke ...

@ Boggy:

Kad se točno odlučim na polo?aj monitoringa i vocal recordinga, slobodno uskoči? sa svojim mi?ljenjima gdje bi koji element trebao ić ... Jel' ovdje samo ionako forumiramo ....
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2009, 09:45 AM   #78
quake
Banned

Quote:
Ne sjecam se kad je zadnji put kod mene netko pjevao slusajuci kakav je zvuk u sobi. Osim mene kad uđem unutra prekopcat kabel ili kad (rijetko ) uhvatim metlu i čistim, svi unutra borave sa slu?alicama u u?ima.
...koliko dugo....nije valjda da svi sve snime za pola sata.....oznoje se ljudima i usi i sve ostalo pa svaki cas skidaju slusalice a pogotovo ce to raditi u tako malom prostoru kao sto je ovaj o kom pricamo.....ali,uhvatice dobar mikrofon i te kako taj zvuk sobe a to se onda tesko cupa sa trake.

Quote:
Ne mislim da se treba sve udaviti u apsorberima, ali mislim da ju treba poprilicno ubit. Ako se na pametnim mjestima ostavi netretiran zid (knauf) i postavi negdje (ciljano i pametno) difuzor, soba bi mogla sasvim pristojno zvucati.
Tebi se svidja refleksija od knaufa,meni je to jedna od najruznijih koje sam cuo????A difuzore izgleda kaci ko gde i kako stigne bez obzira sto im je potrebno neko rastojanje od izvora zvuka da bi radili to sto treba da rade.Da mu zvuk ne bi probijao u tu sobicu morace da kupi i dobra vrata a takodje i nekako da resi komunikaciju vizuelnu i verbalnu,sve to kosta......a za koliko ce vremena ta sobica postati gasna komora kada pevac u nju udje verovatno moze da se meri minutima.

Quote:
Dok god u reziji nije svinjac nego kreativni nered, to je okej. Cinjenica iz prakse je da rezija (koja je prethodno pristojno, ne nu?no skupo, sređena) kada se natrpa sa raznoraznim glupostima zna zvučati vrlo dobro. Sve te idiotarije koje ljudi znaju ostaviti (klavijature u koferu, gitarski amp, sanjke, lutke na napuhavanje, padobran, blok motora i slicno) jo? dodatno difuziraju zvuk i u najmanju ruku ne odma?u akustici. Dok god ne?to od tih "gostiju" u sobi ne rezonira ili ne radi veliku fizičku barijeru putanji zvuka - ne skodi!
Kako moze jedan nasumicno bacen kofer od klavijature da DIFUZIRA zvuk i to bas onako kako treba?...Ako mi to objasnis donosim ti peceno prase gde god da si.......

Quote:
Okej, ali samo do neke mjere se slazem. Gdje pocinje ozbiljna prostorija a zavrsava neozbiljna? Ja sam se naslusao radova nekih ljudi koji rade, po mojim kriterijima, u totalno akusticki pogresnim prostorima a isporucuju tako fantastican zvuk da uvijek padnem na dupe. Bitno je kod low-budget prostora da soba bude bez pretjerano izrazenih modaliteta i da joj je reverb time dovoljno kratak. Ali daleko od toga da se uopce kod gradnje cilja na perfektnu linearnost i oponasa zvuk specijalno projektiranih studija. I ako ta soba iole dobro zvuci, s vremenom ce se on naviknut raditi u njoj i poznavat ce joj sve prednosti i mane. Dovoljno da svoju produkciju moze dotjerati do tog nivoa da moze konkurirati ostalima. A za zvuk vrhunske produkcije ce odluciti extra uloziti i odnijeti na mix negdje gdje se moze dobiti vise. To je logika kucnih project studija. Ne moze svaka kucna rezija odmah ciljati da zvuci kao komercijalni studio. Ako Eomsy dovoljno isfura svoju produkciju pa krene zarađivat pristojnije novce na tome sto radi onda ce bez problema ulupat puno veci budget da sve ovo srusi i napravi tri puta bolju akustiku. Koliko para toliko muzike vrijedi i u konstrukciji studija!
Problem je samo sto kod nas na balkanu vise nigde ne postoji MINIMUM....sve moze da bude STUDIO,sa emu1212m i kompom se rade festivali,u studio se donose gitare jolane sa starim zicama,slusa se na aktivnom alesisu kecu,jedina kompresija je ona sa krekovanih native plug inova......i to sve zato sto imamo na milione Mandusic Vukova koji sve znaju i odlicno cuju pa im nikakvi uslovi nisu ni potrebni da bi odradili svoja remek dela.....a retko ko cuje da je 99% domace produkcije samo go demo snimak.......i to uglavnom los.
Old 04-07-2009, 11:39 AM   #79
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Problem je samo sto kod nas na balkanu vise nigde ne postoji MINIMUM....sve moze da bude STUDIO,sa emu1212m i kompom se rade festivali,u studio se donose gitare jolane sa starim zicama,slusa se na aktivnom alesisu kecu,jedina kompresija je ona sa krekovanih native plug inova......i to sve zato sto imamo na milione Mandusic Vukova koji sve znaju i odlicno cuju pa im nikakvi uslovi nisu ni potrebni da bi odradili svoja remek dela.....a retko ko cuje da je 99% domace produkcije samo go demo snimak.......i to uglavnom los.

Donekle se slažem s tobom, no isto tako moraš znat da project studija si nemogu priuštiti skoro nikakav pristojan analog kompresor, doli krekovanih native plug-inovam, a kamo li pro-acustic studio .... Al, tu bi čovjek trebao bit skroman i reć koliko vrijedi, a ne se uzdizati do neba.

Kaj se tiče plug-inova, mislim da cijela stvar u rukama korisnika kako ih on koristi, jer se i samo s njima može da dobi sasvim pristojan zvuk (ne osporavam analogiju, štoviše, mislim da bi krajan cilj svima trebao bit upravo analogni zvuk).... E sad, što neki ljudi nisu svijesni prostora u kojem rade (ne mislim na te, Shot) i misle da im Alesis pruža sveophodno u totalnoj kutiji za slušanje, jbga. to je na njima (našao na netu oglas gdje čovjek nudi mixing, arranging i MASTERING USLUGE na Alesis MKII?????). Ja nikako ne mislim da Alesis i "kartonska kutija" zadovoljavaju moje potrebe, pa stoga mogu jedino štedidi novce za Adamovce i za koliko-toliko pristojan prostor za slušanje, mixanje, itd .... Sumo summarum, to je Hrvatska, rijetko tko ima pristojan zvuk, sve se samo vrti oko para, da se zaradi lako i nabrzinu ("easy money" princip), a sad koliko i zaradi ... to je druga priča ....
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2009, 05:44 PM   #80
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
......

@ Boggy:

Kad se točno odlučim na polo?aj monitoringa i vocal recordinga, slobodno uskoči? sa svojim mi?ljenjima gdje bi koji element trebao ić ... Jel' ovdje samo ionako forumiramo ....
Pa potrudicu se koliko mi dokolica, strpljenje i volja budu dopustali... a ti za to vreme, sasvim slobodno i bez ustrucavanja, da ne kazem i veselo, prostudiraj zanimljive "sticky" teme...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules