Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-02-2009, 11:47 PM   #1
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Default Re: Studijski monitori i hi fi

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
svi su uglavnom nesigurni, tj. tehnicki nepotkovani.
Sad cu ja da te potkujem, da bi ti bio siguran. Dakle, ako do sad nisi shvatio, tehnicki nema nikakve razlike izmedju studijskog monitora, Hi-Fi zvucnika pa i zvucnika za kompjuter. U studiju se koriste i Hi-Fi, i kompjuterski zvucnici za proveru mixa. Studijski main monitor bi takodje mogao da se koristi kao Hi-Fi, i kao zvucnik za kompjuter, ali ja ne znam nikog ko za kompjuter koristi ovakve zvucnike:
Attached Images

RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 18-02-2009, 12:55 AM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
ali ja ne znam nikog ko za kompjuter koristi ovakve zvucnike:
Kako to misli?? Pa valjda je i ova tehnika na slici namenjena "snimanju u kompjuter". Ili...?
Old 18-02-2009, 01:50 PM   #3
akordeonista
Senior Member

Quote:
Sad cu ja da te potkujem, da bi ti bio siguran.
Cini mi se da si pogresno razumeo moje interesovanje za ovu temu! Pitao sam za razliku zato sto me interesuje postoji li ona konkretno i da li je ljudi koji su ovde na forumu znaju a ne da bih tvrdio da su HiFi zvucnici bolji nego li studijski monitori!
...Na umu mi je samo konstruktvna diskusija a ne bilo kakva rasprava!

Quote:
U studiju se koriste i Hi-Fi, i kompjuterski zvucnici za proveru mixa. Studijski main monitor bi takodje mogao da se koristi kao Hi-Fi, i kao zvucnik za kompjuter, ali ja ne znam nikog ko za kompjuter koristi ovakve zvucnike:
Upravo me i interesuje cemu onda tolika podela na STUDIJSKE i HiFi zvucnike ako nema nikakve razlike?
Pretpostavljam da je Boogy dao deo odgovora u prethodnom postu ali to najvise mozemo uzeti u obzir kada su jeftinije HiFi komponente u pitanju ali sta je sa HiFi zvucnicima od 5.000-10.000 eura?! Po cemu se oni razlikuju u odnosu na studijske monitore u cenovnom rangu oko 1.500 eura (tipa Dynaudio BM15) koji imaju svoj "kolorit" ali ih svi bez ustezanja hvale na sav glas?
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 18-02-2009, 02:49 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
.......... ali sta je sa HiFi zvucnicima od 5.000-10.000 eura?! Po cemu se oni razlikuju u odnosu na studijske monitore u cenovnom rangu oko 1.500 eura (tipa Dynaudio BM15) koji imaju svoj "kolorit" ali ih svi bez ustezanja hvale na sav glas?
Pa,... nije Dynaudio BM15 vrhunac ljudskog znanja i umeca po pitanju studijskog monitoringa... neki ga vole (hvale!) a neki ga bas i ne vole. Ako BM15 kosta koliko kosta, onda su u Dynaudio-u nasli nacin da postignu takvu krajnju cenu a da im se to isplati... mogu oni i da naprave i skuplji... ako bi to hteli... Dynaudio Esotar visokotonac (samo drajver!) se odavno tesko nalazi... ali po secanju bih rekao da je kostao, u nekim radnjama, blizu $1000 za komad(!) Ako neko bolje zna koliko je kostao dok ga je bilo da se kupi... nek navede cenu.

U tom visem cenovnom rangu (koga spominjes za HiFi) postoje primerci cak i fizicki manjih studijskih monitora od BM15, kao sto su Meyer Sound HD-1, PMC AML1, ATC SCM16A, ATC SCM20ASL... ili neki od manjih modela Geithain http://www.me-geithain.de/index2.html?eng (navodim uglavnom monitore koji se mogu naci i po nasim studijima, doduse retki su)

Cenu uslovljava cena materijala, izrade, kao i trud, rad, paznja i pedantnost u dizajnu, sastavljanju, proveri krajnjeg kvaliteta... itd. U cenu ulazi i razvoj, odnosno iznalazenje ciljeva i zadataka koje ce odredjen studijski monitor morati da zadovolji ili izvrsi, kao i metoda kako do tog cilja doci... vec sam ranije dotakao tu temu, i tice se pristupa dizajnu studijskog monitora...

Svaki proizvodjac ima svoj karakteristican pristup, koji je vremenom razvijao i modifikovao, pri tom se kod svakog mogu naci detalji razliciti od od ostalih, kombinacija tih detalja, vidljivih i "nevidljivih", formiraju specifican karakter njihovih monitora, koji se nekim ljudima dopada a nekima i ne bas... znaci subjektivno je.

Karakteristicno i zajednicko za utiske ljudi koji su ih slusali i/ili radili na njima (oni gore sto sam naveo), je povisen nivo "sicusnih" detalja koji se na takvim zvucnicima mogu cuti za razliku od ostalih, koji te detalje maskiraju svojim anomalijama. Sta ciniti sa tim "silnim" detaljima? Mislim da je to vise pitanje talenta, znanja, vestine, pristupa i iskustva onoga ko radi na njima. Da kazem i to, moguce je u reprodukciji izvuci jos vise detalja pogodnim akustickim tretmanom, kao i jos skupljim i boljim (vecim) monitoringom...

Od detalja za koje znam da uticu na cenu zvucnika a cine reprodukciju transparentnijom, detaljnijom, i prirodnijom su recimo:

- Dizajn drajvera.... krucijalan... od dizajna motora, preko korpe, vesanja do membrane... direktno utice na cenu krajnjeg proizvoda.
- Dizajn kabineta... na povecanje utice najvise tretman elemenata kabineta... u cilju smanjenja vibracija i zvonjenja (zaostala energija)
- Dizajn skretnice, tu ulazi i izbor komponenata u uticaj na cenu, ali i kompleksnost same skretnice...
- Pojacavaci ... cesto su najuze grlo u aktivnim monitorima "ekonomske" klase.

Sve ovo nabrojano i ostalo sto nije nabrojano utice na krajnji rezultat koji neko moze cuti a neko i ne.

U slucaju da neko razliku i ne primecuje u odnosu na ekonomsku klasu, kupovina takvog, skupljeg monitora nema nikakvog prakticnog smisla za njega.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules