Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-02-2009, 01:39 AM   #51
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Studijski monitori i hi fi

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
.....

Muzika pre svega...ostalo je alat
Nemam nista protiv, ali ovde diskutujemo o alatima.... ne o muzici.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2009, 10:34 AM   #52
akordeonista
Senior Member

Mozda sam glup ali i dalje ne znam jasnu razliku izmedju HiFi i Studijskih monitora!
Mislim, ona je vrlo jasna, i slusno i kvalitativno, u nizem cenovnom rangu ali u rangu preko 1000 ili 1500 eura mi nije najjasnije koja je razlika. I u jedne i u druge se ugradjuju "vrhunske" komponente. Sta je onda razlika?
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2009, 10:37 AM   #53
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
Sta je onda razlika?
smiley
lesha is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2009, 10:47 AM   #54
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
Mozda sam glup ali i dalje ne znam jasnu razliku izmedju HiFi i Studijskih monitora!
Mislim, ona je vrlo jasna, i slusno i kvalitativno, u nizem cenovnom rangu ali u rangu preko 1000 ili 1500 eura mi nije najjasnije koja je razlika. I u jedne i u druge se ugradjuju "vrhunske" komponente. Sta je onda razlika?
Pa ispricasmo...

Po mom misljenju studijski monitor treba brutalno prikazati sve greske i propuste u snimanju i produkciji (postoje tehnike i postupci kojima se to moze do neke mere kontrolisati, deo sam vec naveo)... Znaci detaljno i bez milosti. Takodje, ako se na njemu smiksa da zvuci dobro ... svuda mora zvucati dobro... na svim slusanjima... od Genius zvucnika, preko iPod i auta pa do audiofilskih sistema... (ovo zadnje nekad izbegnu)... pri tom treba biti izdrzljiv i predimenzionisan da bi mogao dugo neprekidno raditi uz povremena preopterecenja... (mada Yamaha NS10 ne trpi pojavu mikrofonije...)... znaci ne sme da izneveri u najgorem trenutku, jer od njega moze zavisiti posao koji vise vredi od njega.

S druge strane HiFi zvucnik je za odmor i razbibrigu, ne treba da bude detaljan ni malo, poenta mu je da na njemu i lose producirana muzika svira super... ne treba da skrece paznju na greske, da smara slusaoca glupostima itd, mora da zvuci prijatno bez obzira na sve... nece trpeti preopterecenja... itd... i da napomenem, da i za ovakav tip zvucnika postoje metode i postupci kojima se kontrolise i postigne na kraju efekat kakav sam opisao.

Eto to je neko moje misljenje o ovom pitanju... sada skraceno... zahtevi su opozitni, a nece biti nikakvo cudo da se na ovom forumu nadje neko ko ce obrnuti celu pricu "naglavacke"... i izneti svoje misljenje koje je apsolutno suprotno od ovog mog... ali i to je normalno

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 20-02-2009, 10:53 AM   #55
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Po mom misljenju studijski monitor treba brutalno prikazati sve greske i propuste u snimanju i produkciji (postoje tehnike i postupci kojima se to moze do neke mere kontrolisati, deo sam vec naveo)... Znaci detaljno i bez milosti. Takodje, ako se na njemu smiksa da zvuci dobro ... svuda mora zvucati dobro... na svim slusanjima... od Genius zvucnika, preko iPod i auta pa do audiofilskih sistema... (ovo zadnje nekad izbegnu)... pri tom treba biti izdrzljiv i predimenzionisan da bi mogao dugo neprekidno raditi uz povremena preopterecenja... (mada Yamaha NS10 ne trpi pojavu mikrofonije...)... znaci ne sme da izneveri u najgorem trenutku, jer od njega moze zavisiti posao koji vise vredi od njega.

S druge strane HiFi zvucnik je za odmor i razbibrigu, ne treba da bude detaljan ni malo, poenta mu je da na njemu i lose producirana muzika svira super... ne treba da skrece paznju na greske, da smara slusaoca glupostima itd, mora da zvuci prijatno bez obzira na sve... nece trpeti preopterecenja... itd... i da napomenem, da i za ovakav tip zvucnika postoje metode i postupci kojima se kontrolise i postigne na kraju efekat kakav sam opisao.
Aman Bogi, pa ?to ovo ne napisa odma'?
Old 20-02-2009, 10:53 AM   #56
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha View Post
smiley
Wrong answer ... ima nekoliko studijskih monitora koji imaju prilicno izrazenu frekvetnu karakteristiku u obliku smiley-a... dosta veci broj koji imaju preterano naglasen bass (pola "smiley karakteristike")

Opet, ima i hifi zvucnika koji nemaju smiley... znaci... ni to ne vazi.. uvek.

Sto rece slowstar... frekventna karakteristika je najmanje bitna... bez obzira sto vam to zvuci nelogicno... u pravu je! Ok, treba biti solidno ravna... ali nije to poenta.

pozdrav

bogi

Old 20-02-2009, 10:58 AM   #57
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Aman Bogi, pa ?to ovo ne napisa odma'?

A kako ja da znam kakav odgovor ocekujes da procitas?

pozdrav

bogi

Old 20-02-2009, 11:11 AM   #58
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
A kako ja da znam kakav odgovor ocekujes da procitas?
Pa nisam ja pitao te nisam ni očekivao odgovor, nego mislim da je to ?to si napisao su?tina. Sad, ja ne znam da li je to akordeonisti dovoljno, ali mislim da bi trebalo da bude dovoljno svima.

Pozdrav
Old 20-02-2009, 11:19 AM   #59
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ja ne znam zasto na ovom forumu konkretna pitanja imaju po 100 razlicitih oprecnih odgovora! Monitor je kao sto mu ime kaze sprava za pracenje zvuka, i treba da ga sto vernije prenese iz izvora do usiju. Ne treba da unese izoblicenja, treba da ima sto ravniju karakteristiku i da pokriva sto veci deo cujnog spektra. Treba da bude u stanju da proizvede odredjeni SPL i to je to. HIFI je pravljen za slusanje raznih vrsta muzike i nije prolazio ni kroz kakvu rigoroznu kontrolu linearnosti. Ne postoji organizacija koja bi to kontrolisala, ali u krugu ljudi koji koriste ovu opremu dobro se zna sta je monitor a sta ne.
Dakle hifi moze sebi da priusti da ima "dobar bass" i neku nelinearnu dinamiku (pa se ne cuju sve primese sto neko rece suskanje u studiju dok je snimano) Ako neki hifi moze da prikaze cak i to - odlicno, ali postoji odredjeni broj firmi koji streme ka odredjenim ciljevima koje monitor postavlja i to su MONITORI. Neko uspe vise, a neko manje da dostigne zadate ciljeve, ali niko od proizvodjaca monitora ne stremi ka tome da zvucnici daju "sladak" zvuk.

O pojacalima ovde nije rec, ali i ona treba da rade na slican nacin - 0% distorzije - full propusni opseg, linearni frekventni odziv...
Jos nesto o prostoru: Prostor u studiju takodje treba da je tretiran na slican nacin, uz projekat koji ce omoguciti linearnost zvuka.

Kada se sva tri faktora spoje (monitor, pojacalo i prostor) dobija se prilicno realna kontrolna soba. E sada jos ostaje da osoba koja radi zna sta ce sa tom informacijom, ali ovo gornje obezbedjuje da do njega dopru minimalno izmenjene informacije o mixu

Hifi s druge strane mora da svira dobro u svakom prostoru, krajnji cilj nije preciznost vec dobar prijajuci zvuk. Cist homogeni zvuk iz monitora moze da zamori mozak i uvo jer se ne trudi da nista istakne niti prigusi, dok hifi moze da ima razne nelinearnosti koje ce u krajnjem slusanju sakriti pomenuto suskanje u snimku, a naglasiti donje baseve, primenom raznih trikova da bi bili dobri u svakom prostoru, tj da bi se uklopili u zahteve ogromne vecine slusalacke publike.

Kada
Old 20-02-2009, 11:25 AM   #60
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Pa ispricasmo...

Po mom misljenju studijski monitor treba brutalno prikazati sve greske i propuste u snimanju i produkciji (postoje tehnike i postupci kojima se to moze do neke mere kontrolisati, deo sam vec naveo)... Znaci detaljno i bez milosti.
bogi
Ovo je protivrecno sa zadnjom izjavom da je freq kriva nevazna...

Tesko da ce prikazati greske u nekoj frekvenciji ako je ista prigusena (naravno pod prigusenjem mislim bar od -3db)

Mozak je u stanju da kompenzuje krivu pa kad neko navikne na slusanje npr geneleca 1030 i dobije da radi sa NS10, skinuce srednje i istaci visoke, trudeci se da u glavi izjednaci karakteristiku ta dva modela.

Samo da dodam: Po meni bi idealan monitor bio onaj koji bi pratio frekventnu karakteristiku uva (kako se vec ono zvase ta karakteristika) sto je u sustini blagi smajli, zato se neki odlucuju za ovo kao referencu.

Last edited by psionic; 20-02-2009 at 11:31 AM.
psionic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules