|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Superoperater
|
![]()
waaaau... Sonijevi kockasti bassici. Pa ovo je zaista "vintage"... Svojevremeno sam balio kad bih cuo... naravno bio sam malji deca.
A sad nazad na temu: Mozda zaboravljamo puni naziv: referentni monitori. To znaci da oni mogu da prikazu u idealnom slucaju, ceo frekventni opseg, bez ikakvih izoblicenja - potpuno ravno - bez kojekakvih dipova u frekvenciji. Naravno u praksi je manje vise tako sa odstupanjima. Slazem se da neki monitori imaju jaci bas, ali ako se nesto nazove monitorom - moralo bi da zadovolji neke kriterjume. Sluzi da otkrije ceo opseg i da onome ko radi sa njima prikaze sve nepravilnosti koje su zbog opadanja karakteristike u nekom delu, izgubljene - na nekom HiFiju. Na kraju krajeva, mozda HIFI i moze da se ponekad uporedi, ali on nije prosao kroz nikakva rigorozna testiranja i sl. Ako je monitor etalon (referenca) zvucnih kutija onda se na njega trebaju primeniti svi kriterjumi da bi se nazvao etalonom (referentnim). To sto neko navikne da mixa na hifiju, nije problem ako je taj odredjeni sistem na kome on slusa (i prostor u kome slusa) negde u rangu potrebnih kriterjuma, ali moguce je da su HIFI koristeni za mix mozda sa nekim dipom u tamo negde 1KHz (sto je cesto slucaj) jer nigde nema nekog "certifikata" da su to monitori, pa prodje nesto sto kvalitativno inace ne bi... Jos nesto: Zamislite da vam neko da odjednom da slusate mix na NS10 umesto sistema koji imate. Vi biste se automatski uhvatili za 2KHz EQ i svukli ga, jer sa NS10 bi culi da ima mnogo srednjih... Medjutim ako ih stalno koristite, nece vam to biti problem... Psiha je cudo. Dakle monitori imaju "bazdaren" zvuk - po meni je ovo definicija...
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 17-02-2009 at 08:32 PM. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
studijski monitori? | dlukace | Monitoring | 3 | 13-12-2008 07:51 AM |
soba/studijski monitori | filip | Monitoring | 11 | 13-01-2007 01:09 AM |
B&W 602 S3 kao studijski monitori?? | Faktor X | Monitoring | 7 | 21-01-2006 03:05 PM |