Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-02-2009, 08:11 AM   #41
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Default Re: DILEMA: Koji mikrofon uzet?

moje misljenje je da u odabiru majkova nema pravila
(okom vidljivih)

ali, eto , ako neko zeli pravila i to ga usrecuje-super
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2009, 09:19 AM   #42
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
Ali... ubedite vi čoveka slobodno da kupi ?urku za studio
Ja kupio SM7, i nikom ga ne dam. iso vazi i za Rode Classic II, mada imam podosta dobrih (i cak skupljih) mikrofona.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2009, 09:38 AM   #43
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Ja kupio SM7, i nikom ga ne dam.
SM7 i jeste mic za studio. Dinamički mic sa velikom membranom. Poznat po albumima RHCP, Michael Jacksonu, Metallica... ali ovde se radi o preporukama "?urki" za live nastupe...
Old 15-02-2009, 02:49 PM   #44
tex viler
Member

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
Budi Bog s? nama...
Verujem da mnogi "savetodavci" ovde imaju dobre namere, ali: "Put do pakla je poločan dobrim namerama"

Kidam ja odavde, a vi se potrudite da ne zakopate čoveka savetujući mu Bete i slična čuda za snimanje vocala u studiju... Greh je...

Ja ću ipak i dalje za vocal koristiti ?ugavi K-2, SM57 za ozvučavanja pojačala, SM58 za vocal prilikom klubske svirke, MD421 za trube, perkusije, razne druge stvari (ali ne za solo vocal), a Betu ni za ?ta, jer je operisana u bass-u.
Ali... ubedite vi čoveka slobodno da kupi ?urku za studio, a po?eljno bi bilo da ga ubedite da kupi Betu 87a, po?to prodajem jednu
Super bi bilo, ?ta nas briga.. nećemo mi da snimamo vocale tamo

Kad bolje razmislim, mo?e za vocal i AKG D-12 i D-112! ?to da ne?
dobar koment
koliko ja znam shure je mikrofon za svirke i nikako za studio, ni beta ni sm58 i siguran sam da su i SE Z5600 i RODE K2 milion puta bolji, osim ?to je 57 super za snare i gitare u nekim kombinacijam. mislim da sam zasad bli?i K2
ali volio bi nekao nabavit brauner phantoma c jako mi se dopao u onom testu...
tex viler is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2009, 04:27 PM   #45
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by tex viler View Post
ali volio bi nekao nabavit brauner phantoma c jako mi se dopao u onom testu...
Pa sto nas uopste i pitas, vidis da i sam znas sta valja.
Zaboravi sve ostale, strpi se malo, skupi kintu i kupi Braunera, neces pogresiti. Ne zaboravi da ti je mikrofon najvaznija alatka, nemoj tu da stedis.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2009, 10:21 PM   #46
Kal-el
Member

Kal-el's Avatar

Interesantno,

Od svih podela i karakteristika mikrofona, ovu podelu mikrofona za live i studio prvi put cujem.
Razumem da odredjene karakteristike mikrofona presude da li ces mikrofon koristiti uzivo ili na snimanju, ali da podelis mikrofone na live i studijske...

Posle jos mene nazivate "savetodavcem" jer sam rekao da je beta 58 dobar vokalni mikrofon.
Kal-el is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2009, 10:55 PM   #47
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Procitaj opet sta si napisao, mozda ti bude jasnije...
Beta 58 je moj izbor uvek kad je u pitanju jeftin, robusan i kvalitetan mikrofon, ali samo i iskljucivo kada je rec o LIVE nastupu, za sve vise od toga naprosto nema mnogo smisla pored bilo kog kondenzatorskog mikrofona, pa bio to i jeftiniji B1 na kome sam napravio nekoliko tehnicki ispravnih snimaka i ne samo ispravnih, nego i solidnih...
Jedino gde Shure moze doci u obzir, bar kada je rec o budget Stage mikrofonima, je Beta 87 jer je kondenzator, ali i pored svega toga ona ne zadovoljava ni onaj minimum, koji recimo zadovoljava tri puta jeftiniji B1...
Ne znam gde si propustio podelu da su neki mikrofoni Stage, ili Live, a neki Studio, pa to im je osnovna podela pored toga da li su kondenzatorski, ili dinamicki... Ne kazem da se ne moze Beta 58 koristiti u studiju, ali zaista pored K2 ukljuciti Betu 58, ne mogu da zamislim tu situaciju, osim ako pevac nije toliki tezgaros pa moram da mu dam i kabl da ga okaci oko ruke i ramena, sto eura u dzep od kosulje i da mu donesem sarmu u gluvu sobu...

Moja prica o K2 i SE je vise isla kao usporedba ova dva brenda pre svega, onda ova dva modela, pa onda tek analiza pojedinih komponenti jesu li one stvarno ovakve, ili onakve, daleko od toga da su to losi mikrofoni, sta vise za novac koliko kostaju predstavljaju sasvim pristojnu kupovinu, pogotovo Rode...
Svako naknadno poredjenje sa mikrofonima potpuno drugacije namene nema nikakvog smisla, zato sve zvuci pomalo besmisleno...
Price svaka za sebe stoje kako za Betu 58, tako i za K2 i SE, ali nisu da se mesaju i ne mogu se porediti...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 15-02-2009 at 11:01 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2009, 12:27 AM   #48
Kal-el
Member

Kal-el's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Procitaj opet sta si napisao, mozda ti bude jasnije...
Beta 58 je moj izbor uvek kad je u pitanju jeftin, robusan i kvalitetan mikrofon, ali samo i iskljucivo kada je rec o LIVE nastupu, za sve vise od toga naprosto nema mnogo smisla pored bilo kog kondenzatorskog mikrofona, pa bio to i jeftiniji B1 na kome sam napravio nekoliko tehnicki ispravnih snimaka i ne samo ispravnih, nego i solidnih...
Jedino gde Shure moze doci u obzir, bar kada je rec o budget Stage mikrofonima, je Beta 87 jer je kondenzator, ali i pored svega toga ona ne zadovoljava ni onaj minimum, koji recimo zadovoljava tri puta jeftiniji B1...
Ne znam gde si propustio podelu da su neki mikrofoni Stage, ili Live, a neki Studio, pa to im je osnovna podela pored toga da li su kondenzatorski, ili dinamicki... Ne kazem da se ne moze Beta 58 koristiti u studiju, ali zaista pored K2 ukljuciti Betu 58, ne mogu da zamislim tu situaciju, osim ako pevac nije toliki tezgaros pa moram da mu dam i kabl da ga okaci oko ruke i ramena, sto eura u dzep od kosulje i da mu donesem sarmu u gluvu sobu...

Moja prica o K2 i SE je vise isla kao usporedba ova dva brenda pre svega, onda ova dva modela, pa onda tek analiza pojedinih komponenti jesu li one stvarno ovakve, ili onakve, daleko od toga da su to losi mikrofoni, sta vise za novac koliko kostaju predstavljaju sasvim pristojnu kupovinu, pogotovo Rode...
Svako naknadno poredjenje sa mikrofonima potpuno drugacije namene nema nikakvog smisla, zato sve zvuci pomalo besmisleno...
Price svaka za sebe stoje kako za Betu 58, tako i za K2 i SE, ali nisu da se mesaju i ne mogu se porediti...

Vazi...

Ako im je to osnovna podela onda vise nemam sta da kazem.

Ubedili ste me da ce Shure beta 58 da zvuci dobro samo ako je koristim uzivo. Sigurno ima ugradjen nekakav mikrocip koji se upali svaki put kada mikrofon ubacis u studio tako da radi losije nego kada je na bini.
Kal-el is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2009, 12:39 AM   #49
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Kal-el View Post

Ubedili ste me da ce Shure beta 58 da zvuci dobro samo ako je koristim uzivo.
Paaaa... ovaj... hmmm... nisam ba? ni u to siguran! Nije lo? za Live, ukoliko nema neki klasičan SM58. Jo? ako nije Mexikanac, već pravi USA... uvek SM58 radije. Opet ka?em, za Live
Old 16-02-2009, 01:15 AM   #50
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Uuuuuu... Supermene, daleko zalazis, pazi da se ne izgubis vise nego sto vec jesi...
Ma koristi ti Betu gde god hoces, naravno da mozes da je snimas, niko ne kaze da ne mozes...
Pa... Niko ne kaze da ne mozes sa muvalicom na slona, pitanje je samo sta je krajnji rezultat...

Deki, ne pevas pa tako pricas... Shure SM58 i Beta 58 je kao doope i krofna...
Razlika je toliko u korist Bete da ne moze da se opise prostim jezikom... Setim se samo svih onih mucenika s pocetka milenijuma koji nisu znali da je izasla nova serija mikrofona od one poslednje za koju oni znaju iz sedamdesetih, pa me gledaju bledo dok drndaju mixer, sta li sam to sebi uradio kad je razlika tolika izmedju moje Bete i njihovih SM Shurki...
"Daj mi malo namasti ovo"
"Malo mi je suvo"
"Daj mu jos mooda"

Dodje mi ponekad da im kupim burek pa nek se maste sami...
Ignorance...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 16-02-2009 at 01:18 AM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules