Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-02-2009, 03:19 PM   #1
tex viler
Member

Default DILEMA: Koji mikrofon uzet?

pozdrav svima.
evo odlučio sam kupit studijski mikrofon prvenstveno za vokal a i za neke akustične instrumente npr. gitara ili klavir.
Bud?et je oko 4000 kn i dvoumim se između RODE K2 i SE Z5600a II
pa ako netko zna ne?to vi?e o njima i koji je bolje uzet neka napi?e.
Evo linkova za njih..
http://www.seelectronics.com/Z5600a_II.html
http://uk.rodemic.com/microphone.php?product=K2
tex viler is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2009, 03:58 PM   #2
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: DILEMA: Koji mikrofon uzet?

Pisace se svasta ovde, ali poenta je da probas oba i odlucis sam sta ti vise odgovara, jer su oba u nekoj slicnoj klasi...
Nemam iskustvo sa SE Z5600a II, ali imam sa SE Gemini, a on je skuplji od K2 duplo pa se i ne moze iz toga izvuci neka realna usporedba...
U sustini Gemini je prezentan mikrofon sa dosta karaktera, neki koji su se nasli ispred njega su se pozalili da je malo tanak u basovima, sto i ne mora da bude lose ako se snimaju vokali... Ako je neko probao SE Z5600a II moze da da neku usporedbu da bude jasnije...
K2 ima manje karaktera i manje se cuje ta lampa u njemu nego na Gemini, sto opet moze biti dobro ili lose u zavisnosti sta zelis...
Rode je Australijanac, SE je Svaba, pa ako ti to igra neku ulogu, pored toga SE je skuplji, plus sto ima mnogo ruznu oznaku modela, to bar mene ume da smori, kao i Bavarski nacionalizam, dovoljno da ih u mnogo cemu izbegavam...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 12-02-2009 at 04:02 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2009, 03:59 PM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by tex viler View Post
pozdrav svima.
evo odlučio sam kupit studijski mikrofon prvenstveno za vokal a i za neke akustične instrumente npr. gitara ili klavir.
Budžet je oko 4000 kn i dvoumim se između RODE K2 i SE Z5600a II
pa ako netko zna nešto više o njima i koji je bolje uzet neka napiše.
Evo linkova za njih..
http://www.seelectronics.com/Z5600a_II.html
http://uk.rodemic.com/microphone.php?product=K2
Za početak, da li ti je baš važno da kupiš cevni mikrofon? Svaka čast vakuumskim cevima, ali jeftini cevni mikrofoni nisu baš neko naročito dobro rešenje. Nisam lično radio ni sa jednim od ovih micova kje pominješ, ali sam čuo nekoliko snimaka vokala sa K2 i bili su prilično... hm... prljavi... a nisu posedovali baš neki "karakter" koji bi opravdao tu prljavštinu.

Pozdrav

P.S. (edit) upravo pročitah kravadinkin post, pročitaj ga i ti još jednom.

Last edited by awacs; 12-02-2009 at 04:03 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2009, 04:09 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

P.P.S. (edit #2) Ono što kravadinka veli za K2 je tačno - cev se tamo ne čuje. Ili se čuje kao greška (ovo je moj dodatak)
Old 12-02-2009, 04:11 PM   #5
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Upravo tako... K2 i NTK jesu cevni mikrofoni, ali na mnogo mesta na netu mozes pronaci informacije o tome za sta ta lampa sluzi i da ona zapravo nema neke velike veze sa samim zvukom, ali da ne ulazimo u tehnicke detalje, kako i sam imam Rode mogu da potvrdim da to bas i nije onaj warm tube sound koji se trazi i dobije kod pojedinih mikrofona.... nije bas da je ta toplina prisutna i kod Gemini, ali svakako ima vise karaktera i prisutan je onaj tube compresion...

Iako i sam imam Rode, pa ga jos guram sa tube preampom sto je meni zadovoljavajuca kombinacija u odnosu na ulozeniu novac, preporucio bih mozda neki linearniji mikrofon, ali u tom slucaju sa pravim tube preampom... E sad, pravi tube preamp kosta mnogo, iako ima nekoliko proizvoda koji su ovde veoma popularni, ne bih mogao da se slozim da izazivaju wow efekat, iako nisu bas jeftini...
Sto se tice preampa, tu je situacija jos teza, trenutno ne znam sta je to sto daje isto ono sto daju dve rucno pravljene sprave koje imam prilike cesto da slusam i da sa njima radim, jednostavno one zvuce neuporedivo bolje od svega sto sam probao, a ta razlika je toliko cujna da se ne moze nadomestiti nikakvim pluginovima, kompresorima i ostalim cudima... Ali, to je neka druga tema...

Za taj novac mogu da ti predlozim AT 4047 sa kojim imam iskustva i koji se pokazao veoma prezentnim, ali i pomalo hladnim ako ne ide na warm preamp, bar za moj ukus...
Ako vec odlucis da ides na jednu od svojih kombinacija, opet ti predlazem da napravis A B test i sam doneses odluku...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 12-02-2009 at 04:17 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2009, 04:46 PM   #6
tex viler
Member

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Upravo tako... K2 i NTK jesu cevni mikrofoni, ali na mnogo mesta na netu mozes pronaci informacije o tome za sta ta lampa sluzi i da ona zapravo nema neke velike veze sa samim zvukom, ali da ne ulazimo u tehnicke detalje, kako i sam imam Rode mogu da potvrdim da to bas i nije onaj warm tube sound koji se trazi i dobije kod pojedinih mikrofona.... nije bas da je ta toplina prisutna i kod Gemini, ali svakako ima vise karaktera i prisutan je onaj tube compresion...

Iako i sam imam Rode, pa ga jos guram sa tube preampom sto je meni zadovoljavajuca kombinacija u odnosu na ulozeniu novac, preporucio bih mozda neki linearniji mikrofon, ali u tom slucaju sa pravim tube preampom... E sad, pravi tube preamp kosta mnogo, iako ima nekoliko proizvoda koji su ovde veoma popularni, ne bih mogao da se slozim da izazivaju wow efekat, iako nisu bas jeftini...
Sto se tice preampa, tu je situacija jos teza, trenutno ne znam sta je to sto daje isto ono sto daju dve rucno pravljene sprave koje imam prilike cesto da slusam i da sa njima radim, jednostavno one zvuce neuporedivo bolje od svega sto sam probao, a ta razlika je toliko cujna da se ne moze nadomestiti nikakvim pluginovima, kompresorima i ostalim cudima... Ali, to je neka druga tema...

Za taj novac mogu da ti predlozim AT 4047 sa kojim imam iskustva i koji se pokazao veoma prezentnim, ali i pomalo hladnim ako ne ide na warm preamp, bar za moj ukus...
Ako vec odlucis da ides na jednu od svojih kombinacija, opet ti predlazem da napravis A B test i sam doneses odluku...
a kako da ga testiram, nemogu da odem u trgovinu i pita da malo snimam sa oba pa da onda kupim jedan, jedino šta mogu je pitat što više ljudi i zbrojit glasove za i protiv...
Inače više sam bio naklonjen onom SE Z5600 IIa nego RODE K2...

Last edited by tex viler; 12-02-2009 at 05:08 PM.
Old 12-02-2009, 05:07 PM   #7
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
a kako da ga testiram, nemogu da odem u trgovinu i pita da malo snimam sa oba pa da onda kupim jedan, jedino ?ta mogu je pitat ?to vi?e ljudi i zbrojit glasove za i protiv...
vi?e sam bio naklonjen onom SE Z5600a II nego rode k2

Imas ovde na testovima koje je radio Manley snimke sa SE Z5600, ja sam taj mikrofon na blind testu od svih, u konkurenciji sa Neumann u87, Brauner neki i sta ti ja znam koji jos stavio na mesto broj 2 tik iza Neumann-a, skini fajlove pa preslusaj pa vidi...Mislim da je taj SE dobar izbor za te pare
Jan is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2009, 05:22 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Inače vi?e sam bio naklonjen onom SE Z5600 IIa nego RODE K2...
Po cenu da budem dosadan jo? jednom ću te pitati: da li ti je ba? toliko va?no da to bude cevni mikrofon? I za?to?

Pozdrav
Old 12-02-2009, 05:57 PM   #9
tex viler
Member

pa nije bitno ?to je cijevni, bitno je da je za te pare najbolji a i vidio sam taj test i solidan je ispao sa braunerom i neumanom u konkurenciji...
a ima i onaj test sa gitarama. ma bit će on dobar, nadam se...
Old 12-02-2009, 06:22 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
pa nije bitno ?to je cijevni, bitno je da je za te pare najbolji a i vidio sam taj test i solidan je ispao sa braunerom i neumanom u konkurenciji...
Pa bitno je ?to je cevni - cevi vremenom menjaju svoje karakteristike pa se kad-tad moraju promeniti. Dakle - cevni mikrofon nije jednokratno ulaganje. Da ne pominjem to ?to jeftini cevni mikrofoni ne rade ba? svaki dan ba? isto. I ?to svaki cevni mikrofon (pa bio i skup) zahteva zagrevanje od par desetina minuta pre svakog snimanja, pa samim tim ba? i nije neka komforna varijanta za rad. Opet, ti najbolje zna? ?ta ti i za?to treba, glupo je da ti solim pamet. Ja te smo podsećam na sve ono ?to verovatno i sam zna?.

Pozdrav

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules