Quote:
Originally Posted by awacs
Relativizujem jer mi iskustvo veli da je sve to relativno i da je nemoguće objektivizovati nešto što se zove pop kultura, i što je po svojoj definiciji podložno promenama iz dana u dan, kako god se kretala trenutna struja narodnog ukusa.
|
Hehe, a ja bih rekao da relativizuješ zato što si jednostavno takav - primetio sam da često voliš, kad pišeš komentar, izneti stav koji je neka vrsta tvog viđenja "istina je negde u sredini".
Lično, protivnik sam takvog pristupa jer ako bih želeo, tehnički mogu relativizovati šta god želiš. Evo iznesi bilo koju tvrdnju ili stav, ili nešto što doživljavaš kao istinu i ja ću u tvom stilu dodati nešto što će promeniti kontekst te činjenice i dovesti u pitanje da li je to tako

Moguće je logički naći neku vrstu "protivteže" aposlutno svemu i dovesti sve u pitanje. Može se bez problema naći način da se neki najhumaniji i najdivniji gest tako dovede u pitanje, ili da se najužasniji čin opravda nekim "stavljanjem u kontekst". Relativizacija dovodi u pitanje egzistenciju bilo čega što je istinski vredno i dobro i pretvara život u neko amorfno polje u kojem je preteranom intelektualizacijom obesmišljen sam život - jer šta god loše ili dobro neko radi - promenom konteksta u kom se gleda i zavisno od toga u svetlu kojih činjenica odabereš da posmatraš čin te osobe ili neku pojavu - dobije se potpuno različit rezultat. Relativizacija i "istina je negde u sredini" negiraju postojanje umetnosti, sistema vrednosti, moralnih normi, bilo kakve društvene strukture, civilizaciju samu po sebi. Jer suštinski, mi smo emotivna bića, i zato svaka stvar u koju verujemo i koju mislimo ima zapravo emotivnu komponentu koja se ne može logički izmeriti. Zato se u ovom slučaju, po stavu - nećemo naći u sredini