Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 12-11-2013, 05:25 PM   #11
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Vst drums - best of

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Ma u?as, ja ne znam ?ta oni očekuju od nas... Da moramo znati miksati?

?alu na stranu čuo sam vi?e puta da neko priča kako su te farbe bile bolje jer "bolje" legnu u matricu. Sa jedne strane, te farbe jesu bile delo sjajnih programera, koji su sa malo postizali mnogo, pravili sjajne zvuke na skromnom hardveru. Ali razlog ?to su one bolje "le?ale" je ?to su bile već odrađene npr EQ-om u velikoj meri, zapravo, često su bile jako tanke i bez?ivotne u odnosu na pravi instrument koji imitiraju. Ali u miksu je naravno mnogo lak?e ubaciti deset instrumenata koji ne zauzimaju puno mesta. Pravi ?ivi instrumenti su frekventno i dinamički bogati, zahtevaju nekad malo mučenja da im se nađe mesto u gustom mixu, ali su zato i fleksibilni, jer im ni?ta nije oduzeto. Ideal je bio da VST sample bazirani instrumenti stignu dotle da ne?to zvuči realistično, a ne da zvuči lako za smiksati. Ono ?to naravno ume biti problem kod takvih instrumenata je ?to treba znati koji izabrati za koju situaciju. Kao i kod pravih instrumenata, sample biblioteka snimljena na jedan način, sa određenom logikom ne mora biti najbolji izbor za neku svrhu, ali to ne znači da je problem u njoj već u onome ko radi muziku. Kao ?to bi u studiju pre snimanja izabrali komplet bubnja koji najbolje le?i za neku svrhu a zatim postavili majkove takođe u skladu sa time ?ta ?elimo da dobijemo.

Naravno nisam ne?to pozvan da isuvi?e pametujem na ovu temu, jer je moje iskustvo snimanja ?ivih instrumenata manje od mnogih koji dolaze ovde na forum. Komentari?em jer mi je negde zanimljiva ta pojava, mislim da je u pitanju i neka vrsta lenjosti prouzrokovana lakom dostupno?ću i nedostatkom iskustva. Tako neko lupam, napuni pola hard diska sa Ocean Way Drums, pusti to uz svoju pesmu, a ono, oh čuda velikog, ne zvuči odma super. Onda osoba dođe do zaključka kako je sve to prevara i budala?tina i kako d?aba njima silni gigabajti semplova kad je bolje svirao neki tamo bubanj sa Akai diska.
Mo?da ima istine u tome da je VSTi te?e miksati zato ?to zvuči pribli?nije pravim instrumentima, ali meni tek miks pravih instrumenata zvuči neuporedivo bolje od VSTi-a. Ako ne umem da miksam dobru emulaciju ?ivih instrumenata onda bi pravi ?ivi instrumenti trebalo da mi zvuče jo? gore nego VSTi. A zvuče bolje. Mislim da ipak ima nečega u onome ?to je Brano napisao. Različite VSTi kolekcije zvuče kao da su snimane sa drugačijim sample rate-om, kao da semplovi ne počinju 100% istovremeno, itd. To nije lako primetiti ako pesmu od početka radi? sa VSTi zvukovima, ali frka je kad kao referencu ima? midi izrenderovan nekada davno na ko zna čemu. Tek takva A/B komparacija daje pravu sliku, tj. čuje se ta "rasklimanost". Naravno, ovo je utisak nekoga ko ne provodi mnogo vremena radeći u midiju. Kao ?to već rekoh, to mi slu?i samo kao pomoćna alatka pri komponovanju, radu na strukturi pesama, aran?manima, itd.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules