Quote:
Originally Posted by psionic
Mislio sam konkretno na to unutrasnje klipovanje. Master je najbolje da ne predje 0db jer to je rezultat konacnog obracuna svih kanala i vise nije u 32 floating point formatu, vec je uglavnom to konacna 16bitna slika. Mada i tu mozes da eksportujes na 32bita ili 24bita, pa onda opet, u tom slucaju pik na vumetru nije bespovratno odsecanje pikova... Sve se to da probati i proveriti...
Na analognom mikseru npr, ako napumpas kanal sa dovoljno jakim signalom, on ce da klipuje, jel tako ? E sad, mozes ti da smanjujes ili pojacavas master, neces se resiti klipa, jer je unutar samog kanala prekoracen limit. Sijace famozna crvena lampica i to je to.
|
Pa naravno... Cak i ako se izveze mix koji ide preko nule u 32bit float, u bilo kojem editoru dovoljno je samo da se stisa signal i pikovi se povrate ... Ali generalno, unutar bilo kog DAW-a moze da se ode u plus na kanalima individualno bez problema i posledica, ako se to stisa posle na grupi ili masteru, ali ako se takav miks koji ide u plus izveze u 24 ili 16 bita onda je to bespovratno, koliko se meni cini samo 32bit float file-ovi mogu da povrate pikove i nakon izvozenja... Mada ja volim da mi nijedan kanal nikad nije u klipu, sta vise ne prelazim -10dbFS, to je moja gornja granica, a -12dbFS sam usvojio kao "nulu".... kalibracija -18 dbFS = 0 dbVU je previse radikalna za mene