Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-10-2009, 11:30 AM   #1
djbogdan
Junior Member

Default Kako vezbati i svirati na sceni uz matricu?

Postovanje i pozdrav svima! Evo jednog mozda lakog pitanja, ali za one koji ulaze tek u to, kao sto sam ja, ipak je potreban savet. Evo o cemu se radi, imam bend, sviramo simfo metal, ali nismo jos uvek svirali sa matricom u pozadini, znaci klasicna fora, kao Nightwish, i slicni bendovi. Dakle potrebna mi je pomoc, kako to funkcionise? Sviramo i autorske pesme i obrade ali radi upotpunjavanja zvuka i stvaranja atmmosfere je potrebna orkestracija u pozadini, ili hor ili neki drugi efekti koje klavijaturista ne moze fizicki da izvede. Kako to spremiti, vezbati i sto je najvaznije izvesti na sceni? Hvala svima koji ce mi svojim odgovorima pomoci! Pozdrav!

p.s. kada kazem matrica, ne mislim na playbek, vec cisto na "simfonijsku muzicku podlogu".
djbogdan is offline   Reply With Quote
Old 27-10-2009, 07:37 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Kako vezbati i svirati na sceni uz matricu?

Quote:
Originally Posted by djbogdan View Post
p.s. kada kazem matrica, ne mislim na playbek, vec cisto na "simfonijsku muzicku podlogu".
A sa čega biste pu?tali matricu (CD/MP3 player, laptop...)?

Pozdrav,

Vasa
Old 27-10-2009, 08:33 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Hm... Ne rece sta sviras... ...No:

Kada sam radio live bend "Madame piano & Teodulija" ,gitarista je nosio laptop sa Nuendom, i cele projekte otvarao i pustao,pa na 2 kanala ide ono sto ide na ozvucenje,a na druga dva ide ono sto je slusao bubnjar...

Bubnjar je doduse imao mali mixercic za mixanje odnosa monitoringa i klika...

Ima sad tih USB kartica sa 4 i vise izlaza,mada kontam da je dovoljno 4 - tipa M-audio fast track pro ili sl...

Last edited by Bockie; 27-10-2009 at 08:45 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 27-10-2009, 10:29 PM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

trenutno radim sa bendom Svi Na Pod i studijski i live, i princip je da Pera sa laptopom i m-audiophilom FW koji ima 4 izlazna kanala šalje stereo mix iz abletone live-a u razglas, a po drugom paru šalje bubnjaru u slušalice klik i matrice. I ovo funkcioniše besprekorno (doduše, potrebno je imati kvalitetnog bubnjara za to!)
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 29-10-2009, 04:26 PM   #5
djbogdan
Junior Member

Hvala svima na odgovorima, poceo sam da mrckam malo hehe, ali jos tumaram...Dakle, evo malo vise detalja, imam laptop, karticu Line 6 Toneport UX2 koja ima na sebi sledece izlaze; phones, analog out L & R, Stereo Monitor In. Upravo u Cubase-u pokusavam nesto da napravim, ali mi ne ide bas dobro..Zato ste vi tu, moji dobri drugari da mi pomognete hehe
Ako imate neki predlog sto se softvera tice za miksovanje i raspodelu zvuka matrice i takta recite mi. Pokusavam u Cubase-u sledece: da na slusalicama imam takt i matricu a na zvucnicima samo matricu. Gde, sta i u cemu gresim...kako da podesim..pomagajte ljudi Hvala puno svima! Poz!
djbogdan is offline   Reply With Quote
Old 29-10-2009, 04:34 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by djbogdan View Post
Pokusavam u Cubase-u sledece: da na slusalicama imam takt i matricu a na zvucnicima samo matricu. Gde, sta i u cemu gresim...kako da podesim..pomagajte ljudi Hvala puno svima! Poz!
Na?alost, ne mo?e Jedino da pristanete na mono matricu, pa na jedan kanal matrica, a na drugi kanal click.

Pozdrav,

Vasa
Old 29-10-2009, 05:44 PM   #7
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

potrebna ti je zvučna kartica koja ima više od 2 izlazna kanala. M-audiophile Firewire ti je neki prvi prihvatljivi izbor za to što želiš.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 07:19 AM   #8
silzg
Member

silzg's Avatar

Pitanje: Za?to se bubnjaru ?alje i matrica pored klika?
Mislim, matricu ionako već ima preko razglasa!?
silzg is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules