|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Cesto snimam male akusticne sastave u sobi od 30tak m2...... i sve ispadne manje-vise ok, ali je bass u vek problem.....pre svega losi instrumenti (shper ploca).... i mali prostor....
ima li ko ideju kako da popravim situaciju..... ako probam sa nekim dinamickim mikrofonom, sam bass ispadne ili tanko ili nedefinisano (zavisi od postavke ili mikrofona), a ako stavim neki dobar veliki kondenzator, previse svega ima u tom mikrofonu tako da je mix muuka ziva..... da li praviti paravane, ili probati izolovati mikrofon od benda sa nekim mic thing stvarchicama...... realno mi je veci problem curenje benda u mic od bassa nego bassa u ostale mikrofone.... ako neko ima ideju.....pa da proverimo u praksi ![]()
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
imao sam taj slucaj, bass + 2 akustare + vokal live in studio...
bas bacis negde u stranu, na njega condenser, ako ima neko paravance, zagradis zadnju stranu majka... gitare sa nekum superkardioidnim (ja sam koristio sen 441 i 421) na pocetak vrata, udaljeni jedan od drugog - odlicni rezultati, nema preteranog mesanja mikrofona Last edited by nikolaivanic; 01-02-2013 at 11:42 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
naravno, ali je dominantna zelja da snimak bude dobar za miksovanje a ne da li je snimljen ambijent i sl. protivfaze, fazno pomeranje itd je teska glavobolja, dizes jedan mick, spusta se signal drugog itd... Odvojiti maksimalno zvucne izvore po mikrofonima, to je must. U miksu dobijas bas u sredini... ambijent ces verovatno morati da skidas jer ce otezavati miksovanje...
Last edited by nikolaivanic; 02-02-2013 at 12:03 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Toni Viskonti bi verovatno odustao od stereo ambijenta i učinio sve da smanji bleeding na kontrabasu. A to "sve" bi uradio kao što je prikazano na ilustraciji - snimak sa mikrofona "cond 1" bi sabrao sa snimkom mikrofona "cond 2" na kojem bi bila obrnuta faza. Phase cancellation smanjuje bleeding.
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
@Znak, u teoriji dobra ideja,al u sobi od 30-ak m2 je ovo prava lutrija da se dobije..
IMHO; 1.pripremiti svirače (jelo/pilo/kafa/zajebancija) 2.jedan jedini stereo room set (?to bolja kombinacija mike+pre) 3.bubice na instrumentima ili close ribbon (royer bi tu lego ko budali ?amar) ..u mixu bi room visoko hi-passirao, a bubice lo-pass (koliko visoko/nisko, zavisi od kvalitete majka/bubice) u maloj sobi bi ovakav pristup imao najmanje faznih anomalija-isprobano kod mene (soba od 18m2)
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Pa, to i nije tako mala prostorija, npr. 5 x 6 m, sasvim dovoljno. Bilo bi interesantno da OFF ovo proba pa da nam ovde postavi ta dva kanala za test. Inače, ovo nije samo teorija, sistem je upotrebljen bar jednom (ono što ja znam), i to za snimanje Bouvijevog vokala u istoj prostoriji sa kompletnom duvačkom sekcijom, bubnjevima, pojačalima (album Young Americans).
And in the end, the love you take is equal to the love you make. Last edited by Znak; 02-02-2013 at 09:48 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
snimao sam......vec treci pud isti ansambl sa tri razlicita mikrofona i postavke....
kljucno je bilo sto je covek doneo na trece snimanje drugi kontrabas.....a ja postavio paravan izmedju njega i dela benda.... tako da je sad ispalo najbolje..... uz dozvolu klijenta, okacicu delove sa sva tri snimanja.....
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Snimanje kontrabasa | psionic | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 9 | 27-04-2010 05:16 PM |
Je li ovo dobra ideja? | Tomislav | Computer Hardware | 2 | 12-04-2007 08:42 PM |
ideja | Arthur | Dizajn i konstrukcija studija | 8 | 02-10-2005 11:11 AM |
ideja | dr.Ru | Vlado Georgiev | 2 | 24-02-2005 12:33 PM |