![]() |
Ideja za snimanje kontrabasa........
Cesto snimam male akusticne sastave u sobi od 30tak m2...... i sve ispadne manje-vise ok, ali je bass u vek problem.....pre svega losi instrumenti (shper ploca).... i mali prostor....
ima li ko ideju kako da popravim situaciju..... ako probam sa nekim dinamickim mikrofonom, sam bass ispadne ili tanko ili nedefinisano (zavisi od postavke ili mikrofona), a ako stavim neki dobar veliki kondenzator, previse svega ima u tom mikrofonu tako da je mix muuka ziva..... da li praviti paravane, ili probati izolovati mikrofon od benda sa nekim mic thing stvarchicama...... realno mi je veci problem curenje benda u mic od bassa nego bassa u ostale mikrofone.... ako neko ima ideju.....pa da proverimo u praksi :) |
Re: Ideja za snimanje kontrabasa........
1 Attachment(s)
imao sam taj slucaj, bass + 2 akustare + vokal live in studio...
bas bacis negde u stranu, na njega condenser, ako ima neko paravance, zagradis zadnju stranu majka... gitare sa nekum superkardioidnim (ja sam koristio sen 441 i 421) na pocetak vrata, udaljeni jedan od drugog - odlicni rezultati, nema preteranog mesanja mikrofona |
Quote:
|
naravno, ali je dominantna zelja da snimak bude dobar za miksovanje a ne da li je snimljen ambijent i sl. protivfaze, fazno pomeranje itd je teska glavobolja, dizes jedan mick, spusta se signal drugog itd... Odvojiti maksimalno zvucne izvore po mikrofonima, to je must. U miksu dobijas bas u sredini... ambijent ces verovatno morati da skidas jer ce otezavati miksovanje...
|
1 Attachment(s)
Toni Viskonti bi verovatno odustao od stereo ambijenta i učinio sve da smanji bleeding na kontrabasu. A to "sve" bi uradio kao što je prikazano na ilustraciji - snimak sa mikrofona "cond 1" bi sabrao sa snimkom mikrofona "cond 2" na kojem bi bila obrnuta faza. Phase cancellation smanjuje bleeding.
|
@Znak, u teoriji dobra ideja,al u sobi od 30-ak m2 je ovo prava lutrija da se dobije..
IMHO; 1.pripremiti svirače (jelo/pilo/kafa/zajebancija) 2.jedan jedini stereo room set (?to bolja kombinacija mike+pre) 3.bubice na instrumentima ili close ribbon (royer bi tu lego ko budali ?amar) ..u mixu bi room visoko hi-passirao, a bubice lo-pass (koliko visoko/nisko, zavisi od kvalitete majka/bubice) u maloj sobi bi ovakav pristup imao najmanje faznih anomalija-isprobano kod mene (soba od 18m2) |
|
Quote:
|
snimao sam......vec treci pud isti ansambl sa tri razlicita mikrofona i postavke....
kljucno je bilo sto je covek doneo na trece snimanje drugi kontrabas.....a ja postavio paravan izmedju njega i dela benda.... tako da je sad ispalo najbolje..... uz dozvolu klijenta, okacicu delove sa sva tri snimanja..... |
All times are GMT +1. The time now is 07:10 AM. |