Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-04-2010, 07:54 PM   #1
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Snimanje kontrabasa

Zna li neko da mi kaze neki savet oko snimanja kontrabasa ? Predpostavljam da je slicno kao za gitaru, ali mozda ima nekih fazona - dakle kako, kojim mikrofonima i slicno... ?
Old 26-04-2010, 10:49 AM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Snimanje kontrabasa

Ovo nije lak zadatak, cak i za iskusnije a da se kaze da je "jako dobro" usnimljen kontrabas!

- Kako stvari stoje, legendaran mikrofon za ovu namenu je "skupstinajzer" odnosno Sennheiser MD-441.

- Odlicno ce raditi i Akg D-112.

- Moze 'ladno Akg 414-ka,nema greske.

-U principu je najbolje sto moze Neumann-ova 47ica, ali obzirom da mu je naslednik preko 2000 ojra... dzebi ga...

-jednom prilikom sam koristio i sE-4400, snimao sam Bass Rhodes nakacen na Acoustic pojacalo i brooootalno je odradio,izgledom podseca na 414icu ali radi mnogo toplije! Kacio sam vec Big Sisters pa poslusaj...Odlican mic!!!

Pozicija, po jednoj staroj skoli je (obicno sa desne strane,zbog pozicije muzicara) na 20tak cm od instrumenta,ka dole usmereno na "kljuc", odnosno karakteristican "f" prorez sa prednje strane...

Poz'

Last edited by Bockie; 26-04-2010 at 10:51 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2010, 11:15 AM   #3
DiskoPrle
Junior Member

DiskoPrle's Avatar

...vaistinu sve sto ti rece Boki,a imas koji savet i ovde:

http://rumski.com/forum/showthread.php?t=28419

...jos samo da ispunim obecanje dato divineru da od tog tread-a napravim tips&tricks clanak...
DiskoPrle is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2010, 07:14 PM   #4
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Xvala na pomoci, a sad se setih da sam ja davno jos snimao "mecku" ali sa gudalom.. BTW kad sam rekao slicno ko gitara - mislio sam na akustaru - ono - gadjam rupu i sl... ovo sa 2 mikrofona je super da snimim i zicu... probacu sa 2 AKGa c1000 koje imam, bas da vidim na sta ce da lici...
Old 27-04-2010, 02:04 AM   #5
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
-U principu je najbolje sto moze Neumann-ova 47ica, ali obzirom da mu je naslednik preko 2000 ojra... dzebi ga...
Nisam nikad ni pokusao da snimim kontrabas. Da li bi mogao dobro posluziti Neuman tlm 193?
google is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2010, 09:30 AM   #6
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
ovo sa 2 mikrofona je super
Ovo jeste cool, ali stvarno treba da si iskusan da nesto ne zajebes ili neke faze ili nesto vec sa 2 mike-a...
Ja sam malo konzervativan (volim pivo iz konzerve), jedan dobar govedji kondanzator u dobar preamp i udri...!

Quote:
probacu sa 2 AKGa c1000 koje imam, bas da vidim na sta ce da lici...
Joj sto ja ne volim taj mic...uh...sve otpada od mene...ali eto probaj, ko ga zna...

Quote:
Originally Posted by google View Post
Nisam nikad ni pokusao da snimim kontrabas. Da li bi mogao dobro posluziti Neuman tlm 193?
Apsolutno! Dosta je univerzalan i relativno flat, a jos (sad bez zezanja) ako koristis tvoj (neopevani) MCI, taman ce mu dati "onu" toplinu!
Odlicna kombinacija!

Last edited by Bockie; 27-04-2010 at 09:50 AM.
Old 27-04-2010, 12:18 PM   #7
google
Banned

Quote:
a jos (sad bez zezanja) ako koristis tvoj (neopevani) MCI, taman ce mu dati "onu" toplinu!
Odlicna kombinacija!
Jb.g, pravimo sale na racun tog matorog preampa (malo je drugaciji, neki delovi su promenjeni, npr. neki dotrajali kondenzatori), ali sam se iznenadio kad sam snimio vokal iz blizine u obicnoj sobi, koja zvoni, uz kompjuter koji susti, jos je soba do ulice...

Zvuci ko pravi, ima neki audiofilski zvuk, prepao sam se kad sam cuo. Onaj gejn ili sta je vec, je carobno dugme, nije sala.
Old 27-04-2010, 02:42 PM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
Jb.g, pravimo sale na racun tog matorog preampa (malo je drugaciji, neki delovi su promenjeni, npr. neki dotrajali kondenzatori), ali sam se iznenadio kad sam snimio vokal iz blizine u obicnoj sobi, koja zvoni, uz kompjuter koji susti, jos je soba do ulice...

Zvuci ko pravi, ima neki audiofilski zvuk, prepao sam se kad sam cuo. Onaj gejn ili sta je vec, je carobno dugme, nije sala.

Pa ja i ne kazem nista drugo!

Sprava je mrak, ali po nekad se preuvelicava "moc" preampa u opste,pa bilo koji da je.

Ali da MCI svira - svira za medalju! Nek' prica ko sta 'oce, ali ja taj zvuk obozavam!

Ali sada je tema snimanje kontrabasa,pa da ne kenjamo vise po threadu...

Old 27-04-2010, 03:00 PM   #9
google
Banned

Quote:
Sprava je mrak, ali po nekad se preuvelicava "moc" preampa u opste,pa bilo koji da je.
Treba bar jos mikrofon koji ide na taj preamp + dobar svirac/pevac da bi se dobio fin snimak.
Quote:
Ali sada je tema snimanje kontrabasa,pa da ne kenjamo vise po threadu...
Ok. Ne znam koliko ima smisla snimati bas sa malim kondenzatorom. Recimo da ima dosta harmonika i se cuju svi nuz zvuci.
Old 27-04-2010, 05:16 PM   #10
Khan
Moderator

Khan's Avatar

jako lep rezultat sam imao sa piezzo pickup + AKG 414 blend (naravno, ako je gudalo, zaboravi na pickup, osim ako ne radis horror film)
Khan is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules