Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-12-2008, 11:02 AM   #1
Max
Pro Member

Default Ubrzano snimanje ???

Ovo je sad ozbiljno pitanje , posto mi se vec nekoliko puta ukazala potreba za tim ....

Zapravo , voleo bih da znam da li je moguce snimati zvuk , kao sto npr kamermani mogu da slikaju sliku sa recimo 2000 frejmova po sek , i onda kad puste 25 , sve je naravno usporeno ali se sve savrseno vidi ....

Da li je moguce na neki nacin tako snimati zvuk ( digitalno ) ?!?!?

Odgovori tipa " pa strechuj " i sl ... nepozeljni

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2008, 11:13 AM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Ubrzano snimanje ???

Quote:
Originally Posted by Max View Post
Ovo je sad ozbiljno pitanje , posto mi se vec nekoliko puta ukazala potreba za tim ....

Zapravo , voleo bih da znam da li je moguce snimati zvuk , kao sto npr kamermani mogu da slikaju sliku sa recimo 2000 frejmova po sek , i onda kad puste 25 , sve je naravno usporeno ali se sve savrseno vidi ....

Da li je moguce na neki nacin tako snimati zvuk ( digitalno ) ?!?!?

Odgovori tipa " pa strechuj " i sl ... nepozeljni

Pozdrav
Snimi? recimo na 192k i onda konvertuje? snimak u npr. 48k, ali bez resamplinga. Dobije? zvuk koji je četiri puta usporen (i dve oktave ni?i, naravno), ali bez artefakata. U Sound Forge-u je to: Process/Resample/Set sample rate only (do not resample). Ili mo?da nisam razumeo pitanje...

Pozdrav
Old 17-12-2008, 11:19 AM   #3
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Snimiš recimo na 192k i onda konvertuješ snimak u npr. 48k, ali bez resamplinga. Dobiješ zvuk koji je četiri puta usporen (i dve oktave niži, naravno), ali bez artefakata. U Sound Forge-u je to: Process/Resample/Set sample rate only (do not resample). Ili možda nisam razumeo pitanje...

Pozdrav
Jesi .... pomislio sam i ja na to ..... a sta se desava sa ono 10 x , 20 x .... ???

Video sam na nekoj reklamnoj kampanji ( verovatno su snimali zvuk na filmskoj traci pri velikoj brzini ) gde ptica uzlece .... slika je sporija 20 x , a i zvuk ....

Sad , kapiram da je traka isla brzo i kad su pustili u 25 fps da je i zvuk isao tako ..... samo me zanima da li to moze digitalno ...... ako nisu smislili , trebalo bi

Pozdrav
Old 17-12-2008, 11:33 AM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Jesi .... pomislio sam i ja na to ..... a sta se desava sa ono 10 x , 20 x .... ???

Video sam na nekoj reklamnoj kampanji ( verovatno su snimali zvuk na filmskoj traci pri velikoj brzini ) gde ptica uzlece .... slika je sporija 20 x , a i zvuk ....

Sad , kapiram da je traka isla brzo i kad su pustili u 25 fps da je i zvuk isao tako ..... samo me zanima da li to moze digitalno ...... ako nisu smislili , trebalo bi

Pozdrav
Pa da, ali onda bi ti trebao AD konvertor koji radi na 960 ili 1920 kHz. Opet, to ne znači da takvi konvertori ne postoje, samo ih CIA i Pentagon jo? nisu otključali za javnu upotrebu. I brze kamere su razvijene da bi se snimala putanja metka, a ne u umetničke svrhe

Pozdrav
Old 17-12-2008, 11:36 AM   #5
Max
Pro Member

Quote:
Pa da, ali onda bi ti trebao AD konvertor koji radi na 960 ili 1920 kHz. Opet, to ne znači da takvi konvertori ne postoje, samo ih CIA i Pentagon još nisu otključali za javnu upotrebu. I brze kamere su razvijene da bi se snimala putanja metka, a ne u umetničke svrhe

Pozdrav
Ha ha ha ha ..... ok , znaci nista do tada

A otkad se pojavio " jeftini " Fantom ( sto se vidi po navali nashih usporenih reklama ) sad i mi mozemo da snimamo putanje

Pozdrav
Old 17-12-2008, 11:52 AM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ha ha ha ha ..... ok , znaci nista do tada

A otkad se pojavio " jeftini " Fantom ( sto se vidi po navali nashih usporenih reklama ) sad i mi mozemo da snimamo putanje

Pozdrav
Ma... svako čudo za tri dana. Pre par godina nije moglo da se živi od onih polukružnih freeze-frame švenkova "a la Matrix", pa su se ljudi brzo smorili od toga. Najbolje mi je što sada na Discovery kanalu postoji emisija Time Warp, koja se svodi na puštanje usporenih snimaka ovoga i onoga. I zabavno je jedno pet minuta, al' se posle upitaš: "jebote, a što ovo traje pola sata, kad mi vrte pet kadrova u krug?".

Džaba sve to, nego - daire u ruke, haj'mo dlan o dlan, nek svadbena igra Šote traje noć i dan Valjda je fora da se sada promoviše tehnologija koja je postala relativno jeftina, pa da likovi počnu da snimaju svadbe brzim kamerama. Ono - kum povraća 20000 frejmova u sekundi i zvuči kao Godzila

Last edited by awacs; 17-12-2008 at 11:56 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2008, 12:16 PM   #7
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

koji si ludak, meni treba da ubrzam da zvuchim ko satrijani bez artefakta, a tebi da usporish..

jbg, ko god da ti svira, daj mu vutru umesto spida..

poz
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2008, 12:54 PM   #8
Max
Pro Member

Quote:
.... pa da likovi počnu da snimaju svadbe brzim kamerama. Ono - kum povraća 20000 frejmova u sekundi i zvuči kao Godzila
Mislim da nisi ni svestan koliko je to dobra ideja

Pozdrav
Old 17-12-2008, 05:41 PM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Mislim da nisi ni svestan koliko je to dobra ideja
Ma svestan sam, svesno sam to napisao. Samo, ja to ne bih nazvao idejom nego logičnom projekcijom budućnosti (ova izjava je dostojna Shive). Obećavam da neću tra?iti autorska prava ni od koga ko to primeni u praksi

Pozdrav
Old 17-12-2008, 07:00 PM   #10
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Mislim da si sam sebi odgovorio u samom pitanju.
Koliko se ja razumem u tehniku uopste, to bi bilo moguce jedino sa nekim analognim snimacem ... tj. sa analognim zvukom.

Last edited by SumAnuT; 17-12-2008 at 07:08 PM.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules