|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Veliki pozdrav , ovo je moj prvi post i thread i nadam se da ne postavljam pitanje postavljeno u skorije vrijeme.
Trenutno biram nearfield monitore za rad i dvoumim se izmedju Yamaha HS50M/ 80M i KRK RokIt 6 ali mislim da cu ici sa Yamaha-om.Medjutim najveci problem u ovom trenutku je odabir velicine woofer-a monitora. Trenutno mi nije u planu kupovina odvojenog Woofer-a. Velicina prostorije u kojoj radim i u kojoj cu raditi je 260 x 410 cmm , prostorija nije akusticno tretirana. Imam strah da ce, i ako su nearfield monitori, 5'' biti mozda preslabe a 8'' prejake za moju prostoriju. Svjestan sam da cu imati problema ukoliko budem imao vise bass-a. Zato trazim odgovor od ljudi koji su bili u prilici da poslusaju obije velicine u prostorijama slicnih (manjih) dimenzija. Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Quote:
Kada na njima uradim nešto da zvuči OK, u slušalicama i nekim običnim Universal Qelle zvučnicima, to nisko područje mi obično ne zvuči baš prijatno?! Polako se navikavam na njih, mada mislim da to baš i nije dobro, ali eto...neznam kada ću imati bolji monitoring i prostoriju ![]() Prostorija mi je slične veličine, i nije akustički tretirana. 80-ke nisam koristio - na prvo slušanje, pri kupovini su mi se 50-ke više dopale?!...sad nemam pojma jesam li se nešto istripovao oko toga?!? ![]() Nadam se da ću biti u mogućnosti u dogledno vrijeme staviti u funkciju jedan prostor u kući, a onda razmišljam o dodavanju subwoofera iz te yamahine linije (HS10)?!...Interesuje me i mišljenje da l' i koliko bi mi taj sub poboljšao realnu zvučnu sliku?! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
nema to veze, nece biti ni preslabi ni prejaki koje god da uzmesh, bas ce svejedno da zvoni.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Generalni savet vezan za velicinu monitora i velicinu sobe -
sto veca soba, to bolje ![]()
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Imam dosta iskustva u ovom problemu pa evo mog saveta. Uzmite vece zvucnike. Bitno je da zvucnik svira nisko u frekvencijskom opsegu a da to ne bude nabildovano i na silu kao sto se desava kod manjih promera. Na svakom boljem monitoru imate pozadi hi pass filter pa ako vam smeta mnogo basa onda skinite malo.
Po mom licnom misljenju, najvaznije su najnize frekvencije u miksu. Onaj ko resi podrucje od 50 - 300 Hz , taj je resio ceo miks. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Ako sam vas dobro razumeo, a cini mi se da nisam, onda ne bi trebalo da uopste imate nedoumicu, jednostavno uzmite veci zvucnik?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Ja ću da govorim o hi-fi zvučnicima, ne o studijskim jer sa ovima imam dosta iskustva.
Veličina prostora je va?na za mogućnost pravilne reprodukcije najdubljih tonova. Međutim, pod veličinom sobe se ne podrazumeva samo povr?ina već i zapremina i ?to je neobično va?no najveća du?ina. Takođe je bitno da li zvučnici stoje na du?em ili kraćem zidu, da li su na podu ili podignuti i koliko, koliko su odaljeni od najbli?ih zidova itd... E sada, veliki deo napisanog pada u vodu kod bliskog slu?anja jer se onda slu?aju direktno i ba? zvučnici. Mislim da je ovde bitno da je slu?alac tačno u centru trougla. Bitno je i koliko su zvučnici udaljeni od povr?ine na kojoj stoje (kao i uop?te od bliskih povr?ina) jer će bliskost malo podiči basove, ali ih i zamuljati. Mali zvučnik koji ima znači i malu povr?inu ne mo?e dobro da reprodukuje jako duboke frekvencije pa je bolje da je zvučnik veći. Preveliki zvučnik sa druge strane tra?i povećanje udaljenosti od slu?aoca, a onda to donosi druge probleme. Jako dobra fora jhe sa onim "koncentričnim ili koaksijalnim" zvučnicima gde je visokotonac u centrru basa jer onda i veći mogu dobro da se slu?aju sa male udaljenosti (stari Lockwood i neke varijante Kef zvučnika npr.). Mislim da će praktičari znati najbolje da odgovore koja je veličina zvučnika najoptimalnija i da li je to 4, 6 ili mo?da 8 incha. Ja sam svojevremeno dosta koristio Yamahu NS-10 i ta veličina basa i kutije mi je dosta odgovarala. Veličina tog basa je 61/2 incha ako se ne varam. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Prednost originalnog softvera u odnosu na piratski? Stabilnost? | Filip_ | Audio Software | 20 | 01-02-2011 12:40 AM |
Izolacija woofer-a od prostorije ispod | samsara | Monitoring | 13 | 14-03-2009 08:34 AM |
HDD velicina na papiru i na kompu? | korenjak | Computer Hardware | 17 | 15-02-2009 04:54 PM |
Graficka u odnosu na maticnu | salenis | Computer Hardware | 5 | 02-11-2007 02:10 PM |
Velicina prostorije za studio | MACI | Dizajn i konstrukcija studija | 9 | 24-01-2005 11:05 AM |