Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-01-2011, 10:45 PM   #1
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Post Prednost originalnog softvera u odnosu na piratski? Stabilnost?

Heh...realno...videh da dosta ljudi sa foruma gleda da kupi legalan softver. Cim izadje novi Cubase, ProTools... svi pitaju za cenu, u delu foruma prodaja/kupovina sam takodje cesto nalazio prodaju starijih verzija programa i VST-jeva sa sve aktivacionim kodom, serijskim brojem, sta vec...

Softver koji koristim nalazim snalazenjem na "razne nacine", realno ne zivim jos uvek od muzike, jos studiram, a VST-jevi, a posebno programi kostaju zaista mnogo za moj studentski budzet. Iako je drzava (u saradnji sa Microsoftom) pocela jos davno da kontrolise firme oko originalnog/licenciranog Windows-a, ne znam kada ce poceti i po kucama da ulaze kroz prozor i da proveravaju kompove kada nema nikoga u stanu/kuci, mada sobzirom na ludnicu koja vlada u drzavi ne bi me cudilo da pocnu i sa tim.

Zanimaju me iskustva: Da li ima razlike u stabilnosti izmedju originala i neoriginala, da li bi imao problema, ako u registrovanom studiju imam neko parce softvera koji nije legalno kupljen, da li ako neko izda neku stvar postoji nacin da se proveri da li mu je neki VST plug-in kupljen "ispod zita"....

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2011, 11:12 PM   #2
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: Prednost originalnog softvera u odnosu na piratski? Stabilnost?

nema razlike u stabilnosti softvera , inace javna je tajna da steinberg je koristio h20 dongle za testiranje cubase-a nuenda i sl. ...

pa lepo pise u svakom readme.nfo

buy if you using alot

don't make money with warezed software

try before buy

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"

Last edited by alavuk; 30-01-2011 at 11:15 PM.
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 31-01-2011, 04:46 AM   #3
DzoniPFC
Pro Member

i waves je koristio krekovanu verziju cubesa u njihovom promo video.
DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 31-01-2011, 11:43 AM   #4
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

poenta je da ti ne kupujes softver nego licencu o 'pravu koristenja softvera" (EULA licence agreement). Sta ces ti da instaliras to nema veze, bitno je da si ti vlasnik te licence. Bottom line - i krekovi rade isto tako dobro kao i "original" samo je probijena zastita..

Licno znam za primer gde se covek u USA zalio Steinberg-u da Cubase 3 ima problem oko komunikacije sa dongle, a oni mu odgovorili da instalira H2O verziju jer stabilnije radi!!
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 31-01-2011, 12:48 PM   #5
kejkz
banned

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
i krekovi rade isto tako dobro kao i "original" samo je probijena zastita...
Ovo treba uzeti sa rezervom. Nekada se desava da je zastita sastavni deo programa, tako da se razbijanjem ili zaobilazenjem zastite moze narusiti integritet programa, te on vise ne radi toliko stabilno, ili su mu neke funkcije osakacene. Recimo, kod starog Cubase-a 3 zastita uopste nije probijena, nego je napravljen drajver koji je emulirao dongle. Tu se moze reci da je program isti, odnosno, netaknut u odnosu na original. Ali recimo Cubase 4 je razbijen tako sto su veliki delovi programa editovani, tako da nikada nije mogao raditi isto stabilno koliko i original (a ni original nije bas bio kralj stabilnosti)
Slicno je i sa plagovima, nema tu neke razlike. Dakle, zavisi od vise faktora. Jedino kada je u pitanju krek koji ide preko serijskog broja, aktivacije preko interneta ili neke slicne zastite, moze se reci da je plag isti kao i original.

Poz
Old 31-01-2011, 01:00 PM   #6
kejkz
banned

Quote:
Originally Posted by Filip_ View Post
Softver koji koristim nalazim snalazenjem na "razne nacine", realno ne zivim jos uvek od muzike, jos studiram, a VST-jevi, a posebno programi kostaju zaista mnogo za moj studentski budzet.
Danas imas toliko programa koji su besplatni i koji imaju slicnu funkcionalnost kao Cubase, da je koristiti piratski softver ipak samo pitanje izbora. Ovde kod nas je koriscenje piratskog softvera dignuto na nivo potrebe, tako da je ilegalan softver i dalje cesci nego legalan. Mada ima dosta legalnog softvera, dosta vise nego pre nekoliko godina.

Quote:
Originally Posted by Filip
]ako u registrovanom studiju imam neko parce softvera koji nije legalno kupljen, da li ako neko izda neku stvar postoji nacin da se proveri da li mu je neki VST plug-in kupljen "ispod zita"....
Oko ovoga se nemoj brinuti. Kod nas bas i ne zalaze da gledaju male firme i njihovu legalnost toliko cesto. Imao bi veci problem u slucaju da ti je nelegalan Windows nego bilo koji plag ili host. Uvek se moze proveriti da li je neki plag legalan, a nacin kako se to radi zavisi od toga koju zastitu koristi: ako ima dongle, odnosno, bilo koji oblik hardversko/softverske zastite, to je najlakse. Ako je u pitanju plag koji ima serijski broj, kontaktira se proizvodjac i proveri se da li je taj broj pravi. Ako imas papir o transakciji preko interneta, i ona je legalan dokument.
Kada kupujes plagove i hostove, gledaj da li se oni mogu prodavati normalno, jer se desava da ljudi nekada prodaju tzv. not for resale verzije. To ti ne bih preporucio, jer je to samo po sebi nelegalno od strane onoga ko prodaje.
Ako i dalje radis muziku samo iz zabave, nema potrebe da legalizujes bilo sta, sumnjam da ce ti ikada iko zakucati na vrata da proveri sta koristis na svom kompjuteru.
Old 31-01-2011, 01:35 PM   #7
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Thumbs down Re: Prednost originalnog softvera u odnosu na piratski? Stabilnost?

Hvala svima na odgovorima. Sada su neke stvari jasnije, a nesto malo od ovoga sam i znao

@kejkz: Jos uvek radim samo za sebe, ali posto uskoro postajem apsolvent matorci ce mi dati nesto dinara da si kupim ekvipment "za ovde" koji mi treba da "sredim" malo zvuk pa bi poceo da saljem stvari nekim lejblima/na soundcloud/myspace da vidim sta ljudi misle.

Old 31-01-2011, 01:52 PM   #8
kejkz
banned

Samo ti radi, a zvuk ce vec doci... u tome ti nikakava oprema nece mnogo pomoci... bar ne toliko mnogo koliko ti se cini sa ove tacke gledista.
Old 31-01-2011, 02:00 PM   #9
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Thumbs down Re: Prednost originalnog softvera u odnosu na piratski? Stabilnost?

Slazem se. Po meni ideja/inspiracija i "umeti" preneti je na note/melodiju/ritam nema cenu, niti je neophodna oprema. Nego imam dosta suma, a i kada pustim stvar na drugim zvucnicima ili bass muti ritam ili ritam ubije neki sint ili nesto trece, pa ovde koristim i mini liniju za drugo slusanje, pa kod nekog na trece slusanje...pa zapisi na papir, pa kuci prepravljaj, pozicioniraj...

Old 31-01-2011, 02:08 PM   #10
kejkz
banned

Da, to jeste jebeno. Vidi mozda bolje da nabavis neke slusalice dok ne budes imao normalne monitore, na njima je donekle normalnije raditi ako ti je prostor bezveze i ako mini linija nema neki kvaliteta. No, da se vratimo na temu...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules