Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-08-2010, 11:00 AM   #1
NSX
Junior Member

Default Zvuci poznato..

Imam par svojih "kompozicija" ali sto ih vise slusam to mi se sve vise cini da sam ih negdje cuo..ima li jos nekog (domaceg/stranog) foruma osim ovog na kome bih mogao da ih postavim pa ako neko prepozna bar da znam da nije moje, ne volim da plagiram pa makar i nesvjesno

Ima li jos neko slican problem?
NSX is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 11:27 AM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Zvuci poznato..

Quote:
Originally Posted by NSX View Post
Imam par svojih "kompozicija" ali sto ih vise slusam to mi se sve vise cini da sam ih negdje cuo..
Ima li jos neko slican problem?
Da! Svi imaju taj problem...samo sto su puno njih "svesni" te slicnosti!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 13-08-2010, 12:36 AM   #3
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Da, taj "problem" je sveprisutan. Ja sam sinoć nešto novo napravila i cijeli dan razmišljam na što me podsjeća... Dok mi nije sinulo! Nije se radilo ni o melodiji, ni o harmoniji nego o energiji/emociji jedne druge skladbe. Na sličan način smo razvili vrhunac.

A često se događa da maznem melodiju sama sebi ili (rjeđe) nekom drugom. Ako sam nekom drugom, onda ili zaboravim na tu stvar (koristim za reklamu ) ili izmjenim ako ima veći potencijal.. a ako sam "ukrala" samoj sebi, onda ostavim. Sebe mogu plagirati.

_______

Samo stavi ovdje da čujemo.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2010, 10:23 PM   #4
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

"Sve pjesme su već davno napisane. Textovi su ono ?to ih razlikuje" (Davorin Popović - Pimpek).
alfom is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2010, 10:25 PM   #5
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Glupost.
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2010, 11:03 PM   #6
google
Banned

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
"Sve pjesme su već davno napisane. Textovi su ono ?to ih razlikuje"
A mozda su su svi tekstovi napisani, samo je muzika drugacija?

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
(Davorin Popović - Pimpek).
Sto ga zoves Pimpek?
google is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2010, 11:27 PM   #7
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post

Sto ga zoves Pimpek?

google ne koristi google

Svi muzicari sto ih znam Davorina zovu Pimpek. Nije to pogrdno, to mu je nadimak od malena. Imao je nekakvu manju izraslinu na uhu, pa je imao tik cackati po tome i jednom prilikom mu je neki trener ili profesor (ne sjecam se) rekao da se prestane cackat po tom pimpeku - i eto ga.
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2010, 11:45 PM   #8
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
google ne koristi google

Svi muzicari sto ih znam Davorina zovu Pimpek. Nije to pogrdno, to mu je nadimak od malena. Imao je nekakvu manju izraslinu na uhu, pa je imao tik cackati po tome i jednom prilikom mu je neki trener ili profesor (ne sjecam se) rekao da se prestane cackat po tom pimpeku - i eto ga.
Ja sam cuo za taj nadimak tek posle njegove smrti. Navodno, tako su ga zvali prijatelji. Meni to zvuci pezurativno.

Mozda ste ga svi dobro poznavali, ne sumnjam u to...
google is offline   Reply With Quote
Old 18-08-2010, 12:44 AM   #9
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

To sa sličnostima se desavalo jos ohohoo, pre mnogo godina...
Kompozitori su veoma često kopirali jedni druge i to svesno! Medju njima po najvi?e Mocart...tako da licno ja tu nevidim nista lose, čak iako se svesno to radi...mislim na stil muzike, tj u ovom slučaju odredjene pesme..pa cak i neke harmonske veze i sl...
Naravno ne treba preterivati, pa maznuti celu strofu, refren ili jo? crnje prepevati pesmu kao ?to to rade mnogi danas...
Meni se na primer desilo da mi je jedna grupa koju neću imenovati, trazila da odradim (tj. prekopiram) aranzman neke bugarske pesme...Ja ga uradio, nesto malo promenio da ne bude bas kao u originalu, čak ubacio po meni i nekih lepsih detalja, medjutim kada su čuli, rekli su mi da ga ispravim i uradim isto kao i original iako im se svideo, sto sam nerado prihvatio, ali ipak odradio, znate vec...mora se..
E to ne razumem! To je nesto sto treba kritikovati!
Nemania is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules