Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   Zvuci poznato.. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=34808)

NSX 12-08-2010 11:00 AM

Zvuci poznato..

Imam par svojih "kompozicija" ali sto ih vise slusam to mi se sve vise cini da sam ih negdje cuo..ima li jos nekog (domaceg/stranog) foruma osim ovog na kome bih mogao da ih postavim pa ako neko prepozna bar da znam da nije moje, ne volim da plagiram pa makar i nesvjesno :)

Ima li jos neko slican problem? :D

DaBear 12-08-2010 11:27 AM

Re: Zvuci poznato..

Quote:

Originally Posted by NSX (Post 284731)
Imam par svojih "kompozicija" ali sto ih vise slusam to mi se sve vise cini da sam ih negdje cuo..
Ima li jos neko slican problem? :D

Da! Svi imaju taj problem...samo sto su puno njih "svesni" te slicnosti!:wink:

ANITA 13-08-2010 12:36 AM

Da, taj "problem" je sveprisutan. :D Ja sam sinoć nešto novo napravila i cijeli dan razmišljam na što me podsjeća... Dok mi nije sinulo! Nije se radilo ni o melodiji, ni o harmoniji nego o energiji/emociji jedne druge skladbe. Na sličan način smo razvili vrhunac.

A često se događa da maznem melodiju sama sebi ili (rjeđe) nekom drugom. Ako sam nekom drugom, onda ili zaboravim na tu stvar (koristim za reklamu :D) ili izmjenim ako ima veći potencijal.. a ako sam "ukrala" samoj sebi, onda ostavim. Sebe mogu plagirati.

_______

Samo stavi ovdje da čujemo.

alfom 17-08-2010 10:23 PM

"Sve pjesme su već davno napisane. Textovi su ono ?to ih razlikuje" (Davorin Popović - Pimpek). :)

ANITA 17-08-2010 10:25 PM

Glupost.:)

google 17-08-2010 11:03 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 285214)
"Sve pjesme su već davno napisane. Textovi su ono ?to ih razlikuje"

A mozda su su svi tekstovi napisani, samo je muzika drugacija?

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 285214)
(Davorin Popović - Pimpek). :)

Sto ga zoves Pimpek?:confused:

Bitch 17-08-2010 11:27 PM

Quote:

Originally Posted by google (Post 285218)

Sto ga zoves Pimpek?:confused:

google ne koristi google

Svi muzicari sto ih znam Davorina zovu Pimpek. Nije to pogrdno, to mu je nadimak od malena. Imao je nekakvu manju izraslinu na uhu, pa je imao tik cackati po tome i jednom prilikom mu je neki trener ili profesor (ne sjecam se) rekao da se prestane cackat po tom pimpeku - i eto ga.

google 17-08-2010 11:45 PM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 285223)
google ne koristi google

Svi muzicari sto ih znam Davorina zovu Pimpek. Nije to pogrdno, to mu je nadimak od malena. Imao je nekakvu manju izraslinu na uhu, pa je imao tik cackati po tome i jednom prilikom mu je neki trener ili profesor (ne sjecam se) rekao da se prestane cackat po tom pimpeku - i eto ga.

Ja sam cuo za taj nadimak tek posle njegove smrti. Navodno, tako su ga zvali prijatelji. Meni to zvuci pezurativno.

Mozda ste ga svi dobro poznavali, ne sumnjam u to...

Nemania 18-08-2010 12:44 AM

To sa sličnostima se desavalo jos ohohoo, pre mnogo godina...
Kompozitori su veoma često kopirali jedni druge i to svesno! Medju njima po najvi?e Mocart...tako da licno ja tu nevidim nista lose, čak iako se svesno to radi...mislim na stil muzike, tj u ovom slučaju odredjene pesme..pa cak i neke harmonske veze i sl...
Naravno ne treba preterivati, pa maznuti celu strofu, refren ili jo? crnje prepevati pesmu kao ?to to rade mnogi danas...
Meni se na primer desilo da mi je jedna grupa koju neću imenovati, trazila da odradim (tj. prekopiram) aranzman neke bugarske pesme...Ja ga uradio, nesto malo promenio da ne bude bas kao u originalu, čak ubacio po meni i nekih lepsih detalja, medjutim kada su čuli, rekli su mi da ga ispravim i uradim isto kao i original iako im se svideo, sto sam nerado prihvatio, ali ipak odradio, znate vec...mora se..
E to ne razumem! To je nesto sto treba kritikovati!

All times are GMT +1. The time now is 11:49 AM.