|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
evo imam jedno pitanje. doduse doslo je vrijeme nakon opremanja sa ostatkom opreme i izoliranja prostorije da ja i kolege uzmemo novo "srce" naseg malog kucnog projekt studija. problem je u tome sta se nemogu odlucit izmedu ulaganja u novi komp, tisi ,brzi(do sada sam imao stari koji je dao svoje) ili kupnji necega ovakvoga...
http://www.tascam.com/products/2488neo.html ili dobio sam i zbodnu ponuda za nesto ovakvo... http://www.futurestyle.org/archives/.../akaiDPS24.gif ...pa bi molio savjete ako je neko imao iskustva sa prijenosnim multitrak masinama i dal se isplati to uzet s obzirom da bi komp izbacio iz lanca...kakva je kvaliteta,brzina tih uredaja. imam bend pa momci i ja sviramo pa bi koristili iskljucivo u te svrhe. kakvi su za vokale? za miks? imaju neku i mogucnost povezivanja sa usb-om...posto mi je komp star pa bi obrada mogla u nekom od daw-a se vrsit.. muci me to jako,jer treba da se uzme kroz koji dan,a jos neznam sta. ![]() svaka pomoc dobrodosla! pozz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Ja još imam mini disc yamaha multitrack recorder kojim sam zadnjih godina snimao probe tu i tamo, nekada davnije i cijeli materijal...
Ako radi po sličnom sistemu (kontrole i ostalo) kao taj hard disk recorder, onda je prednost jer je kompaktan, mozes ga nositi okolo, ne ruše se windowsi... Jednostavno za korištenje i slično... imas ideju... upalis recorder, odaberes kanal, stisnes record i snimas... Stvar je u konverterima i izlazima... recimo da dobro snima sve to, pa onda da mozes snimljene trake sa recordera digitalno eksportirati na komp pa tamo mixati i editirati... ako ti se ne da vući kompjuter u prostoriju i slično... Sve to mozes raditi sa laptopom i karticom pa mislim da nema smisla kupovati recorder s obzirom na današnju tehnologiju... Recorderi su nekad bili skupi, i to opravdano, pogotovo jer su predstavljali novu digitalnu tehnologiju, kompaktnu i prijenosnu, umjesto dotadašnjih portastudija na kazete... a i tad computer based home recording nije ličio na današnji... Laptopi su danas jeftini, kao i razne usb, firewire kartice... a pretpostavljam da bolje zvuče od samostalnih recordera, da ne govorim o editingu i mogucnostima manipulacije zvukom... Recorderi su pretpostavljam namijenjeni ljudima koji se bas ne sluze kompjuterom a htjeli bi jednostavan uređaj za snimanje, pa čak i finaliziranje cijelog materijala... Osim možda onih malenih, džepnih recordera za terensko snimanje... To ako misliš prijenosni recording sistem, ako je kucni, onda kompjuter i kartica... Za cijenu po kojoj se prodaju stariji uređaji, mozes uzeti i kompjuter i karticu... takve stvari su se koristile u manjim studijima, ali prije dosta godina.... i najčešće ih prodaju po oglasima za veliku paru, jer su ih nekada plaćali velike novce... ali digitalna tehnologija zastarijeva, ne drži vrijednost po oglasima kao neke druge stvari.... Nije jednostavno platiti nešto par tisuća dolara, a onda za nekoliko godina prodavati za par stotina... ali danas za par stotina ti uzmes karticu, spojis na kompjuter i imaš gomilu mogucnosti... Skines najnovije pluginove, samplere, gomilu toga... dosadi ti, deinstaliras, stavis nove... i na kraju imas 100 000$ pluginova na kompjuteru... a na recorderu imaš ono što dobiješ sa njim... A ako ces miksati na kompu, onda ti opet treba komp koji ce sve to moci odraditi nakon sto prebacis snimljene trake sa recordera na njega... ![]()
"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One Last edited by MD; 08-05-2010 at 03:44 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
Nema smisla u dana?nje vrijeme izbacivati kompjuter iz bilo kakve multimedije... kompjuter je postao osnova svih sistema i razvoj industrije je okrenut prema softwareu...
Uostalom, ako kupi? kompjuter moći će? raditi i grafiku, dizajn, video... a sve to će ti biti korisno za band... ![]()
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
Kompjuter kao osnova platforme je višestruko flexibilnije rešenje, i dugoročnije. Danas HDD rekorderi imaju smisla jedino kao mobilni snimači koncerata ili nekog drugog terenskog zvuka.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
tj. mene zanima znaci dali bi dobio nesto "novo" u cvrstoci ,masnoci snimke bilo kakvog akusticnog materijala,takozvanih jednostavnih signala(vokala,gitare) ako bi uzeo takav slican uredaj. doduse problem mi je isto u tome ,a to nisam naglasio, da sam do sada sa kolegama za snimanje koristio nekakvo DIY racunalo sa jako losom maticnom ali jakim procesorom i dobrim hdd cak od 1 terabyta i 4 gige rama. ono radi jako tiho i nema gotovo nikakvih smetnji oko usnimavanja sa externim karticama koje koristima tipa m-audio projetk mix i presonus firestudio, ali se desava da kod snimanja dobijem "cisti" ali nekako premrsavi sound gitare a posebno vokala. tako da to u miksu postane neupotrebljivo, u odnosu na druge snimke. tako da sam pomislio nakon pokusava mijenjanja razlicitih dijelova da to vratim u normalu( i postavka outborda) da je najvjerojatnije problem u "glavi" svega gle se proces snimanja dogada a to je racunalo. pa vas pitam dali moze to biti problem? lose slozeno racunalao? maticna za 300 kn? losa sabirnica koja tjera zvuk do procesora na obradu? u cemu je kvaka? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
pokusao sam rijesiti problem sa razlicitim "teorijama" umiksavanja, i "malih tajni" velikih majstora ali nisam uspio. dok npr. moj bend i ja iznajmili jedan zagrebacki studio i ja sam radio miks identicno kao i u nasim prostorima, tamo je ispao "ba? kako smo ?eljeli". to me dovodi do zakljucka da nesto sa nasim sistemo ne valja ![]() ![]() ![]() p.s.ovo sam napisao da bi izbjegao komentare na temu tipa: stvar je u miksu i takve stvari koje znaju pisati oni koji procitaju ovaj post u 3 ujutro pa im se neda raspravljati... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
boards of canada ne koriste racunalo, pa imaju odlicnu muziku..
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
i da hvala svima na brzim odgovorima!! ako neko me uspije shvatiti i rijesi moj problem. ima da ga vodim ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
MAO
|
![]()
ne znam nijedan ozbiljni studio koji koristi hd24, obzirom da je to najjeftinija sprava koja nešto uopšte vredi. Sa cenom od nešto oko 1000e za 24ch, se stvarno ne može osećati preterano sigurno. Ono što sam video da koriste "ozbiljniji" studiji, jesu PT HD sistemi, sa Mac mašinama pa čak i podosta PC sistema zaluta u opake studije.
Taj Masterlink koji pominješ je u toj priči skroz na drugom kraju, obzirom da je on dosta čest izbor za "downmix", u analognom studiju, gde se mixa preko velikih konzola, sa podosta kanala, i gde im treba neka sprava na kraju lanca da to pošteno snimi, e pa tu masterlink često dobije svoju ulogu. Ali u tim sistemima se na te konzole ne polazi sa HD24 i slične boranije. Možda sa Radar-a, naročito ovih novijih serija, Nyquist i V, ali malko googlaj koliko te igračke koštaju. Ako ti nešto nije u redu sa soundom gitara, nemoj tako odokativno nalaziti krivca negde drugde. Naročito ako je "neupotrebljivo" u mixu, to DEFINITIVNO nije do "glave" sistema, nego do glave samog izvora zvuka i onog koji ga je proizveo pre svega, pa do onog koji ga je snimio. Ima tu podosta da se nauči i tweakuje dok se ne dođe do izbora medija na koji se snima. Uostalom, eto poslušaj gomile gitara iz moje ili nečije tuđe produkcije, pa i "ozbiljnije", i vidi dal je to baš do snimača. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Multitrack domacih kompozicija | Zid | Razno | 3 | 04-03-2010 10:51 AM |
K: 4-track Recorder | lukatoyboy | Kupujem/trazim | 0 | 22-02-2010 12:09 AM |
Vinyl recorder... | geckonium | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 6 | 06-07-2009 03:41 PM |
Multitrack za live playback... Koji? | zZaXx | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 14 | 19-05-2008 01:44 AM |
HD recorder ili nesto drugo? | goran ns | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 9 | 04-12-2007 11:29 AM |