Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Slobodan Milunović - Boban

Slobodan Milunović - Boban

Muzičar (gitara), producent, mastering tehničar (Fabrika13).
Svirao sa: Rapid Force, Bloodbath, Evenfall, Plasticube, URBS
Producirao/mixao/snimao: Belphegor, Harmful, Graveworm, Evenfall, Ritam Nereda, Eyeburn?
Masterovao: Tic Tac Toe, Jose Carreras, Wiener Filharmoniker, Peter Kruder, URBS, She says, Hans Thesink, Van Gogh, Sergej Ćetković, Hollenton, Deathspell Omega, Harmful, Urlaub in Polen, Swosh, ?

Thread Tools Display Modes
Old 13-05-2009, 11:18 PM   #1
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Licni stav prema masteringu

Interesuje me kakvo je tvoje razmisljanje o "loudness war", tj. koliko podrzavas tu ideju ili ne.

Kako bi po tebi trebalo da zvuci gotov master, jer jedno je udovoljavanje klijentima, koji su naravno No1, a drugo licni osecaj za estetiku masterovanja. Tj. da li ono sto radis, radis iskljucivo po zahtevu, mozda cak i kopirajuci reference koje ti daju, ili je to skroz tvoj licni doprinos i potpis kako iz estetskog ugla tako i u pogledu same glasnoce i RMS-a

Poz
Everbeatz is offline  
Old 13-05-2009, 11:19 PM   #2
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Default Re: Licni stav prema masteringu

Jako zanimljivo pitanje!!!

pozz
Denis
DeMa is offline  
Old 14-05-2009, 08:03 AM   #3
Bo_13
Member

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Interesuje me kakvo je tvoje razmisljanje o "loudness war", tj. koliko podrzavas tu ideju ili ne.

Kako bi po tebi trebalo da zvuci gotov master, jer jedno je udovoljavanje klijentima, koji su naravno No1, a drugo licni osecaj za estetiku masterovanja. Tj. da li ono sto radis, radis iskljucivo po zahtevu, mozda cak i kopirajuci reference koje ti daju, ili je to skroz tvoj licni doprinos i potpis kako iz estetskog ugla tako i u pogledu same glasnoce i RMS-a

Poz
protivnik sam "glasnoce". danas se muzika konzumira 3-5 db glasnije nego sto bi trebalo i sto je potrebno. razlozi za to su mnogi (i znani svima) tako da ne treba ovde tom temom da se bavimo...a ako neko zeli mogu i razloge za loudness war da pojasnim.
udovoljavanje klijentima-DA, ali samo do odredjene mere. ako sam siguran da sve postaje bezsmisleno, na lep nacin objasnim ljudima da nisam prava osoba za taj mix. negde mora da postoji granica. na kraju krajeva, i moje ime je na omotu albuma...i ostat ce tamo jako dugo.
reference ne kopiram NIKAD, i zacudio bi se kada bi znao koliko REDKO slusam reference u toku rada. ako neko zeli da zvuci kao artist xy, treba da procita ko je to radio i da bukira session kod tog lika.
sve osim RMS je moj podpis. RMS je najcesce glasniji za 2-3db nego sto bi ja hteo, ali mi to diktira industrija i klijenti.
mada sa veseljem moram da konstatujem da mi se cini da se i to polako menja. 6 poslednjih CD-a koje sam kupio su tisi nego sto se do sada radilo:
dzihan&kamien-music matters
guns'n'roses-chinese...
razorlight-slipway fire
heaven&hell-the devil...
grace jones-hurricane
king leon-only by...

...so...there is a light at the end of the tunel.

pozzz
Old 14-05-2009, 09:56 AM   #4
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Novi Depeche Mode i Royksopp su također manje napucani nego ?to je standard u zadnje vrijeme. Za pohvalu!
Maiv is offline  
Old 14-05-2009, 01:09 PM   #5
meka
Member

meka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bo_13 View Post
reference ne kopiram NIKAD, i zacudio bi se kada bi znao koliko REDKO slusam reference u toku rada. ako neko zeli da zvuci kao artist xy, treba da procita ko je to radio i da bukira session kod tog lika.
Mo?da ja pogre?no razmi?ljam, ali nije li ti lak?e kad ti neko ka?e "hoću da zvučim kao ..." nego da ti ma?e rukama, crta po vazduhu, poku?ava da objasni "malo trulije" i sličnim neodređenim pojmovima? Naravno, ako zapizdoglavi da zvuči ba? isto, onda shvatam.

Last edited by meka; 14-05-2009 at 01:21 PM.
meka is offline  
Old 14-05-2009, 02:52 PM   #6
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

jedno offtopic pitanje, kako zvuchi novi dzihan? proshli me odushevio
HeatMan is offline  
Old 14-05-2009, 04:33 PM   #7
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Quote:
Originally Posted by meka View Post
Mo?da ja pogre?no razmi?ljam, ali nije li ti lak?e kad ti neko ka?e "hoću da zvučim kao ..." nego da ti ma?e rukama, crta po vazduhu, poku?ava da objasni "malo trulije" i sličnim neodređenim pojmovima? Naravno, ako zapizdoglavi da zvuči ba? isto, onda shvatam.
Malo sam danas bas o tome razmisljao pa me zanima jeli to zbog toga sto svatko tko radi mastering razvija stil?
Maiv is offline  
Old 14-05-2009, 05:46 PM   #8
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

EDIT...

Pogresno PROCITAN POST, stoga i POGRESNO pitanje. Sorry..

U svakom slucaju primijetio sam da se malo manje guzva zvucna slika prenapucavanjem rms-a u zadnje... Ali samo malo manje

Last edited by Rhino; 14-05-2009 at 05:49 PM.
Rhino is offline  
Old 15-05-2009, 09:04 AM   #9
Bo_13
Member

Quote:
Originally Posted by Maiv View Post
Novi Depeche Mode i Royksopp su također manje napucani nego ?to je standard u zadnje vrijeme. Za pohvalu!
depeche sam zaboravio da pomenem...
Old 15-05-2009, 09:07 AM   #10
Bo_13
Member

Quote:
Originally Posted by meka View Post
jednostavno NIJE moguce napraviti master "kao onaj tamo". pa pre nego izgubim zivce, a klijent mi kaze i rastrubi okolo kako "nisam uspeo da napravim kao metallica", skratim tu diskusiju odmah u pocetku. gledaj...album ce uvek da zvuci onaku kako mix zvuci. od toga se ne moze pobeci. overall sound ce sigurno biti takav kao sto nas studio zvuci...i kako sada da ja napravim da zvuci kao npr. ted jensen na novom slipknot albumu???

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules