Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Slobodan Milunović - Boban (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=126)
-   -   Licni stav prema masteringu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27613)

Everbeatz 13-05-2009 11:18 PM

Licni stav prema masteringu

Interesuje me kakvo je tvoje razmisljanje o "loudness war", tj. koliko podrzavas tu ideju ili ne.

Kako bi po tebi trebalo da zvuci gotov master, jer jedno je udovoljavanje klijentima, koji su naravno No1, a drugo licni osecaj za estetiku masterovanja. Tj. da li ono sto radis, radis iskljucivo po zahtevu, mozda cak i kopirajuci reference koje ti daju, ili je to skroz tvoj licni doprinos i potpis kako iz estetskog ugla tako i u pogledu same glasnoce i RMS-a

Poz

DeMa 13-05-2009 11:19 PM

Re: Licni stav prema masteringu

Jako zanimljivo pitanje!!! :)

pozz
Denis

Bo_13 14-05-2009 08:03 AM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 245781)
Interesuje me kakvo je tvoje razmisljanje o "loudness war", tj. koliko podrzavas tu ideju ili ne.

Kako bi po tebi trebalo da zvuci gotov master, jer jedno je udovoljavanje klijentima, koji su naravno No1, a drugo licni osecaj za estetiku masterovanja. Tj. da li ono sto radis, radis iskljucivo po zahtevu, mozda cak i kopirajuci reference koje ti daju, ili je to skroz tvoj licni doprinos i potpis kako iz estetskog ugla tako i u pogledu same glasnoce i RMS-a

Poz

protivnik sam "glasnoce". danas se muzika konzumira 3-5 db glasnije nego sto bi trebalo i sto je potrebno. razlozi za to su mnogi (i znani svima) tako da ne treba ovde tom temom da se bavimo...a ako neko zeli mogu i razloge za loudness war da pojasnim.
udovoljavanje klijentima-DA, ali samo do odredjene mere. ako sam siguran da sve postaje bezsmisleno, na lep nacin objasnim ljudima da nisam prava osoba za taj mix. negde mora da postoji granica. na kraju krajeva, i moje ime je na omotu albuma...i ostat ce tamo jako dugo.
reference ne kopiram NIKAD, i zacudio bi se kada bi znao koliko REDKO slusam reference u toku rada. ako neko zeli da zvuci kao artist xy, treba da procita ko je to radio i da bukira session kod tog lika.
sve osim RMS je moj podpis. RMS je najcesce glasniji za 2-3db nego sto bi ja hteo, ali mi to diktira industrija i klijenti.
mada sa veseljem moram da konstatujem da mi se cini da se i to polako menja. 6 poslednjih CD-a koje sam kupio su tisi nego sto se do sada radilo:
dzihan&kamien-music matters
guns'n'roses-chinese...
razorlight-slipway fire
heaven&hell-the devil...
grace jones-hurricane
king leon-only by...

...so...there is a light at the end of the tunel.

pozzz

Maiv 14-05-2009 09:56 AM

Novi Depeche Mode i Royksopp su također manje napucani nego ?to je standard u zadnje vrijeme. Za pohvalu! :thumbsup:

meka 14-05-2009 01:09 PM

Quote:

Originally Posted by Bo_13 (Post 245815)
reference ne kopiram NIKAD, i zacudio bi se kada bi znao koliko REDKO slusam reference u toku rada. ako neko zeli da zvuci kao artist xy, treba da procita ko je to radio i da bukira session kod tog lika.

Mo?da ja pogre?no razmi?ljam, ali nije li ti lak?e kad ti neko ka?e "hoću da zvučim kao ..." nego da ti ma?e rukama, crta po vazduhu, poku?ava da objasni "malo trulije" i sličnim neodređenim pojmovima? Naravno, ako zapizdoglavi da zvuči ba? isto, onda shvatam.

HeatMan 14-05-2009 02:52 PM

jedno offtopic pitanje, kako zvuchi novi dzihan? proshli me odushevio

Maiv 14-05-2009 04:33 PM

Quote:

Originally Posted by meka (Post 245836)
Mo?da ja pogre?no razmi?ljam, ali nije li ti lak?e kad ti neko ka?e "hoću da zvučim kao ..." nego da ti ma?e rukama, crta po vazduhu, poku?ava da objasni "malo trulije" i sličnim neodređenim pojmovima? Naravno, ako zapizdoglavi da zvuči ba? isto, onda shvatam.

Malo sam danas bas o tome razmisljao pa me zanima jeli to zbog toga sto svatko tko radi mastering razvija stil?

Rhino 14-05-2009 05:46 PM

EDIT...

Pogresno PROCITAN POST, stoga i POGRESNO pitanje. Sorry..

U svakom slucaju primijetio sam da se malo manje guzva zvucna slika prenapucavanjem rms-a u zadnje... Ali samo malo manje

Bo_13 15-05-2009 09:04 AM

Quote:

Originally Posted by Maiv (Post 245822)
Novi Depeche Mode i Royksopp su također manje napucani nego ?to je standard u zadnje vrijeme. Za pohvalu! :thumbsup:

depeche sam zaboravio da pomenem...:wink:

Bo_13 15-05-2009 09:07 AM

Quote:

Originally Posted by meka (Post 245836)

jednostavno NIJE moguce napraviti master "kao onaj tamo". pa pre nego izgubim zivce, a klijent mi kaze i rastrubi okolo kako "nisam uspeo da napravim kao metallica", skratim tu diskusiju odmah u pocetku. gledaj...album ce uvek da zvuci onaku kako mix zvuci. od toga se ne moze pobeci. overall sound ce sigurno biti takav kao sto nas studio zvuci...i kako sada da ja napravim da zvuci kao npr. ted jensen na novom slipknot albumu??? :shock:

All times are GMT +1. The time now is 12:49 PM.