Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-11-2007, 05:17 PM   #1
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

Default usnimavanje bas gitare

pzdrav
Vas recept za za dobar ton pri usnimavanju "zivog" basa?
allegrosteva is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 05:27 PM   #2
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: usnimavanje bas gitare

dobra gitara, dobar gitarista, dobro pojachalo, dobar mikrofon, dobar mic placement, dobra soba gde se snima, dobri kablovi, dobar A/D konverter, dobar producent, dobar mixer...

reci koji te problem muchi.. shta ti treba, shta imash i probacemo da ti pomognemo...

pozdrav
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 08:24 PM   #3
Rasta
Member

Hahaha, ziva istina... Dok ne napises, ne bi covjek rekao koliko je dugacak taj lanac i kako samo jedna najslabija karika moze upropastiti sve.

Evo zadnji setup koji sam radio i zadovoljan sam rezultatom: Pojacala dva komada, Ampeg neki tranzistorski od oko 300 w u kutiju od Marshalla 4x12, na nju AKG D12, Drugo pojacalo custom made by Dragan Guzvan (Heavy & Cast) u Fender kutiju 4x12, na nju Electrovoice RE20, Dva direkt boxa, jedan cisti, drugi Sansamp Bassdriver, sve osim Electrovoica u Drawmer 1960 preamp, a Electrovoice u Siemens V72 preamp. Glazba je stoner/industrial rock.
Rasta is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 08:45 PM   #4
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

dobra gitara, dobar gitarista, dobro pojachalo, dobar mikrofon...

Narafski, ali i kad imas sve to postji mngo nacina da to udje u projekat.Sve gore navedeno imam,usnimavam na 3 kanala-direkt iz preampa,direkt iz pojacala i mic.Kako bi jos mogao da probam?Muci me sto poneki put moram da napravim previse kompromisa da bi bas "izasao" u mixu.Probao sam i na isti bus da stavim kik i bas kao sto mnogi preporucuju ali (nek sam seljak po 100 puta) nije mi se svidelo.Sta se konkretno u mixu dobija obrtanjem faza i ima li neko pravilo u kojim slucajevima se to radi i na kom se kanalu obrce faza

puno hvala

Last edited by allegrosteva; 11-11-2007 at 08:53 PM.
Old 11-11-2007, 09:10 PM   #5
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Ja po netu videh da neki poznati producenti uspesno snimaju bass gitaru preko instrument input-a doduse na dobrom preampu i dobrom ad/da konvertoru...I tvrde da nema potrebe gurati bass gitaru na pojacalo...Ja se u ovo ne razumem bas najbolje, samo prenosim...NE bih da nikog uvredim
Jan is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 09:38 PM   #6
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

nema tu mesta za sujetu, bar sto se mene tice
Old 11-11-2007, 10:02 PM   #7
labrys
Member

prvo i osnovno, mislim da bi triba imat viziju zvuka kakvog zelis, ili jos bolje kakvog bi basist kojeg snimas tija imat. svi iskusniji basisti ti sami urade 75% posla. nadu zvuk koji pase i odsviraju to kako treba.
faze okrices kad snimas instrument (akusticni, najcesce) sa dvi strane. npr. snare.
za bas ti to igra tako da okrenes fazu na mikrofonu i onda namistas mikrofon dok ti se ne poklopi faza sa DI-a. ako ti se ne svidi zvuk, namisti mic da ti se svidi zvuk, pa rucno namistaj faze u programu.
ja ne volin zaobilazit pojacalo jer svaki basist ima svoj specifican zvuk, i ja volin da se taj zvuk i zabiljezi, a to je najbolje iz zvucnika. ostale kanale koristim da bas bolje legne u ostatak.

al na kraju krajeva, ako nisi zadovoljan kako bas zvuci 'suv', ako ti se ne svida zvuk i timbar nekog basiste, nece ti se svidit ni krajnji rezultat!
Old 11-11-2007, 10:42 PM   #8
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Ja po netu videh da neki poznati producenti uspesno snimaju bass gitaru preko instrument input-a doduse na dobrom preampu i dobrom ad/da konvertoru...I tvrde da nema potrebe gurati bass gitaru na pojacalo...Ja se u ovo ne razumem bas najbolje, samo prenosim...NE bih da nikog uvredim
to i ja radim brate.. pa pazi i to je bolje nego ako imash neki skrnavi baheringer head.. ovako direktno u komp pa u aplitube.. i boli me.. i ispadne do jajca..

ali kada imash bolju opremu.. ihh.. ja sam eksperimentisao i stavio c414, d12 i sm58 (il je bio 57, nisam siguran) na spiker i dobio izuzetne rezultate.. alpha chanel je bio preamp za mikrofone.. a ne secam se sada koji je bass i koje je pojachalo bilo.. samo znam da je zvuchalo onako drveno (duborezbaroshki) i MOCNO.. c414 je izdrzao, shto mi je drago bilo.. mada nismo ni otpanjili do kraja pojachalo..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 10:44 PM   #9
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
to i ja radim brate.. pa pazi i to je bolje nego ako imash neki skrnavi baheringer head.. ovako direktno u komp pa u aplitube.. i boli me.. i ispadne do jajca..

ali kada imash bolju opremu.. ihh.. ja sam eksperimentisao i stavio c414, d12 i sm58 (il je bio 57, nisam siguran) na spiker i dobio izuzetne rezultate.. alpha chanel je bio preamp za mikrofone.. a ne secam se sada koji je bass i koje je pojachalo bilo.. samo znam da je zvuchalo onako drveno (duborezbaroshki) i MOCNO.. c414 je izdrzao, shto mi je drago bilo.. mada nismo ni otpanjili do kraja pojachalo..
Uf, naravno, ja da imam opreme ili da imam gde eksperimentisao bih dok ne umrem, po ceo dan to i radiM

nego reko, da se covek ne opterecuje ako slucajno nema mogucnosti da snimi preko mikrofona , speaker-a itd...moze i ovako da se uradi dobro

Last edited by Jan; 11-11-2007 at 10:47 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2007, 09:09 PM   #10
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

Narafski, ali i kad imas sve to postji mngo nacina da to udje u projekat.Sve gore navedeno imam,usnimavam na 3 kanala-direkt iz preampa,direkt iz pojacala i mic.Kako bi jos mogao da probam?Muci me sto poneki put moram da napravim previse kompromisa da bi bas "izasao" u mixu.Probao sam i na isti bus da stavim kik i bas kao sto mnogi preporucuju ali (nek sam seljak po 100 puta) nije mi se svidelo.Sta se konkretno u mixu dobija obrtanjem faza i ima li neko pravilo u kojim slucajevima se to radi i na kom se kanalu obrce faza
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules