| 
 | |||||||
| Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike | 
|  | 
|  | Thread Tools | Display Modes | 
|  11-11-2007, 06:17 PM | #1 | 
| Member Join Date: Nov 2007 Location: Obrenovac 
				 |  usnimavanje bas gitare 

pzdrav   Vas recept za za dobar ton pri usnimavanju "zivog" basa? | 
|   |   | 
|  11-11-2007, 06:27 PM | #2 | 
| Moderator Join Date: Jan 2007 Location: Beograd 
				 |  Re: usnimavanje bas gitare 

dobra gitara, dobar gitarista, dobro pojachalo, dobar mikrofon, dobar mic placement, dobra soba gde se snima, dobri kablovi, dobar A/D konverter, dobar producent, dobar mixer...   reci koji te problem muchi.. shta ti treba, shta imash i probacemo da ti pomognemo...   pozdrav | 
|   |   | 
|  11-11-2007, 09:24 PM | #3 | 
| Member Join Date: Mar 2006 Location: Pula 

Hahaha, ziva istina... Dok ne napises, ne bi covjek rekao koliko je dugacak taj lanac i kako samo jedna najslabija karika moze upropastiti sve.  Evo zadnji setup koji sam radio i zadovoljan sam rezultatom: Pojacala dva komada, Ampeg neki tranzistorski od oko 300 w u kutiju od Marshalla 4x12, na nju AKG D12, Drugo pojacalo custom made by Dragan Guzvan (Heavy & Cast) u Fender kutiju 4x12, na nju Electrovoice RE20, Dva direkt boxa, jedan cisti, drugi Sansamp Bassdriver, sve osim Electrovoica u Drawmer 1960 preamp, a Electrovoice u Siemens V72 preamp. Glazba je stoner/industrial rock. | 
|   |   | 
|  11-11-2007, 09:45 PM | #4 | 

dobra gitara, dobar gitarista, dobro pojachalo, dobar mikrofon... Narafski, ali i kad imas sve to postji mngo nacina da to udje u projekat.Sve gore navedeno imam,usnimavam na 3 kanala-direkt iz preampa,direkt iz pojacala i mic.Kako bi jos mogao da probam?Muci me sto poneki put moram da napravim previse kompromisa da bi bas "izasao" u mixu.Probao sam i na isti bus da stavim kik i bas kao sto mnogi preporucuju ali (nek sam seljak po 100 puta) nije mi se svidelo.Sta se konkretno u mixu dobija obrtanjem faza i ima li neko pravilo u kojim slucajevima se to radi i na kom se kanalu obrce faza puno hvala Last edited by allegrosteva; 11-11-2007 at 09:53 PM. | 
|   |   | 
|  11-11-2007, 10:09 PM | #5 | 

Narafski, ali i kad imas sve to postji mngo nacina da to udje u projekat.Sve gore navedeno imam,usnimavam na 3 kanala-direkt iz preampa,direkt iz pojacala i mic.Kako bi jos mogao da probam?Muci me sto poneki put moram da napravim previse kompromisa da bi bas "izasao" u mixu.Probao sam i na isti bus da stavim kik i bas kao sto mnogi preporucuju ali (nek sam seljak po 100 puta) nije mi se svidelo.Sta se konkretno u mixu dobija obrtanjem faza i ima li neko pravilo u kojim slucajevima se to radi i na kom se kanalu obrce faza
		 | 
|   |   | 
|  11-11-2007, 10:10 PM | #6 | 
| Pro Member Join Date: Mar 2006 Location: Nis 

Ja po netu videh da neki poznati producenti uspesno snimaju bass gitaru preko instrument input-a doduse na dobrom preampu i dobrom ad/da konvertoru...I tvrde da nema potrebe gurati bass gitaru na pojacalo...Ja se u ovo ne razumem bas najbolje, samo prenosim...NE bih da nikog uvredim   | 
|   |   | 
|  11-11-2007, 10:38 PM | #7 | 

nema tu mesta za sujetu, bar sto se mene tice
		 | 
|   |   | 
|  11-11-2007, 11:02 PM | #8 | 
| Member Join Date: Jan 2007 Location: Split, Hrvatska 

prvo i osnovno, mislim da bi triba imat viziju zvuka kakvog zelis, ili jos bolje kakvog bi basist kojeg snimas tija imat. svi iskusniji basisti ti sami urade 75% posla. nadu zvuk koji pase i odsviraju to kako treba.  faze okrices kad snimas instrument (akusticni, najcesce) sa dvi strane. npr. snare. za bas ti to igra tako da okrenes fazu na mikrofonu i onda namistas mikrofon dok ti se ne poklopi faza sa DI-a. ako ti se ne svidi zvuk, namisti mic da ti se svidi zvuk, pa rucno namistaj faze u programu. ja ne volin zaobilazit pojacalo jer svaki basist ima svoj specifican zvuk, i ja volin da se taj zvuk i zabiljezi, a to je najbolje iz zvucnika. ostale kanale koristim da bas bolje legne u ostatak. al na kraju krajeva, ako nisi zadovoljan kako bas zvuci 'suv', ako ti se ne svida zvuk i timbar nekog basiste, nece ti se svidit ni krajnji rezultat! | 
|   |   | 
|  11-11-2007, 11:42 PM | #9 | |
| Moderator Join Date: Jan 2007 Location: Beograd 
				 |  Re: usnimavanje bas gitare Quote: 
  ali kada imash bolju opremu.. ihh.. ja sam eksperimentisao i stavio c414, d12 i sm58 (il je bio 57, nisam siguran) na spiker i dobio izuzetne rezultate.. alpha chanel je bio preamp za mikrofone.. a ne secam se sada koji je bass i koje je pojachalo bilo.. samo znam da je zvuchalo onako drveno (duborezbaroshki) i MOCNO.. c414 je izdrzao, shto mi je drago bilo.. mada nismo ni otpanjili do kraja pojachalo.. | |
|   |   | 
|  11-11-2007, 11:44 PM | #10 | |
| Pro Member Join Date: Mar 2006 Location: Nis 
				 |  Re: usnimavanje bas gitare Quote: 
  nego reko, da se covek ne opterecuje ako slucajno nema mogucnosti da snimi preko mikrofona , speaker-a itd...moze i ovako da se uradi dobro Last edited by Jan; 11-11-2007 at 11:47 PM. | |
|   |   | 
|  | 
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| 
 | 
 | 
|  Similar Threads | ||||
| Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post | 
| Usnimavanje zivog hora i gudaca? | Nemania | Audio Produkcija - Tehnike | 44 | 31-05-2010 05:47 PM | 
| Usnimavanje vokala | Harry | Audio Produkcija - Tehnike | 6 | 14-07-2008 01:44 PM | 
| vokali-usnimavanje, mix, itd... | gorjan | Ogi Radivojević | 10 | 28-03-2008 09:54 PM | 
| Usnimavanje bubnja | Heavy Jerk | Audio Produkcija - Tehnike | 14 | 30-07-2007 11:09 AM | 
| pitanje vezi usnimavanje vokala | saki | Audio Produkcija - Tehnike | 25 | 18-06-2004 01:57 PM |