|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
pzdrav
![]() Vas recept za za dobar ton pri usnimavanju "zivog" basa? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
dobra gitara, dobar gitarista, dobro pojachalo, dobar mikrofon, dobar mic placement, dobra soba gde se snima, dobri kablovi, dobar A/D konverter, dobar producent, dobar mixer...
![]() reci koji te problem muchi.. shta ti treba, shta imash i probacemo da ti pomognemo... ![]() pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Hahaha, ziva istina... Dok ne napises, ne bi covjek rekao koliko je dugacak taj lanac i kako samo jedna najslabija karika moze upropastiti sve.
Evo zadnji setup koji sam radio i zadovoljan sam rezultatom: Pojacala dva komada, Ampeg neki tranzistorski od oko 300 w u kutiju od Marshalla 4x12, na nju AKG D12, Drugo pojacalo custom made by Dragan Guzvan (Heavy & Cast) u Fender kutiju 4x12, na nju Electrovoice RE20, Dva direkt boxa, jedan cisti, drugi Sansamp Bassdriver, sve osim Electrovoica u Drawmer 1960 preamp, a Electrovoice u Siemens V72 preamp. Glazba je stoner/industrial rock. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
dobra gitara, dobar gitarista, dobro pojachalo, dobar mikrofon...
Narafski, ali i kad imas sve to postji mngo nacina da to udje u projekat.Sve gore navedeno imam,usnimavam na 3 kanala-direkt iz preampa,direkt iz pojacala i mic.Kako bi jos mogao da probam?Muci me sto poneki put moram da napravim previse kompromisa da bi bas "izasao" u mixu.Probao sam i na isti bus da stavim kik i bas kao sto mnogi preporucuju ali (nek sam seljak po 100 puta) nije mi se svidelo.Sta se konkretno u mixu dobija obrtanjem faza i ima li neko pravilo u kojim slucajevima se to radi i na kom se kanalu obrce faza puno hvala Last edited by allegrosteva; 11-11-2007 at 08:53 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Ja po netu videh da neki poznati producenti uspesno snimaju bass gitaru preko instrument input-a doduse na dobrom preampu i dobrom ad/da konvertoru...I tvrde da nema potrebe gurati bass gitaru na pojacalo...Ja se u ovo ne razumem bas najbolje, samo prenosim...NE bih da nikog uvredim
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
nema tu mesta za sujetu, bar sto se mene tice
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
prvo i osnovno, mislim da bi triba imat viziju zvuka kakvog zelis, ili jos bolje kakvog bi basist kojeg snimas tija imat. svi iskusniji basisti ti sami urade 75% posla. nadu zvuk koji pase i odsviraju to kako treba.
faze okrices kad snimas instrument (akusticni, najcesce) sa dvi strane. npr. snare. za bas ti to igra tako da okrenes fazu na mikrofonu i onda namistas mikrofon dok ti se ne poklopi faza sa DI-a. ako ti se ne svidi zvuk, namisti mic da ti se svidi zvuk, pa rucno namistaj faze u programu. ja ne volin zaobilazit pojacalo jer svaki basist ima svoj specifican zvuk, i ja volin da se taj zvuk i zabiljezi, a to je najbolje iz zvucnika. ostale kanale koristim da bas bolje legne u ostatak. al na kraju krajeva, ako nisi zadovoljan kako bas zvuci 'suv', ako ti se ne svida zvuk i timbar nekog basiste, nece ti se svidit ni krajnji rezultat! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ali kada imash bolju opremu.. ihh.. ja sam eksperimentisao i stavio c414, d12 i sm58 (il je bio 57, nisam siguran) na spiker i dobio izuzetne rezultate.. alpha chanel je bio preamp za mikrofone.. a ne secam se sada koji je bass i koje je pojachalo bilo.. samo znam da je zvuchalo onako drveno (duborezbaroshki) i MOCNO.. c414 je izdrzao, shto mi je drago bilo.. mada nismo ni otpanjili do kraja pojachalo.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() nego reko, da se covek ne opterecuje ako slucajno nema mogucnosti da snimi preko mikrofona , speaker-a itd...moze i ovako da se uradi dobro Last edited by Jan; 11-11-2007 at 10:47 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Narafski, ali i kad imas sve to postji mngo nacina da to udje u projekat.Sve gore navedeno imam,usnimavam na 3 kanala-direkt iz preampa,direkt iz pojacala i mic.Kako bi jos mogao da probam?Muci me sto poneki put moram da napravim previse kompromisa da bi bas "izasao" u mixu.Probao sam i na isti bus da stavim kik i bas kao sto mnogi preporucuju ali (nek sam seljak po 100 puta) nije mi se svidelo.Sta se konkretno u mixu dobija obrtanjem faza i ima li neko pravilo u kojim slucajevima se to radi i na kom se kanalu obrce faza
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Usnimavanje zivog hora i gudaca? | Nemania | Audio Produkcija - Tehnike | 44 | 31-05-2010 04:47 PM |
Usnimavanje vokala | Harry | Audio Produkcija - Tehnike | 6 | 14-07-2008 12:44 PM |
vokali-usnimavanje, mix, itd... | gorjan | Ogi Radivojević | 10 | 28-03-2008 08:54 PM |
Usnimavanje bubnja | Heavy Jerk | Audio Produkcija - Tehnike | 14 | 30-07-2007 10:09 AM |
pitanje vezi usnimavanje vokala | saki | Audio Produkcija - Tehnike | 25 | 18-06-2004 12:57 PM |