|
Ogi Radivojević Producent, aran?er, dirigent,orkestrator, pevač perkusionista, umetnički direktor, jedan od glavnih članova Bregovićeve live-act ekipe, internacionalni saradnik većine dobro poznatih umjetnika (Iggy Pop, Ofra Haza, Jorgos Dalaras, Cezaria Evora (Capo Verde) itd...), ali i samostalni stvaraoc (Hajde Cico sa Albuma "U tebi kad me ima" jedan od najpoznatijih hitova) razgovara sa vama na temu muzicke produkcije... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Ogi, pregledajuci vec napisane postove, nisam primetio da si se nesto detaljnije osvrtao na sam proces usnimavanja i mixanja glasa pa bih ja pokusao da grupisem par pitanja koja me zanimaju, vezano za tu tematiku...
Kao prvo zanima me lanac pri usnimavanju,kao i to da li se trudis da ti je glas vec pri usnimavanju sto je moguce vise pripremljen(hardverski eq, kompresija, itd) ili to obavljas ITB? Posto vidim da si ponosni vlasnik zaista legendarnih sprava, pretpostavljam da ides na to da imas sto je moguce nanje posla ITB... OndaK,par stvari vezano za U47. Posto po mom nekom licnom misljenju,imas izrazito ekspresivan nacina pevanja(sto ja veoma cenim i postujem), zanima me kako se boris sa nus pojavama koje se tu javljaju(upotreba deesera, itd...) i koliko ti u tome pomaze U47? Posto vidim da je trenutno opsti trend pravljenja mikrofona koji po karakteru lice na U47, iskoristicu priliku da te priupitam da li si se mozda i susreo sa nekim mikrofonom koji zaista po karakteru podseca na datu spravu a da je novije proizvodnje i da je po nekoj "ovozemaljskoj" ceni? I, na kraju, vidim da negde spominjes da nemas hardverski reverb, da ti altiverb resava posao.Da li si i na zadnjem albumu isao tim principom, bez koristenja hard reverba? Eto, toliko od mene(bar za sada ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Trudim se da mi lanac kod usnimavanja (bilo cega, a narocito vokala) bude sto jednostavniji - mikrofon->preamp->konvertor.Kompresor i EQ ostavljam za miks... u miksu vokal najcesce ide u GML pa u kompresor - u poslednje vreme mi se svidja da stavljam Multiband kompresor na vokal...tretiram ga kao dinamicki EQ i daje interesantne rezultate... Sto se "de-esser"-a tice, retko ga koristim (na svom vokalu). Kad bas mora, onda koristim "Precision de-esser", sa UAD-a...neuporedivo bolje radi od Waves-a... U47 (ovaj koji ja imam) je prilicno dobrocudan prema sibilantima - ne "sisti", ima veoma mekan top-end, ali mu to ne umanjuje "jasnocu", nije "mutav"...mali "shelf" na 8 kHz, 1-2 dB i postaje kristalno jasan... I ja videh da su se svi pomamili da prave "U47 look-alike" mikrofone, ali nisam licno probao ni jedan...interesuje me kako zvuce "Wunder Audio" mikrofoni, potrudicu se da ih probam u skorije vreme, pa - javljam... Altiverb... Da, koristim samo njega i veoma sam zadovoljan - dobijam upravo ono sto mi treba... ne volim prevelike jeke, niti mi je reverb vazan. Hardware koji planiram da kupim je TC 6000 - dobijam i reverb i mastering alat, a full verzija je i dalje jeftinija od Lexicon-a 960 koji je samo reverb... |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Mason
|
![]()
Vrlo korektno i otvoreno iznet koncept. Svaka cast... ljudi obicno izbegavaju da to rade. Ovo je vise nego sadrzajan i konkretan odgovor.
Reci mi koji multiband koristis? Precision, ili neki drugi? Hard, ili soft?
#4 |
Senior Member
|
![]()
@"idekius":
Iskreno, vise volim hardware... Tubetech multiband kompresor je jedini (za sada) koji imam, pa koristim njega. Maselec je najavio multiband kompresor - po specifikaciji i reputaciji, to bi trebalo da bude OPASNA sprava!Svrbi me novcanik "na nevidjeno", jedva cekam da ga probam... Sto se software-a tice, verovatno si mislio na "Precision multiband" sa UAD-a? To je, po mom misljenju, fenomenalna alatka! Najcesce je koristim u masteringu i to kad radim mastering iz "stem"-ova, ali je koristan i u bilo kojoj drugoj varijanti... |
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
@Ogi, hvala puno na ovako preciznom odgovoru, vredelo je cekati
![]() jedva cekam da cujem utiske o Wunder-u pozdrav |
![]() |
![]() |
#6 | |
Mason
|
![]() Quote:
To je kompresor koji sam ja potcenjivao, ma da sam ga kupio cim je izasao, dugo ga nisam koristio, a sada ga bas cesto koristim u masteringu. Inache... i mene ,kao i Gorjana, zanima kako radi Wunder. Izgleda da je prava ezoterija, barem tako kazu... pa pishi kad probash...
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 04-01-2008 at 11:53 PM. |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
#8 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Mikrofon koji ja imam JE Telefunken ( po serijskom broju, iz fabrike sam dobio sertifikat da je napravljen decembra 1959. godine). Salu na stranu, koliko sam shvatio iz prepiske sa Nemcima - valjda je mikrofon (U47) izmisljen kao "Neumann" proizvod, ali su ga tih godina proizvodili pod "Telefunken" (Nemacki) label-om... posle ga je Neumann "uzeo nazad", a onda su prestale da se proizvode te cuvene lampe (VF14, koje su imale presudnu ulogu u zvuku tog mikrofona) i morali su da modifikuju napajanje i stavljaju druge lampe (EF14) te tako promenili zvuk mikrofona... pravili su i FET verzije, ali svi se slazu da je prvobitna varijanta (VF14) najbolje zvucala. Ja sam imao vise srece nego pameti, pa sam kupio komad koji jos uvek ima originalnu lampu (taj famozni VF14) i uz njega jos jednu, istu takvu... Suska se da ce "Telefunken USA" poceti ponovo da prodaje originalne lampe (poceli su da prodaju nove U47 mikrofone sa originalnom specifikacijom, ali ne mogu da se kupe samo lampe kao "spare part") - verujem da ce se onda pojaviti i brdo repariranih 47-ica, po znatno pristojnijim cenama... trenutno, cena novog Telefunken mikrofona je (i to kod dealer-a od koga sam kupio gomilu opreme i imam "prijateljske" cene ![]() Zato zelim da probam Wunder... |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Mislio sam na sadasnji USA Telefunken ![]()
.....Snimam sve (u)zivo ..... ![]() Last edited by OFF; 06-01-2008 at 01:50 PM. |
|
![]() |
![]() |
#10 |
ton magistar
|
![]()
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Usnimavanje zivog hora i gudaca? | Nemania | Audio Produkcija - Tehnike | 44 | 31-05-2010 04:47 PM |
Usnimavanje vokala | Harry | Audio Produkcija - Tehnike | 6 | 14-07-2008 12:44 PM |
usnimavanje bas gitare | allegrosteva | Audio Produkcija - Tehnike | 18 | 01-12-2007 04:03 PM |
Usnimavanje bubnja | Heavy Jerk | Audio Produkcija - Tehnike | 14 | 30-07-2007 10:09 AM |
pitanje vezi usnimavanje vokala | saki | Audio Produkcija - Tehnike | 25 | 18-06-2004 12:57 PM |