|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Ja po netu videh da neki poznati producenti uspesno snimaju bass gitaru preko instrument input-a doduse na dobrom preampu i dobrom ad/da konvertoru...I tvrde da nema potrebe gurati bass gitaru na pojacalo...Ja se u ovo ne razumem bas najbolje, samo prenosim...NE bih da nikog uvredim
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
nema tu mesta za sujetu, bar sto se mene tice
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
prvo i osnovno, mislim da bi triba imat viziju zvuka kakvog zelis, ili jos bolje kakvog bi basist kojeg snimas tija imat. svi iskusniji basisti ti sami urade 75% posla. nadu zvuk koji pase i odsviraju to kako treba.
faze okrices kad snimas instrument (akusticni, najcesce) sa dvi strane. npr. snare. za bas ti to igra tako da okrenes fazu na mikrofonu i onda namistas mikrofon dok ti se ne poklopi faza sa DI-a. ako ti se ne svidi zvuk, namisti mic da ti se svidi zvuk, pa rucno namistaj faze u programu. ja ne volin zaobilazit pojacalo jer svaki basist ima svoj specifican zvuk, i ja volin da se taj zvuk i zabiljezi, a to je najbolje iz zvucnika. ostale kanale koristim da bas bolje legne u ostatak. al na kraju krajeva, ako nisi zadovoljan kako bas zvuci 'suv', ako ti se ne svida zvuk i timbar nekog basiste, nece ti se svidit ni krajnji rezultat! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Member
|
![]() Quote:
Hvala |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
rasta ti je ovo odlicno objasnija prije dva-tri posta...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Jos dodatno objasnjenje. Razlog zasto dolazi do pomaka faze je zato jer zvuk ima konacnu brzinu u prostoru koja uznosi 334 m/s u suhom zraku na temperaturi od 21 c. U prevodu na nase mjere, ako snimas u 44100 sample rateu, to ti dodje oko 12-15 samplova za svaki cm udaljenosti od izvora zvuka. kako obicno snimas oko 3 do 5 cm od membrane, znaci pomak ti je oko 50 do 75 samplova. Buduci da zvuk iz D.I. boxa ne putuje zrakom, on je uvijek brzi od onog zvuka koji se snima mikrofonom, te njega moras pomaknuti za potrebni broj samplova udesno.
To postignes tako da trake koje si snimao zoomiras do kraja i pomices kanal sa D.I. boxa udesno dok se tocno u sample ne poklope brijegovi i dolovi jednog i drugog vala. Ako se valovi tocno poklapaju, ali na mjestu dola na jednom kanalu se nalazi brijeg na drugom kanalu (sto se najcesce desi sa starijim mikrofonima, koji su oziceni po drukcijem standardu od danasnjeg) onda na jednom kanalu okrenes fazu. Ako to ne napravis, onda se mjenja frekvencijska slika instrumenta, jer dolazi do interferencije izmedju dva vala. Na odredjenim mjestima brijeg jednog vala bude ponisten suprotnom energijom dola drugog vala, pa nastanu rupe u frekvencijskoj slici. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Skapirao... Isprobao... Radi
Ljudi puno hvala
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ali kada imash bolju opremu.. ihh.. ja sam eksperimentisao i stavio c414, d12 i sm58 (il je bio 57, nisam siguran) na spiker i dobio izuzetne rezultate.. alpha chanel je bio preamp za mikrofone.. a ne secam se sada koji je bass i koje je pojachalo bilo.. samo znam da je zvuchalo onako drveno (duborezbaroshki) i MOCNO.. c414 je izdrzao, shto mi je drago bilo.. mada nismo ni otpanjili do kraja pojachalo.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() nego reko, da se covek ne opterecuje ako slucajno nema mogucnosti da snimi preko mikrofona , speaker-a itd...moze i ovako da se uradi dobro Last edited by Jan; 11-11-2007 at 10:47 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
@HeatMan, C414 je jako robustan mic i izdrzao bi on i jace pojacalo (sa 18db padom).
@Allegrosteva, sto se tice obrtanja faza... Kada bilo koji instrument snimas sa vise mikrofona koji su priblizno isto udaljeni od izvora zvuka i jos sa DI boxom bitno je USKLADITI faze. Znaci snimis 10 sec materijala, zoomiras kanale i pomjeras ih dok se ne poklope valovi i dolovi od svakog kanala. Ako na nekom kanalu imas slucajno situaciju da val s jednog kanala pokriva dol s drugog, u tom slucaju moras obrnuti fazu. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Usnimavanje zivog hora i gudaca? | Nemania | Audio Produkcija - Tehnike | 44 | 31-05-2010 04:47 PM |
Usnimavanje vokala | Harry | Audio Produkcija - Tehnike | 6 | 14-07-2008 12:44 PM |
vokali-usnimavanje, mix, itd... | gorjan | Ogi Radivojević | 10 | 28-03-2008 08:54 PM |
Usnimavanje bubnja | Heavy Jerk | Audio Produkcija - Tehnike | 14 | 30-07-2007 10:09 AM |
pitanje vezi usnimavanje vokala | saki | Audio Produkcija - Tehnike | 25 | 18-06-2004 12:57 PM |