Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-08-2012, 03:46 PM   #81
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: kafici i diskoteke protiv SOKOJ-a !!

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Da rifresujem temu malo i obavestim Rumsku javnost da je OFPS izgubila jedan spor i da je sud odbacio njihovu tuzbu (kompjuterske firme uglavnom za uvoz CD, DVD, memorija jer postoji predpostavljena mogucnost da se nasnimavaju autorska dela- po zakonu o Autorskim i srodnim pravima). Malo sam zasluzan za ovo jer sam pisao zalbu koja je ipak uspela pred Privrednim apelacionim sudom, pa zakljucujem da pravde ipak ima, spora je ali je ipak ima.
Dok se ne promeni zakon ostaje im mogucnost da i dalje redom tuze a ima preko 5.000 tuzbi i sudskih postupaka u Srbiji, ali eto ne dobijaju bas svaki!
Taj OFPS je banda neopevana, a lično mislim da je njihov zahtev za učestvovanje u "muzičkom dinaru" predmet za Ustavni sud.

Mislim, organizacija proizvođača koji se bave distribucijom snimaka (dakle - čist poslovni poduhvat), nesposobnih da se pomire sa vremenom u kom mehanički nosači zvuka prepuštaju mesto download servisima (iTunes, štagod) i koji pritom ne umeju da organizuju svoj sistem online naplate nego traže da im država plati zato što postoje... ludilo.

Pozdrav,

Vasa
Old 27-08-2012, 10:36 PM   #82
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

od sokoja sam dobio 4500 dinara za proshlu godinu. prvi put u zivotu.. i to za ove pesme:
http://youtu.be/_lFTUaM6Dqo

http://www.youtube.com/watch?v=yaw831NaTzE

http://www.youtube.com/watch?v=dida9s78aBI

a na pitanje kakve su ovo male pare i zashto nisam dobio nishta do sada, rekli su mi: ako je zarada ispod 10e ni ne shaljemo pare ni izvod..

da ne pricham o tome koliko us se pesme pushtale.. i koliko josh ima mojih stvari koje su se pushtale a nisam dobio ni dinar

na "i dalje me zele" sam zaradio punih 158 dinara.

ovo je prvi i jedini put da sam dobio novac od njih a chlan sam 6/7 godina vec i pushtale su mi se pesme na radiju, i to neke chak i podosta...

i kome se obratiti? bris taton je skochio sam niz stepenice (na ledja), chovek koji je ubijen na moje ochi na peshachkom prelazu od strane maloletnika u audiju a8 je sam kriv jer je ishao VAN PESHACHKOG, a maloletnik se MOZDA KRETAO MALO BRZE

o chemu prichamo? kakva muzika? chovek mora da dobije pishtolj u glavu da bi krenuli da mu isplacuju pare koje su mu duzni. jebem ti srbiju i ljude u njoj

najgore od svega je shto mlad narod propada.. ja sam sa toliko entuzijazma ushao u celu prichu.. i nisam bio nagradjen nikad za sav svoj trud i rad.. potroshio sam toliko para na studio, i toliko na shkolovanje, toliko sam ljubavi vremena i strpljenja ulozio u to sedeci na netu i chitajuci gluposti i prosto radeci na samom sebi da bih ostao prazan potpuno.. chak vishe ne radim ni sa kim, jer prosto nema svrhe pokushavati.. sada, posle 10 godina cimanja (rachunam od pochetka kad sam sAm sa 15 godina pocheo da nabadam prve note i upoznajem se sa muzikom, a tek sa 18 ili 19 sam producirao mvp i gru-a) evo sad radim sam za svoju dushu neshto shto sam uvek privatno voleo, i digao sam ruke od svega.. chekam da upadnem u neku prodavnicu muz. opreme bar da bih imao hranu neku da kupim, a da ne radim bash na trafici.. da mogu da dozvolim bus plusu da me dodatno potkrada.. u studiju se pola stvari pokvarilo od ljudi koji nisu hteli da plate popravku a kamo li da prate termin.. a meni ni sokoj ne isplacuje pare koje uzimaju od drugih u moje ime.. nemam pare stolice da kupim za studio.. prodajem sve vishe stvari, u dugovima sam, nemam para zube da popravim.. da ne pricham o tome da su kondomi 180dinara otprilike, pa BUKVALNO NE MOGU NI DA poj**em a conto pesme "i dalje me zele"..

i shto je najgore od svega, znam da nisam sam u ovome..

samo mi nemojte reci da je to "samo odrastanje".. jer nije..

Last edited by HeatMan; 27-08-2012 at 10:54 PM.
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 27-08-2012, 10:45 PM   #83
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

http://www.youtube.com/watch?v=TTZ4IzwvVLo
branoy is offline   Reply With Quote
Old 30-08-2012, 07:30 PM   #84
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post

o chemu prichamo? kakva muzika? chovek mora da dobije pishtolj u glavu da bi krenuli da mu isplacuju pare koje su mu duzni. jebem ti srbiju i ljude u njoj

najgore od svega je shto mlad narod propada.. ja sam sa toliko entuzijazma ushao u celu prichu.. i nisam bio nagradjen nikad za sav svoj trud i rad.. potroshio sam toliko para na studio, i toliko na shkolovanje, toliko sam ljubavi vremena i strpljenja ulozio u to sedeci na netu i chitajuci gluposti i prosto radeci na samom sebi da bih ostao prazan potpuno.. chak vishe ne radim ni sa kim, jer prosto nema svrhe pokushavati.. sada, posle 10 godina cimanja (rachunam od pochetka kad sam sAm sa 15 godina pocheo da nabadam prve note i upoznajem se sa muzikom, a tek sa 18 ili 19 sam producirao mvp i gru-a) evo sad radim sam za svoju dushu neshto shto sam uvek privatno voleo, i digao sam ruke od svega.. chekam da upadnem u neku prodavnicu muz. opreme bar da bih imao hranu neku da kupim, a da ne radim bash na trafici.. da mogu da dozvolim bus plusu da me dodatno potkrada.. u studiju se pola stvari pokvarilo od ljudi koji nisu hteli da plate popravku a kamo li da prate termin.. a meni ni sokoj ne isplacuje pare koje uzimaju od drugih u moje ime.. nemam pare stolice da kupim za studio.. prodajem sve vishe stvari, u dugovima sam, nemam para zube da popravim.. da ne pricham o tome da su kondomi 180dinara otprilike, pa BUKVALNO NE MOGU NI DA poj**em a conto pesme "i dalje me zele"..

i shto je najgore od svega, znam da nisam sam u ovome..

samo mi nemojte reci da je to "samo odrastanje".. jer nije..
Nazalost, nisi usamljen (nekako se i sam pronalazim u citavoj prici o neisplativom trudu i radu)... Jedino sto ti preostaje jeste da se nekako presaltas ako mozes (ja recimo to radim poluuspjesno...ide nekako)... Jer zivjeti od muzike je odavno bila privilegija, a sad ce postati privilegija jako malog broja ljudi...

Dolaze jos teza vremena, sto, naprotiv, ne znaci da trebamo sjediti i kukati...Uzajamno se pomagati koliko mozemo, a ostalo: kako se ko snadje jbg.

diviner is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2012, 01:13 PM   #85
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
najgore od svega je shto mlad narod propada.. ja sam sa toliko entuzijazma ushao u celu prichu.. i nisam bio nagradjen nikad za sav svoj trud i rad.. potroshio sam toliko para na studio, i toliko na shkolovanje, toliko sam ljubavi vremena i strpljenja ulozio u to sedeci na netu i chitajuci gluposti i prosto radeci na samom sebi da bih ostao prazan potpuno..
Hm, mo?da će ovo ?to ću napisati delovati cinično, ali se ipak nadam da će? me razumeti na pravi način:

Ne nagrađuju se rad, trud, ljubav, strpljenje, pa ni ulaganje u opremu i znanje... nagrađuje se uspeh u kori?ćenju svega toga pomenutog.

Mlad si, vidi gde si se ti lično zajebao (u radu, u proceni stvari, čemu god), pa kreni da se vadi?. Mnogo je lak?e i efikasnije kao pojedinac ispravljati vlastite gre?ke nego gre?ke u dru?tvu. ?to bi davno rekao Edvard Kardelj: "Sreću čoveku ne mogu doneti ni partija ni dru?tveni sistem ni dr?ava. Sreću čovek mora da stvori sam."

Pozdrav,

Vasa
Old 31-08-2012, 01:14 PM   #86
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Odlicna dopuna, i upravo ono sto sam ja pokusao da kazem! Nazalost, nismo svi "sposobni" da se snadjemo u situacijama koje zivot pred nas stavi...

"Sposobni" pre svega ovdje obicno podrazumjeva snalazljivost po principu delovanja sa smanjenim nivoom moralne osvjescenosti (iliti u prevodu, snalazenje po principu zavrni drugoga, da tebi bude bolje, laktaj se, iliti jos jasnije - sistem "dok drugom ne smrkne, tebi ne osvane").

Last edited by diviner; 31-08-2012 at 01:18 PM.
Old 31-08-2012, 02:09 PM   #87
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by diviner View Post
"Sposobni" pre svega ovdje obicno podrazumjeva snalazljivost po principu delovanja sa smanjenim nivoom moralne osvjescenosti (iliti u prevodu, snalazenje po principu zavrni drugoga, da tebi bude bolje, laktaj se, iliti jos jasnije - sistem "dok drugom ne smrkne, tebi ne osvane").
Sistem "dok drugom ne smrkne, tebi ne osvane" je na?alost najbolji opis puta ka uspehu uvek i svuda. Nisam siguran da je npr. Rupert Murdoch kvalitetniji čovek od ?eljka Mitrovića, koji je (u forumskim raspravama) uz SOKOJ de?urni krivac za sve lo?e ?to se de?ava na medijskoj sceni u Srbiji.

Zapravo jedina razlika između tebe i mene (s jedne strane) i HeatMan-a (s druge) je u tome ?to ne shvatamo sebe preozbiljno, odnosno ne očekujemo da na?e okru?enje bude ustrojeno po na?im kriterijumima. I da - to JESTE stvar odrastanja.

Pozdrav,

Vasa
Old 31-08-2012, 02:34 PM   #88
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Jeste, ali ti se dotices mega uticajnih i rekao bih ipak zaista sposobnih ljudi (ljudi vani ne moraju da budu sumnjivog morala...dovoljno je da butu energicni, takticni, i da znaju dobro baratati resursima - menadzerisati). Kod nas resursa nema (ili su ona ogranicena) tako da se radi o preraspodeli istih po principu ko se izlakta i izlakta se, ko ne, njemu mrvice koje cesto nisu dovoljne da se od istih prezivi (ali ono, samo da imas da jedes).

Napolju su ipak resursi nesto veci, i stalno se stvaraju (privredni rast...koji je doduse i napolju, u zapadnim zemljama sada pod znakom pitanja...ali je do sada bio prisutan pa resursa ima koliko hoces, dok je kod nas 20 zadnjih godina privredni rast bio uglavnom strmoglavo negativan), tako da i od mrvica moze pristojno da se zivi, da ne govorim da moze od istih i da se sakupi za prvobitan kapital, koji onda moze da se ulozi u nesto vece...tj covjek napolju ima sansu da nesto zapocne...ovdje mozes samo da se prehranis i to ti je...nema viska od kog moze da se "akumulira pocetni kapital", osim ako ti opet tetka ili bliza rodbina ne rikne i ne ostavi stan u nasledstvo (a i taj dobijen ulozen novac moze samo da se spiska, jer insvestirati u nelikvidan privredni sistem je isto sto i baciti pare).

Tako da velika je razlika izmedju sistema gdje obitava Rupert Murdoch, a gdje obitava Zeljko Mitrovic... Razlika je u tome sto u sistem gdje je Rupert Murdoch mozes donekle i na posten nacin, zaradis novce, samo ako znas kako (know how). Ovdje nemas sanse, osim ako nemas milion faktora podredjenih tome da podredis gore pomenutu preraspodjelu resursa svojim ciljevima i teznjama...

Ne kazem da neko ne zna i to da ostvari...ali obicno ko zna, taj je sumnjivog ili bez ikakvog morala, i gazi preko zivih i mrtvih dok do toga ne dodje... A ja i ti i heatman uglavnom nismo takvih "stomaka".

Last edited by diviner; 31-08-2012 at 02:37 PM.
Old 31-08-2012, 03:27 PM   #89
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

@ Heatman - odkad ja govorim da nema leba od muzike...?? a?
(mislim nema ga za 95% ljudi / DJ / producenata / itd koji se bave muzikom po svetu. Ako ne radis KOMERCIJALNU muziku ZA SIROKE MASE - nema leba.

Pisati komercijalne pesme, biti DJ koji gig(uje) stalno itd...

ALI - treba uci u tih 5% !!!

@ Diviner - sve je manje vise OK, ALI, stalno se svi pozivaju da je ovde bolje ??? Nije bolje. Po cemu je bolje??? Ovde je jos teze uraditi nesto sa muzikom...svaki drgi covek na ulici je neki producent / kompozitor / u bendu...Ovde ne isplacuju royalties ako je manje od ?50 !! itd itd.. 90% studija se zatvorilo..oni koji rade su ubili cene onim malim studijima..
Vlada ne ulaze u muziku...koji su to "resursi" ??
Treba PUNO SRECE - kao Lotto !!!

ove godine je oficijelno potvrdjeno da je "biznis pravljenja muzike" prestigao "mjuzik biznis" po ukupnim prihodima!! Sve vise se ljudi lozi (zahvaljujuci magazinima, Youtubu, i reklamama..) - a para od muzike N E M A !!

(Biznis pravljenja muzike - instrumenti, softweri, skole za snimanje, kompjuteri itd itd...)

Da podvucem - ko radi dobru komercijalnu muziku koja se puno prodaje i slusa - uzima velike pare..milione...ostali ga duvaju !!!
E sad, na muzicarima je da procene i odluce sta hoce da rade sa sobom i svojom muzikom i studiom i gde vide sebe za 5 ili 10 godina...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2012, 03:36 PM   #90
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Sve 5.

Quote:
Originally Posted by diviner View Post
Ne kazem da neko ne zna i to da ostvari...ali obicno ko zna, taj je sumnjivog ili bez ikakvog morala, i gazi preko zivih i mrtvih dok do toga ne dodje... A ja i ti i heatman uglavnom nismo takvih "stomaka".
Da, ali to nije toliko bitno za ovu priču. Stvar je u tome da svaki čovek preuzima rizik sa svakom akcijom koju sprovodi. Ljubav, entuzijazam, pare uložene u studio i školovanje ne garantuju da će neko postati producent. Kao što ni diploma Filozofskog fakulteta ne znači da je vlasnik te diplome filozof.

Negde sam na Mreži natrčao na izjavu: "producent je čovek koji ima klijente". U svakoj sredini se do klijenata i saradnika dolazi na specifičan način, a taj način mora da se nauči kroz kontakte sa klijentima (i saradnicima). Ako ni zbog čega drugog, a ono zato što klijenti mahom ne završavaju škole za dizajn zvuka i muzičku produkciju, pa sa njima mora da se pronađe nekakav drugačiji način komunikacije. Socijalne veštine su podjednako važne kao i danonoćno čmaranje po Internetu, isprobavanje aparata i okretanje dugmića.

Odrastanje se zapravo svodi samo na to da što bolje shvatiš kako stvari u tvom okruženju funkcionišu, pa da onda vidiš koje rizike si u stanju da prihvatiš, odnosno koje su posledice tvojih loših procena. I iznad svega učenje kako da PRIHVATIŠ POSLEDICE svojih loših procena.

I sve to nema nikakve veze sa SOKOJ-em pošto cenim da bi i Heatman-a i sve ostale svečano bolelo uvo za SOKOJ i njihove tantijeme kad bi imali dovoljno para od klijenata u studiju, zarade od koncerata i sličnih stvari. Kao što je uostalom i bilo u ono "bolje" vreme.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 31-08-2012 at 03:47 PM. Reason: CAPS
awacs is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules