Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-01-2012, 03:30 PM   #71
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: Kviz Pogodi miksetu

Quote:
Originally Posted by Surfer View Post
BTW, ne da mi Soundcloud da uploadam copyrighted material
Kako to izbjeći?
Mozes okaciti na dropbox i dobijes direkat link bez konverzija
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 03:36 PM   #72
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Dakle jedno je BALANS miksa a drugo je ZVUK miksa.

Vokal mo?e istovremeno biti savr?ene glasnoće u miksu ali i zvučati u?asno u tom miksu.
Ne znam, moguće je da ja ne?to ne razumem... Iskustvo mi govori da su "boja zvuka" i "glasnoća zvuka" uzročno-posledično povezane stvari. I da "miks" podrazumeva simultano kontrolisanje oba aspekta zvuka (kao i onaj treći - dinamiku). Ono - "tih mi je vokal, a da ne bi pravio previ?e bespotrebne struje dovoljno je da dodam samo neke frekvencije umesto da se odmah hvatam za fader."

U tom smislu, ja zaista ne razumem tvoju potrebu da zarad odbrane tvoje teze (koja mi je sve manje jasna) na silu razdvoji? "miks zvuka" i "zvuk miksa".

Nije mi ni nu?no da sve to lično razumem, samo imam potrebu da upozorim ostale članove da imaju u vidu da pored "zvuka miksa" postoji i "?vaka o zvuku miksa", pa eto čisto da razmisle da li im je va?nije ono ?to ti pi?e? ili ono ?to sami do?ivljavaju.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 30-01-2012 at 03:44 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 03:47 PM   #73
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ne znam, moguće je da ja ne?to ne razumem... Iskustvo mi govori da su "boja zvuka" i "glasnoća zvuka" uzročno-posledično povezane stvari. I da "miks" podrazumeva simultano kontrolisanje oba aspekta zvuka (kao i onaj treći - dinamiku). Ono - "tih mi je vokal, a da ne bi pravio previ?e bespotrebne struje dovoljno je da dodam samo neke frekvencije umesto da se odmah hvatam za fader."

U tom smislu, ja zaista ne razumem tvoju potrebu da zarad odbrane tvoje teze (koja mi je sve manje jasna) na silu razdvoji? "miks zvuka" i "zvuk miksa".

Nije mi ni nu?no da sve to lično razumem, samo imam potrebu da upozorim ostale članove da imaju u vidu da pored "zvuka miksa" postoji i "?vaka o zvuku miksa", pa eto čisto da razmisle da li im je va?nije ono ?to ti pi?e? ili ono ?to sami do?ivljavaju.

Pozdrav,

Vasa

Whatever
Old 30-01-2012, 03:52 PM   #74
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Ocigledno se radio o 'zvuku mixera' i licne fascinacije istima

SSL ima svoj 'zvuk' kao i drugi mixeri, ali da je to parametar za dobar mix koji je iznad kvaliteta samog slusanja/monitoringa to nekako ne mogu da prihvatim

U dobrom monitoringu i lezi 'kljuc' za uspesno mixanje ITB, bas zbog toga da bi neko cuo sta je glavni 'krivac' kad je digital u pitanju...to je uglavnom nekvalitetna DA konverzija i nekvalitetan processing kad su plugovi u pitanju

Problem mixeva koji su muddy, imaju previse bass-a i zvuce neuravnotezeno i krece u eri home recordinga sa uslovima slusanja koji su ispod standarda
Old 30-01-2012, 04:08 PM   #75
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
radi se o kompletnom procesu, ne samo snimanje, a Trevor je puno veci autoritet od Michael Brauera..bar meni
Trevor Horn nije miksing in?enjer nego songwriter/producer a u tvom primjeru govori o snimanju a ne miksanju jer on sa miksanjem nema puno veze .

Quote:
i sam si se divio kako npr Skrillex ima perfektan lowend i da nema sanse da je to radjeno kuci...da nije mixao na boomboxu i super namestio subbass?
Ja sam rekao da Skrillex to sigurno ne miksa sam na laptopu nego da mu to radi pedesetogodi?njak na pravoj opremi

Quote:
pretpostavljam da se mastering engineers se isto zaludjuju troseci velike pare na akustiku i monitoring da bi popravljali BAS ono sto tvrdis da nema veze kad je mixanje u pitanju?

nema tog SSL-a koji moze da zameni dobar monitoring
Mastering je ne?to drugo.
Nemojmo mje?ati kru?ke i jabuke
Old 30-01-2012, 04:18 PM   #76
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

BTW, evo iskopao sam jedan super članak za Boggya, kad je već započeo tezu o tome kako su vrhunski in?enjeri od malena sjedili u vrhunskim studijima i slu?ali vrhunsku akustiku i zato dobro miksaju.

Pa evo kako je započeo svoju karijeru miksing in?enjera jedan od najboljih in?enjera svih vremena Steve Lipson:

"
"I didn't have a clue what I was doing," Lipson now admits. "I read a few books, talked with different people, bought ?15,000 worth of gear, did a bit of building work ? with no acoustic treatment ? and we opened for business. I obtained a 16-track Unicol tape machine from Command Studios, and the very first session featured a band that had to record a jingle in three hours.
"For some bizarre reason, the studio started doing really well, and within six months a band named Sniff 'n' the Tears came in to record an album, Fickle Heart, and I ended up co-producing it just because I discovered this amazing thing called the mute switch.

Although the Regents Park Recording Company was thriving and Lipson was gaining invaluable on-the-job experience, when Sniff 'n' the Tears asked him to produce their second album in Paris and Duncan Bruce demanded an 80 percent cut of the payment, Lipson walked.
It was 1978 and, now freelance, he took engineering work wherever he could get it. This included producing and engineering Lindisfarne's Sleepless Nights album at Chipping Norton in Oxford, as well as numerous assignments at both Ridge Farm in Surrey and the aforementioned French studio, Superbear."

Dakle, The Steve Lipson je kupio nekakvu opremu , stavio je u neku sobu, pročitao par knjiga i naučio sam miksati.
Samo u ovoj zadnjoj rečenici je spomenuo 3 studija gdje je radio freelance 1978. godine.

Bojim se Boggy da ti teorija o učenju akustike da bi postao miksing in?enjer pada u vodu
Old 30-01-2012, 04:28 PM   #77
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Trevor Horn nije miksing inženjer nego songwriter/producer a u tvom primjeru govori o snimanju a ne miksanju jer on sa miksanjem nema puno veze .
On s mixanjem nema puno veze? Ajd dobro...ispasce da je na kraju Trevor neko levo smetalo koji nema pojma sta prica...zna on o mixanju vise nego svi mi kad se saberemo na forumu...verovatno i o monitoringu, SSLu i akustici...

Popularizacija mixanja, kao zasebne, 'karakterne grane' u izradi audio proizvoda je krenula sa Bob Clearmountain-om...pre to ga je bilo mix as you go

Quote:
Ja sam rekao da Skrillex to sigurno ne miksa sam na laptopu nego da mu to radi pedesetogodišnjak na pravoj opremi
Sta je to 'prava oprema'??

Quote:
Mastering je nešto drugo.
Nemojmo mješati kruške i jabuke
Sta je mastering?? Nema veze s mixanjem? Na kraju, po tebi, jedan kompletan homogen proces izgleda potpuno diskonektovan

Last edited by Everbeatz; 30-01-2012 at 04:45 PM.
Old 30-01-2012, 04:32 PM   #78
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ti i dalje preskačeš temu da freelancerima nije bitno koje monitore slušaju u kakvoj akustici
Pa da (sad, danas) kazu da im je to bitno nikada posao ne bi dobili... kriza je.

Pri tom su sasvim dovoljno izgradili svoje znanje, sluh i senzibilitet da mogu da smiksaju i na kompjuterskim zvucnicima samo to nece da kazu, jer (opet) ne bi valjalo za posao.

Quote:
A čuj, svi su uglavnom počeli na isti način.
Tako da su bili asistenti, gledali kako to stariji inženjeri rade i učili.
Stvarno ne znam kakve to veze ima sa akustikom.
95% svih citaoca ovog foruma nece nikada ni da priviri u veliki studio sa sredjenom akustikom, ili barem u mali studio sa sredjenom akustikom, tako da ih navlacis na pogresnu procenu.
Znaci ipak si ucio zanat u sredjenom studijskom prostoru a ne samo u svojoj spavacoj sobi?
Quote:
Ali znam sa čime ima.
Ili imaš talent ili nemaš.
Nema to nikakve veze sa akustikom
Eh... kada bi to bilo istina...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 30-01-2012 at 04:49 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 04:46 PM   #79
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
...
Bojim se Boggy da ti teorija o učenju akustike da bi postao miksing inženjer pada u vodu
Nisam rekao da treba miksing inzenjer da uci akustiku (iako nije lose da je zna, i svuda se uci u skolama), da bi znao miksati. Rekao sam da mora barem slusati, ili miksati prvih godina u akusticki sredjenom prostoru, da bi se mogao snaci u bilo kojem, ali kasnije, posle pet do deset godina rada. Tek tada moze da radi bilo gde i bukvalno na bilo cemu.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 04:50 PM   #80
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Pa da (sad, danas) kazu da im je to bitno nikada posao ne bi dobili... kriza je.
Pri tom su sasvim dovoljno izgradili svoje znanje, sluh i senzibilitet da mogu da smiksaju i na kompjuterskim zvucnicima samo to nece da kazu, jer (opet) ne bi valjalo za posao.

Akustika je potrebna za ucenje i iskustvo... tek posle to
U krivu si.
Ja nikad nisam čuo niti jednog miksing in?enjera da postavlja uvjete ?to se tiče akustike ili monitora.
Ali sam ih čuo da tra?e miksetu ili outboard.

Quote:
95% svih citaoca ovog foruma nece nikada ni da priviri u veliki studio sa sredjenom akustikom, ili barem u mali studio sa sredjenom akustikom, tako da ih navlacis na pogresnu procenu.
Znaci ipak si ucio zanat u sredjenom studijskom prostoru a ne samo u svojoj spavacoj sobi?
Da, učio sam zanat 4 godine u vrhunskoj akustici od Recording Architecture(mislim da zna? kto su oni) ali ne znam kako mi je to pomoglo.
Bojim se nikako

Quote:
Eh... kada bi to bilo istina...
Pa istina je, majku mu staru, evo ja sam najbolji primjer.
Stavi? mene bez talenta za miks u Wisselord na SSL 9000 J i ljudi misle da je miksano na Mackie-u
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules