Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-02-2012, 03:36 PM   #71
cAAc
Banned

Default Re: kafici i diskoteke protiv SOKOJ-a !!

meni nije bas najjasnije kako sokoj moze uopsta da naplati bilo kakav dinar ..i kako ce oni to da podele i kome posto nasi izvodjaci su rastrkani po raznim agencijama slicnog tipa ,drugo posto retko ko pusta domacu muziku po kaficima da li ce sokoj da salje pare stranim izvodjacima i kako ce uopsta da znaju kome i koliko i kako ..
cAAc is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2012, 03:26 PM   #72
LA-2A
Member

LA-2A's Avatar

uvesce fiskalne plejere samo da dodju naprednjaci na vlast
LA-2A is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2012, 10:17 PM   #73
slowstar
Pro Member

Quote:
Originally Posted by cAAc View Post
meni nije bas najjasnije kako sokoj moze uopsta da naplati bilo kakav dinar ..i kako ce oni to da podele i kome posto nasi izvodjaci su rastrkani po raznim agencijama slicnog tipa ,drugo posto retko ko pusta domacu muziku po kaficima da li ce sokoj da salje pare stranim izvodjacima i kako ce uopsta da znaju kome i koliko i kako ..
1. SOKOJ stiti SVU MUZIKU, i stranu i domacu, a kafici placaju ne na osnovu pesama koje pustaju, nego placaju za PRAVO da im uopste nesto svira.

2. SOKOJ je JEDINA, bas JEDINA agencija koja direktno stiti autore, i DA, SOKOJ salje pare inostranim izvodjacima, i to ONOLIKO!

Treba shvatiti da SOKOJ kaficima, restoranima, frizerima i ostalim JAVNIM OBJEKTIMA naplacuje PRAVO da uopste puste BILO KOJU muziku, jer jedino mesto gde muziku mozete besplatno slusati je vas dom, ukoliko ste kupili legalni CD, ili platili za download, sve ostalo je protiv zakonito, tj ILEGALNO, pa cak i KRIMINALNO.
Treba svi da shvatimo da je muzika ROBA, proizvod, u koji je ulozen rad, i kreativni duh, a kod nekih cak i talenat, i da nije besplatna, kao sto nije ni struja, voda, mleko, benzin i slicno. Od cega da zive oni koji muziku stvaraju,
ukoliko nisu Braje, Miliji, Marine, i slicno?

Na svu srecu, taj predlog (predlozio ga je Dinkic, da bi se na potuljeni nacin udvarao zanatlijama i frizerima) nije ni dosao na razmatranje, a mislim da nece ni proci, jer takva naplata, ali mnoooogo veca postoji u celoj Evropi, Americi, i velikoj vecini "civilizovanih" zemalja.
Na osnovu dostupnih podataka znam da je naplata autorskih prava u Hrvatskoj, koja je osetno manja i po velicini, a narocito po broju korisnika muzike TRI PUTA VECA!!! pa treba li jos neki argument?
Ne postoji nijedna drzava-clanica EU, ili u Evropi, koja naplacuje MANJE OD SRBIJE, i neko jeftini politicari zele i to da ukinu, ne bi li ostvarili neki glasacki poen....SUMANUTO!!!
Old 24-03-2012, 10:29 PM   #74
slowstar
Pro Member

Quote:
Originally Posted by cAAc View Post
a zamislite da proizvodjaci automobila traze da im se svakog meseca na racun uplacuju pare prikupljene od auto prevoznika ,taksista renta car agencija ..proizvodjaci mashina da uzimaju pare od fabrika itd ..da +platite za svaki softver ili plag koji ste kupili itd
Mislim da je ovo poredjenje glupo, da ne kazem debilno, jer automobil, kamion, autobus whatever je fabrika PRODALA korisniku, i korisnik ima dozivotno pravo da sa istim radi sta i koliko hoce, a sta je sa muzikom, koja postoji samo u vremenu u kom se izvodi (slusa) i koju je njen autor BESPLATNO dao da se objavi, racunajuci na te "tantijeme"? Dakle muzika JESTE roba, ali roba cija prodaja traje onoliko koliko se slusa, izuzev ako niste kupili LEGALNI CD, i slusate ga samo u vasoj kuci, a ne na nekom javnom mestu ili okolini.
Da li shvatate da ljudi koji su stvarili tu muziku moraju da jedu, negde da spavaju, nesto da im svetli, greje, hrani....a odakle to da plate, ako im za njihovu "robu" to jest proizvod NIKO NE PLATI?
Old 24-03-2012, 10:42 PM   #75
slowstar
Pro Member

ZA VASU INFORMACIJU:
Prosecan kafic u Beogradu, za pravo da pusta muziku placa odprilike JEDNU KAFU DNEVNO!!!
pa ako je to mnogo, sta je onda u redu?
U razgovoru sa nekoliko ugostitelja u kaficima srednje velicine, shvatio sam da za SOKOJ, to jest za pravo da pustaju BILO KAKVU I BILO CIJU MUZIKU, shvatite vec jednom, placaju negde izmedju 6000 i 8000 dinara mesecno. Oko cega ta buka?
Napominjem da druga organizacija (OFPS) ustvari NELEGALNO naplacuje, jer mogu da naplate SAMO MUZIKU KOJU SU IZDALI, a ne SVU, koju moze da naplati u Srbiji JEDINO SOKOJ, a OFPS, moze na osnovu kosuljica, i drugih podataka dobijenih od SOKOJa da naplati ne vise od 30% novca koji naplati SOKOJ, u drugim "civilizovanijim" drzavama to sve naplacuje jedna organizacija, a ne tri kao u Srbiji...
Old 25-03-2012, 11:48 AM   #76
LA-2A
Member

LA-2A's Avatar

al se se raspisao ko da primas platu direkt od sokoja
LA-2A is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2012, 09:11 PM   #77
slowstar
Pro Member

Pa ne bas da primam platu, nisam njihov sluzbenik a i nemam takve ambicije, ali bar do sada sam primao neku "crkavicu" na osnovu malih prava, a vidim da mi Dinkic, iz minornih, a i podlih i potuljenih razloga, da bi pridobio neku sitninu od biraca (frizera, obucara, pekara, poslasticara) radi stvari koje su i protiv njega samog, jer se i on "bavi" nekim komponovanjem. Na taj nacin moze vrlo ozbiljno da ugrozi naplatu POSTENO OSTVARENIH autorskih prava, koje su i sada najnize u Evropi. Sad mi dodje zao sto sam bio vestak, kada mu je "Regina" malcice "pozajmila" refren jedne njegove pesmice...
Old 21-08-2012, 09:21 PM   #78
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Da rifresujem temu malo i obavestim Rumsku javnost da je OFPS izgubila jedan spor i da je sud odbacio njihovu tuzbu (kompjuterske firme uglavnom za uvoz CD, DVD, memorija jer postoji predpostavljena mogucnost da se nasnimavaju autorska dela- po zakonu o Autorskim i srodnim pravima). Malo sam zasluzan za ovo jer sam pisao zalbu koja je ipak uspela pred Privrednim apelacionim sudom, pa zakljucujem da pravde ipak ima, spora je ali je ipak ima.
Dok se ne promeni zakon ostaje im mogucnost da i dalje redom tuze a ima preko 5.000 tuzbi i sudskih postupaka u Srbiji, ali eto ne dobijaju bas svaki!
Braca is offline   Reply With Quote
Old 22-08-2012, 09:03 AM   #79
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ne bih ja bio ja, ALI...

Jedna zanimljiva nova pojava se događa u domaćem pravosuđu!

Naime, najnoviji "hit" je da se posle godinu-dve na konačnu presudu donosi nova presuda, obično potpuno suprotna!

Slučaj br 1:

Npr, neko koga znam, potpuno bespravno, bez i jedne potrebne odluke i zadovoljenog uslova dobije otkaz u jednoj državnoj firmi, posle 30 godina rada, u fazonu "sutra ne dolaziš na posao!".
(odbijanje da se uradi nešto protivzakonito, a na zahtev direktora te firme!
Dakle, da se "samo časkom" potpiše nešto, što je radio neko drugi pre 12 godina, ko više ne radi u tom delu firme već u drugom gradu... )

Logično, firma bude tužena i nakon 6 (šest) godina (iako po zakonu takav (radni) spor sme da traje svega 6 meseci) firma izgubi spor i bude joj naloženo da drugu stranu vrati u radni odnos i isplati sve zarade u međuvremenu!

Naravno, pošto je milionska suma, država ispostavi uredno da se plati "porez na dobit" iako se ne radi ni o kakvoj dobiti, lutriji, prodaji imovine, poklonu, već o onome što bi strani pripalo kao redovna plata, koja u godišnjem zbiru ne prelazi ni u snovima nikakav limit za "veliku zaradu" tipa 2 miliona godišnje ili koliko je limit... ...već se radi o jednokratnom iznosu koji predstavlja 6 godina plate...! Ali, jbg, ajd i to...

E sad, posle 2 godine, PONOVO vraćaju slučaj na sud!

Blokiraju strani sve hipoteke, račune, bla, truć dok ponovo ne sude za nešto što je već konačna presuda, i ishod može biti da treba da se VRATI novac i još KAMATE i oduzimanje imovine itd...!

Slučaj br.2:

Vozač jednog bivšeg državnog funkcionera, dobije metak u leđa "na dužnosti", dakle za vreme njegovog radnog vremena, dok je vozio biva pucano na službeni automobil sa funkcionerom!

Pošto je ostao trajno nepokretan "na radnom mestu" (dakle kao posledica hazarda radnog mesta) , dobije odštetu jednokratno 80.000 e i invalidsku penziju...

2 godine kasnije PONOVO se obnavlja slučaj, čovek u međuvremenu kupio kola za invalide (sa liftom za kolica i ručnim komandama za vožnju), ceo stan adaptirao za "kolica" i prosto, šta će, potrošio naknadu na 2-3 operacije u inostranstvu i prilagođenje novim životnim okolnostima...

Sud naloži u ponovljenom postupku (nakon konačne presude ?!?) da čovek sada VRATI 120.000 evra (80+kamata za 2 godine)...!?!?! Ovo je bilo na TV čak, ali nikom-ništa...!

Tako da, mislim, šta reći, te presude "mačku o rep"...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 23-08-2012, 10:21 AM   #80
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

surova istina..i ja takodje poznajem par ljudi koji su na slican nacin prosli u zivotu..
spartakus is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules