Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-12-2011, 05:43 AM   #41
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Privatne skole audio produkcije

Quote:
Originally Posted by bezsmisla View Post
Nije mi uopste namera da se raspravljam na forumu jer sam clan jako dugo (vise citam nego sto volim da pisem), a pogotovo mi nije cilj da ulazim u sukob sa nekim od moderatora, ali mi se ne dopada ta generalizacija.
........
Slobodno pisi, meni su tvoji postovi jako zanimljivi. Welcome back!...

Takodje, vidim da su vam teme koje tamo obradjujete jako zanimljive, mozda ne bi bilo lose da napises koja vam je literatura preporucena za koji predmet, u nekom odvojenom threadu, mislim da bi to zanimalo barem neke clanove...

Sto se tice zelje ljudi da se pokusa ponovo, makar i sa 35 godina... potpuno podrzavam takav pristup.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 26-12-2011 at 05:45 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2011, 01:29 PM   #42
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
domaćim vaspitanjem, asistiranjem po komercijalnim studijima, sa kuvanjem kafe, motanjem i lemljenjem kablova, te gledanjem realnog posla kako se odvija pred očimai
Jes, tako će naučiti da ofarba bas bubanj, ali bukvalno.
Old 26-12-2011, 02:00 PM   #43
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Jes, tako će naučiti da ofarba bas bubanj, ali bukvalno.

Maksima vidim... Ali gde je divizija...?

Last edited by Bockie; 26-12-2011 at 02:14 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 26-12-2011, 02:28 PM   #44
bole
Member

Literatura : B. Bartlet ? Stereo mikrofonske tehnike
David Miles Huber ? Profesional microphone techniques
Alek Nisbet ? Snimanje i obrada zvuka
Osnović, Fece, Tibai: Akustika i tonsko snimanje
StanleyAlten ? Audio in Media
David Miles Huber ? Modern recording techniques
David Sonnenschein ? Sound Design
Old 26-12-2011, 02:30 PM   #45
bole
Member

za prijemni :

1. Ivo Blaha: OSNOVE DRAMATURGIJE ZVUKA U FILMSKOM I TELEVIZIJSKOM DELU, FDU i RTS, Beograd, 1993.
2. Zoran Simjanović: PRIMENJENA MUZIKA, Bikić Studio, Beograd, 1996.
3. Urlih Gregor i Eno Patalas: ISTORIJA FILMSKE UMETNOSTI 1, 2, 3, Institut za film, Beograd, 1977.
4. H. V. D?enson: ISTORIJA UMETNOSTI, Prometej, Novi Sad, 2006.
5. Miomir Filipović: AUDIO TEHNIKA, Zavod za ud?benike i nastavna sredstva, Beograd, 1996.
6. LEKSIKON FILMSKIH I TELEVIZIJSKIH POJMOVA 1, Naučna knjiga, Univerzitet umetnosti u Beogradu, 1993.
7. LEKSIKON FILMSKIH I TELEVIZIJSKIH POJMOVA 2, Univerzitet umetnosti u Beogradu, 1997. (Vidi pojmove iz indeksa oblasti: ?Snimanje i obrada zvuka?, ?Zvuk?, ?Zanimanja?).
8. CD-ROM LEKSIKON FILMSKIH I TELEVIZIJSKIH POJMOVA 1 i 2, (u skriptarnici FDU).
9. Dejvid A. Kuk: ISTORIJA FILMA 1, 2 i 3, Klio, Beograd, 2005-2007.
Old 26-12-2011, 03:08 PM   #46
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Maksima vidim... Ali gde je divizija...?
Pa sad, da ne budemo prestrogi, čovek nije stavio smajlija pa ne znamo da li je bio ironičan ili je ozbiljno napisao. Ja ću da uzmem sebi slobodu da Znakov post protumačim ozbiljno (po?to, jelda, nema smajlija):

Čovek je potpuno u pravu.

Pozdrav,

Vasa
Old 26-12-2011, 04:03 PM   #47
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Jos bolje, ako te "zadrzavaju u mestu" jer nemas papir, trazi da ti plate skolovanje! Cak mislim da je to zakonski reseno da imas neko pravo na to, jel, ako "kuca" tako odluci...
Ma niko mene konkretno ne zadrzava, ali jednostavno tu sam gde sam... Ne mogu dalje sa onim sto imam. Drugo - kuca u kojoj radim je upravo ovih dana otpustila jednu kolicinu zaposlenih, budzet je jako srozan, narocito u kulturi. Tesko da bi se isprsili za neko placanje skolarina. A bilo je prilika da to izvedem
Old 26-12-2011, 05:26 PM   #48
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Ma niko mene konkretno ne zadrzava, ali jednostavno tu sam gde sam... Ne mogu dalje sa onim sto imam.
Šta tebi znači "dalje"? Jel' to nešto konkretno (npr. šef tehnike konkretnog pozorišta) ili onako: "nekuda dalje, pa kud god, makar i na Broadway"?

Quote:
Drugo - kuca u kojoj radim je upravo ovih dana otpustila jednu kolicinu zaposlenih, budzet je jako srozan, narocito u kulturi.
Sticajem okolnosti znam podosta o tome (supruga mi je iz struke koja donekle zavisi od budžeta namenjenog kulturi, mada nema nikakve veze sa zvukom). To je sveopšti evropski trend, doduše kod nas dodatno začinjen lokalnom krizom koja nema nikakve veze sa opštom recesijom. Drugi domaći začin je politička pripadnost zaposlenih, pa eto... ako ti je do napredovanja u poslu koji se tiče kulture (u Beogradu) preporučujem ti da umesto Fakulteta Dramskih Umetnosti upišeš studije Liberalno Demokratske Produkcije.

Pozdrav,

Vasa
Old 26-12-2011, 05:43 PM   #49
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
?ta tebi znači "dalje"? Jel' to ne?to konkretno (npr. ?ef tehnike konkretnog pozori?ta) ili onako: "nekuda dalje, pa kud god, makar i na Broadway"?
Ma nemam pojma, zato nista nisam ni preduzeo... Dobro mi je tu gde sam, ali nekako mislim da bih mogao vise, bolje, jace... Sta znam, mozda bih mogao da odem i radim snimanje nekog filma, komponovanje neke pozorisne muzike... Da pobegnem odavde! (iz firme)

Dolaze mi ljudi i poturaju mi svasta da pustam, a to zvuci kao da je iz mesalice za beton izaslo Radio sam i sa tim Simjanovicem i nekim njegovim saradnicima... Kad mi donesu neku muziku, kao da im je crk'o regler za reverb efekat... Radili smo mjuzikl sa 8 mikrofona i 16 bubica, a meni su neki nadri-dizajneri govorili kako ne treba nikakav efekat na mikrofon - jer su oni "dizajnirali" zvuk. Naravno, zvucalo je sve kao da slusam prenos skupstine na TV, onda sam ja svojevoljno razdrndao sve i namestio po svome. Naravno niti sam dobio kintu za to, niti hvala... I to su samo pojedini primeri...

Svoje neko znanje unovcavam cimajuci se privatno u studiju i to sve nekako nije konkretno... Nemam pojma. Mislim da cu ovako vecito ostati nekakav glupi tehnicar...

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Sticajem okolnosti znam podosta o tome (supruga mi je iz struke koja donekle zavisi od bud?eta namenjenog kulturi, mada nema nikakve veze sa zvukom). To je sveop?ti evropski trend, dodu?e kod nas dodatno začinjen lokalnom krizom koja nema nikakve veze sa op?tom recesijom. Drugi domaći začin je politička pripadnost zaposlenih, pa eto... ako ti je do napredovanja u poslu koji se tiče kulture (u Beogradu) preporučujem ti da umesto Fakulteta Dramskih Umetnosti upi?e? studije Liberalno Demokratske Produkcije.

Pozdrav,

Vasa
A ovo je ziva istina, nazalost. Na pozoristima su najvise skresali.
gosn Djilas je rekao da ne moramo da izbacujemo nove predstave dok traje ova recesija... Pa sta da igramo ? Dosadili smo i bogu i narodu sa repertoarom...
Old 26-12-2011, 07:11 PM   #50
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Na pozoristima su najvise skresali.
Pa, to TI tako doživljavaš jer si iz te struke, moja žena misli da su najviše skresali na likovnoj umetnosti. Radi se jednostavno o tome da PARA NEMA. Odnosno - para ima samo za "ekipu". Da izvineš na izrazu - to je prosto tako i to je takav posao. I ne samo ovde i ne samo danas.

Nije važno da li je ekipa "društvo iz kafane", "društvo iz stranke", "društvo iz LGBT organizacije", "društvo iz škole", "društvo sa malog fudbala"... poslovi se sklapaju putem ekipe, a ne putem znanja. Niko te neće angažovati samo zato što nešto umeš (zato što je npr. čuo tvoj miks na Internetu, ili zato što si mu pod nos poturio diplomu), nego zato što te poznaje i zato što si mu u vidokrugu. To ustvari i nije loše. Bolje je da te doživljavaju i tumače kao osobu nego kao nosioca diplome.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Kad si već pomenuo Simjanovića, on je čovek kompozitor. I uglavnom se ne bavi reverbima. Druga je stvar to što pokušava da "zatvori finansijsku konstrukciju" snimajući u ne-baš-idealnim uslovima. Ali to uglavnom ima veze sa celom finansijskom situacijom (tokom poslednjih dvadesetak godina).

Last edited by awacs; 26-12-2011 at 07:21 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules