Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-01-2009, 12:37 AM   #41
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: Produkcija violoncela i klavira

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pretpostavljam da si čuo za stereo mikrofone.

Pozz
naravno. a reci ti meni koja je razlika izmedju stereo mikrofona i stereo para?

u sv sl, sam opet protiv JEDNOG (bilo kakvog) mikrofona. bar shto se tiche klavira.

nisam ni ja profi snimatelj, daleko je od toga. ali shto se klavira tiche, nikako se ne bih zeznuo da snimam samo sa jednim mikrofonom. pre bih digao plug in..

bio on stereo, ili stereo par..

jel bi ti snimao bubnjeve sa jednim mono mikrofonom? ili stereo parom? ili stereo mikrofonom (poshto ochigledno postoje razlike izmedju stereo para i stereo mikrofona za koje ja ne znam)?

pozdrav
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2009, 01:31 AM   #42
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Ukoliko je nemoguce napraviti takav snimak (sto je najcesce slucaj) tek se onda pristupa drugim metodama, od kojih je jedna i closemiking.
Ponavljam, po mom misljenju (i kao izvodjaca i kao slusaoca) to mi nije dobar pristup. Bolje i 1 mikrofon u neki "sweet" spot u sobi gde ce se cuti "kontakt" 2 (ili vise) muzicara i njihovih instrumenata kao i sobe u kojoj sviraju.
Imaj na umu da klasicni muzicari adaptiraju svoj nastup prostoru u kom sviraju. Postoje konkretna pravila i "fore" koje se primenjuju u zavisnosti od ambijenta tako da to sto mikrofon pokupi pri blizom snimanju moze da ima totalni kontra efekat u odnosu na ono sto je izvodjac hteo da postigne. Tu je boja tona varira veoma uocljivo.

Quote:
..., a vidis i iz ovog primera sta se desilo, cuje se kako celista dise, to je mozda za pop muziku kul, ali kapiram da ovde tome nema mesta.
Disanje je nesto sto sam cuo na svim boljim snimcima tako da se ne bih previse uzbudjivao Pogotovo kod Mise Majskog kako taj covek cepa nozdrve Ali je maestralan izvodjac.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2009, 01:34 AM   #43
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
jel bi ti snimao bubnjeve sa jednim mono mikrofonom?
Koliko sam ja razumeo sve zavisi sta snimas.

Ako snimas pop muziku, fazon je da uguras pevacici ako moze kako mikrofon u usta da se cuje koliko plombi ima dok peva, jer akcenat nije na realnosti nego na napucavanju dokle god je moguce, dok imaju neke vrste muzike kao sto je ova o kojoj je tema, gde se trazi samo realizam, dakle ako ne sedi neko iz publike odmah pored dobosa ili cinele, onda nema ni potrebe da mic stavljas tamo ... ako je sala naravno kako treba i niko ne gresi u svirci i bla bla ...
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2009, 01:41 AM   #44
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Ponavljam, po mom misljenju (i kao izvodjaca i kao slusaoca) to mi nije dobar pristup. Bolje i 1 mikrofon u neki "sweet" spot u sobi gde ce se cuti "kontakt" 2 (ili vise) muzicara i njihovih instrumenata kao i sobe u kojoj sviraju.
Imaj na umu da klasicni muzicari adaptiraju svoj nastup prostoru u kom sviraju. Postoje konkretna pravila i "fore" koje se primenjuju u zavisnosti od ambijenta tako da to sto mikrofon pokupi pri blizom snimanju moze da ima totalni kontra efekat u odnosu na ono sto je izvodjac hteo da postigne. Tu je boja tona varira veoma uocljivo.

Disanje je nesto sto sam cuo na svim boljim snimcima tako da se ne bih previse uzbudjivao Pogotovo kod Mise Majskog kako taj covek cepa nozdrve Ali je maestralan izvodjac.

Hvala na informacijama
Nisi me razumeo, ja se sa tobom potpuno slazem, ali nisam ja birao gde ce da stoje mikrofoni, ja sam dosao na vec postavljene mikrofone i snimali smo tako, mada se, iskren da budem, nisam bunio

Video sam masu puta na slikama da mirkofoni stoje kod klavira onako kako su ih moje kolege postavile, za celo nisam nista ni znao pa nisam ni obracao paznju, ispalo je tako kako je ispalo, nije ni kolega koji je namestao mikrofne imao bas sve vreme ovoga sveta da seta po prostoriji i postavlja mikrofone i trazi sweet spot, dosta je tu cinilaca sta da se radi sad, jedino sto mozemo je da izvucemo pouku, a sto kaze dejo, nije dobro, ali nije toliko ni lose ispalo na kraju ...
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2009, 02:27 AM   #45
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
naravno. a reci ti meni koja je razlika izmedju stereo mikrofona i stereo para?

jel bi ti snimao bubnjeve sa jednim mono mikrofonom? ili stereo parom? ili stereo mikrofonom (poshto ochigledno postoje razlike izmedju stereo para i stereo mikrofona za koje ja ne znam)?
Pa stereo mikrofoni su mahom koincidentni (M/S ili XY), tj. primaju zvuk u istom trenutku, a stereo par mo?e biti koincidentan, a i ne mora... mo?e da bude manje ili vi?e razmaknuti par... mo?e i Decca Tree (tri mikrofona, ?to je dvuckovic već pomenuo u ovoj temi), a mo?e i dummy head... Učio si to u ?koli, jel' da? Evo, sad će opet da me banuju po?to prozivam po liniji obrazovanja

Whatever:

Da, snimao bih bubnjeve (i snimao sam ih, dok sam bio profi snimatelj) i jednim mono mikrofonom, i jednim stereo mikrofonom... e, nisam ih snimao sa razmaknutim stereo parom... nisam imao hrabrosti - činilo mi se da je premali instrument da bi to imalo smisla, a i volim da mi kick i snare budu mono kompatibilni (predrasuda koje i sam ?elim da se oslobodim). Nekad mi je va?no da tomovi i činele imaju jasna mesta u stereo slici, ponekad me zabole za to.

Nisu svi muzički ?anrovi isti, pa ne zahtevaju isti tretman instrumenata. Mada, priznajem da nijednom ?anru ne treba pristupati dogmatski - mo?e i ovako i onako. Niko ti ne brani da snima? kako god ?eli?. A niko te ni ne sprečava da proba? neke varijante koje ti se trenutno čine besmislenim...

Pozdrav
Old 24-01-2009, 02:31 PM   #46
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Pa stereo mikrofoni su mahom koincidentni (M/S ili XY), tj. primaju zvuk u istom trenutku, a stereo par može biti koincidentan, a i ne mora... može da bude manje ili više razmaknuti par... može i Decca Tree (tri mikrofona, što je dvuckovic već pomenuo u ovoj temi), a može i dummy head... Učio si to u školi, jel' da? Evo, sad će opet da me banuju pošto prozivam po liniji obrazovanja
shto znachhi shta? stereo par je upotrebljiviji? inache vidim da nabrajash mikrofone koji postoje ali ne i da prichash shta raditi sa njima.

bash bih voleo da vidim kako snimash violonchelo sa dummy headom.

Quote:

Da, snimao bih bubnjeve (i snimao sam ih, dok sam bio profi snimatelj) i jednim mono mikrofonom, i jednim stereo mikrofonom... e
voleo bih da chujem to..

Quote:
Nisu svi muzički žanrovi isti, pa ne zahtevaju isti tretman instrumenata. Mada, priznajem da nijednom žanru ne treba pristupati dogmatski - može i ovako i onako. Niko ti ne brani da snimaš kako god želiš. A niko te ni ne sprečava da probaš neke varijante koje ti se trenutno čine besmislenim...

Pozdrav
naravno, slazem se. samo shto je u ovom sluchaju, varijanta jednog mikrofona besmislena..

btw, ne napadam te.. nego mi nisi jasan sa ovom celom prichom..

Quote:
Koliko sam ja razumeo sve zavisi sta snimas.

Ako snimas pop muziku, fazon je da uguras pevacici ako moze kako mikrofon u usta da se cuje koliko plombi ima dok peva, jer akcenat nije na realnosti nego na napucavanju dokle god je moguce, dok imaju neke vrste muzike kao sto je ova o kojoj je tema, gde se trazi samo realizam, dakle ako ne sedi neko iz publike odmah pored dobosa ili cinele, onda nema ni potrebe da mic stavljas tamo ... ako je sala naravno kako treba i niko ne gresi u svirci i bla bla ...
ako snimash pop muziku fazon je da snimash da bude kvalitetno. da snimish da bude dobro snimljeno. i da mozesh posle da iskoristish taj snimak. nachin na koji cesh ti uraditi taj deo posla je tvoja stvar..

uvek cu biti pri tome: bolje da ljulja nego da zulja.

shto vishe "mesa", to bolje po rad..

a vi svi sigurno znate shta je kontrafaza i kako reshiti problem sa istom..

Last edited by HeatMan; 24-01-2009 at 02:40 PM.
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2009, 08:25 PM   #47
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
bash bih voleo da vidim kako snimash violonchelo sa dummy headom.
Neće? me videti kako to radim, po?to se ne lo?im na dummy head (niti slu?am muziku na slu?kama), ali volim M/S i XY ako se radi o malim sastavima ili razdvojeni par (ili Decca Tree) ako se radi o velikom sastavu ili tri mikrofona u nizu (levi-srednji-desni) ako je u pitanju hor. Neka te ne zbunjuje to ?to pominjem tri mikrofona - to je samo varijacija "stereo para" i uostalom, sve te varijante se pona?aju i tumače kao "jedan mikrofon", po?to podrazumevaju snimanje orkestra u celini, a ne ozvučavanje pojedinačnih sekcija.

Za razliku od pop muzike, snimak klasične orkestarske muzike je "do?ivljaj izvođenja dirigentove vizije u prostoru" a ne "sprovođenje producentove vizije u studiju". Drugačija muzika sa drugačijim vrednosnim sistemom, ?ta će?...

Quote:
voleo bih da chujem to..
Svojevremeno sam sarađivao sa Zoranom Simjanovićem - Simketom (kompozitorom filmske muzike) i par puta je za potrebe filma trebalo da bubanj (i ne samo bubanj) zvuči kao kr? i lom u kafani. Pa sam smatrao da je jednostavnije da snimim ceo bubanj sa jednim SM58, nego da posle sjebavam zvuk u miksu. Od slučaja do slučaja, različite potrebe - različiti metodi.

Quote:
ako snimash pop muziku fazon je da snimash da bude kvalitetno. da snimish da bude dobro snimljeno. i da mozesh posle da iskoristish taj snimak. nachin na koji cesh ti uraditi taj deo posla je tvoja stvar..
Eto, sve si rekao.

Pozdrav

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules