|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 |
Moderator
|
![]()
naravno. a reci ti meni koja je razlika izmedju stereo mikrofona i stereo para?
u sv sl, sam opet protiv JEDNOG (bilo kakvog) mikrofona. bar shto se tiche klavira. nisam ni ja profi snimatelj, daleko je od toga. ali shto se klavira tiche, nikako se ne bih zeznuo da snimam samo sa jednim mikrofonom. pre bih digao plug in.. bio on stereo, ili stereo par.. jel bi ti snimao bubnjeve sa jednim mono mikrofonom? ili stereo parom? ili stereo mikrofonom (poshto ochigledno postoje razlike izmedju stereo para i stereo mikrofona za koje ja ne znam)? pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Imaj na umu da klasicni muzicari adaptiraju svoj nastup prostoru u kom sviraju. Postoje konkretna pravila i "fore" koje se primenjuju u zavisnosti od ambijenta tako da to sto mikrofon pokupi pri blizom snimanju moze da ima totalni kontra efekat u odnosu na ono sto je izvodjac hteo da postigne. Tu je boja tona varira veoma uocljivo. Quote:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ako snimas pop muziku, fazon je da uguras pevacici ako moze kako mikrofon u usta da se cuje koliko plombi ima dok peva, jer akcenat nije na realnosti nego na napucavanju dokle god je moguce, dok imaju neke vrste muzike kao sto je ova o kojoj je tema, gde se trazi samo realizam, dakle ako ne sedi neko iz publike odmah pored dobosa ili cinele, onda nema ni potrebe da mic stavljas tamo ... ako je sala naravno kako treba i niko ne gresi u svirci i bla bla ...
![]() |
![]() |
#44 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Hvala na informacijama ![]() Nisi me razumeo, ja se sa tobom potpuno slazem, ali nisam ja birao gde ce da stoje mikrofoni, ja sam dosao na vec postavljene mikrofone i snimali smo tako, mada se, iskren da budem, nisam bunio ![]() Video sam masu puta na slikama da mirkofoni stoje kod klavira onako kako su ih moje kolege postavile, za celo nisam nista ni znao pa nisam ni obracao paznju, ispalo je tako kako je ispalo, nije ni kolega koji je namestao mikrofne imao bas sve vreme ovoga sveta da seta po prostoriji i postavlja mikrofone i trazi sweet spot, dosta je tu cinilaca sta da se radi sad, jedino sto mozemo je da izvucemo pouku, a sto kaze dejo, nije dobro, ali nije toliko ni lose ispalo na kraju ...
![]() |
![]() |
#45 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Whatever: Da, snimao bih bubnjeve (i snimao sam ih, dok sam bio profi snimatelj) i jednim mono mikrofonom, i jednim stereo mikrofonom... e, nisam ih snimao sa razmaknutim stereo parom... nisam imao hrabrosti - činilo mi se da je premali instrument da bi to imalo smisla, a i volim da mi kick i snare budu mono kompatibilni (predrasuda koje i sam ?elim da se oslobodim). Nekad mi je va?no da tomovi i činele imaju jasna mesta u stereo slici, ponekad me zabole za to. Nisu svi muzički ?anrovi isti, pa ne zahtevaju isti tretman instrumenata. Mada, priznajem da nijednom ?anru ne treba pristupati dogmatski - mo?e i ovako i onako. Niko ti ne brani da snima? kako god ?eli?. A niko te ni ne sprečava da proba? neke varijante koje ti se trenutno čine besmislenim... Pozdrav
![]() |
![]() |
#46 | ||||
Moderator
|
![]() Quote:
bash bih voleo da vidim kako snimash violonchelo sa dummy headom. Quote:
Quote:
btw, ne napadam te.. nego mi nisi jasan sa ovom celom prichom.. Quote:
uvek cu biti pri tome: bolje da ljulja nego da zulja. shto vishe "mesa", to bolje po rad.. a vi svi sigurno znate shta je kontrafaza i kako reshiti problem sa istom.. Last edited by HeatMan; 24-01-2009 at 02:40 PM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Za razliku od pop muzike, snimak klasične orkestarske muzike je "do?ivljaj izvođenja dirigentove vizije u prostoru" a ne "sprovođenje producentove vizije u studiju". Drugačija muzika sa drugačijim vrednosnim sistemom, ?ta će?... Svojevremeno sam sarađivao sa Zoranom Simjanovićem - Simketom (kompozitorom filmske muzike) i par puta je za potrebe filma trebalo da bubanj (i ne samo bubanj) zvuči kao kr? i lom u kafani. Pa sam smatrao da je jednostavnije da snimim ceo bubanj sa jednim SM58, nego da posle sjebavam zvuk u miksu. Od slučaja do slučaja, različite potrebe - različiti metodi. Quote:
Pozdrav
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kako da skinem mikrofoniju sa klavira? | Zvukom | Audio Produkcija - Tehnike | 4 | 04-09-2009 11:12 PM |
Kupovina polovnog elektricnog klavira (stage-piano) | jox | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 0 | 06-07-2009 09:38 PM |
(p)reparacija klavira u Bg ili sire | milanCHE | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 12 | 06-06-2009 09:54 PM |
Snimanje vokala uz klavir (ali bez klavira) | ANITA | Audio Produkcija - Tehnike | 21 | 10-08-2007 07:02 AM |