|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Pro Member
|
![]()
Kul zvuci. Sutra jos kad budem imao odmorna usesa da ispopravljam malo konacan rezultat i to je to.
Od koga je dosta ![]() Hvala vam ljudovi ![]()
![]() |
#32 |
Pro Member
|
![]()
Aj kao celista da kazem koju, ako smem
![]() Nisam nikada imao prilike da snimim klavir i celo tako da ne mogu da dajem tehnicke savete ali generalno ideja iza ovakvih snimanja ne moze da bude da se snimi sto "cistiji" ton oba insturmenta pa da se nesto mixa pa dodaje itd. ... Poenta ovakvih snimanja upravo jeste da se zabelezi taj trenutak. I poenta jeste da uvek zvuci kao da su tu ispred tebe. Po mom misljenju treba uvek sesti ispred izvodjaca i skontati u glavi kakav je to zvuk. Drugo, za akusticne istrumete (pogotovo gudaci) prostor je imperativ! Ako ne uhvatis taj prostor u kome je snimano ma kakav bio, slabe su sanse da to zvuci lepo. Zato prvo odaberite najbolji prostor u kome ce se to odsvirati i hvataj sve sto se moze uhvatiti. Neke finese tipa zvuk okidanja picikata na celu neko u publici nece uopste cuti, samo se cuje finalni produkt a to je ton. Sustanje struna po zici, hod prista po zici i sve to sto mikrofon hvata ko lud se ne cuje u publici, zato po nekoj logici stvari i ne treba preblizu drzati mikrofon? Takodje, ne postoji klasicno delo u kome vi kao snimatelji treba da dodajete/oduzimate neki instrument - to je apsolutno sve na izvodjacu i njegovoj sposobnosti da dinamikom pravi muziku - end! Zaci samo sto vise iformacija apsolutno svega sto je u igri. My 2c ![]() Poz! P.S Jel ovo cela kompozicija ili si skratio nege? Posto mi ono nikako ne zvuci kao kraj... Malo je haoticno odsvirano. |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Moderator
|
![]()
ja bih samo hteo da priupitam kome je to palo na pamet da snimi klavir sa jednim mikrofonom, pa chak i cello sa jednim?
mislim, ako kompozicija sadrzi samo dva instrumenta, onda se treba truditi da oni popune stereo sliku shto bolje.. i da ima shto vishe materijala za rad.. muzika je ok.. mix.. shta ja znam.. ja se ne bih preterano smarao sa tim.. ostavio bih da zvuchi kao demo kad je vec neprofesionalno snimljeno.. cello bi mozda mogao da proshirish tako shto cesh ga baciti na josh dva kanala i odraditi veliki highpass (ovo sam odredi kako treba da zvuchi).. i ta dva kanala malo pomeriti u vremenu stishati i potopiti u reverb.. docice do blage kontrafaze sigurno (zavisi od toga koliko si pomerio u vremenu i koliko si ostavio "zdravog signala"), ali mislim da valja probati to ako nemash bolju opciju.. klavir.. stvarno ne znam shta mozesh da radish sa snimkom.. uzasno je snimljen.. da postavish neki gateovan reverb srednje duzine.. da hvata samo najjache odsvirane tonove, i da ima sporiji odziv.. uff.. ne znam.. kad vec imash dobar klavir, cello.. pa potrudi se.. ozvuchi sa shto vishe mikrofona pa kakvi god oni bili.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Pro Member
|
![]()
Klavir je sniman sa dva mica samo sam ih ja sabrao, jedan levi jedan desni, slazem se potpuno i profesor je dosta puta pricao da je najsavrseniji snimak onaj koji se uhvati sa jednim ili eventualno dva mikrofona, ali eto sta je tu je, na greskama se najbolje uci, isli smo na closemiking i to je rezultat ...
![]() |
#35 |
Moderator
|
![]()
da da.. najbolje je jednim mikrofonom.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pa ni na trijangl ne bih stavio jedan mikrofon. edit: zadavi profesora. btw, jednim mikrofonom radi samo ako imash 20 godina iskustva iza sebe i vrlo dobro znash shta radish. poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Zašto da ubije profesora? Ako snimak sa jednim dobrim (i ispravnim) stereo mikrofonom nije dobar treba juriti nožem muzičare, dirigenta ili projektanta prostora, a ne profesora. Nije mi namera da ti solim pamet, ali mnogo je teže sjebati zvuk sniman jednim stereo parom nego onaj snimljen sa mnogo mikrofona. Prva varijanta bar garantuje dobar (realan) odnos među instrumentima, druga ne garantuje ništa. Pozdrav P.S: (edit) Ne kažem da ne treba stavljati (i koristiti) dodatne mikrofone, samo kažem da se suština zvuka orkestra nalazi u tom stereo paru, uticaj svh ostalih mikrofona je oko 20%. Plus što miksadžija mora da se bavi računanjem delaya istih... a tek za to treba iskustvo (da se ne pretera sa isticanjem pojedinih sekcija, što je vrlo lako)....
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 23-01-2009 at 07:00 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
VIP Member
|
![]()
@SumAnuT:
Ko je kompozitor? Liči mi na Bartoka, ali opet nisam ba? poznavalac njegovih radova za klavir i čelo... ma nisam poznavalac uop?te, ali sam veliki obo?avalac onih dela koja sam čuo... Pozdrav
![]() |
#38 |
Moderator
|
![]()
kako od monoa napraviti stereo?
poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
VIP Member
|
![]()
Pretpostavljam da si čuo za stereo mikrofone.
Pozz
![]() |
#40 |
Pro Member
|
![]()
Ne znam zaista, imao sam negde prospekat sa koncerta ali ko zna gde je
![]() Heatman, mislio sam kada ima dosta muzicara, i ukoliko je moguce tako, (sto najcesce nije ali ovo sto sam ja rekao je ustvari izvlacenje iz konteksta, jer ce vrlo verovatno neko u orkestru nesto pogresiti pa onda mora ceco orkestar da svira ponovo itd) ali kada je cilj realnost snimka, najbolje sabiranje, bolje od svih analognih sabirnica i ne znam ni ja cega se dobija stereo snimkom koncerta. Ukoliko je nemoguce napraviti takav snimak (sto je najcesce slucaj) tek se onda pristupa drugim metodama, od kojih je jedna i closemiking. Ja iskreno nemam mnogo snimateljskog iskustva, u teoriji sam tu i tamo, ali ovo predavanje mi je ostalo u secanju i zaista mislim iz sveg teorijskog znanja koje imam da je ono sto je profa hteo da kaze potpuno tacno. Svaka intervencija na snimku bi bila korak dalje od realnosti, a to je na ovakvim snimcima najbitnije, a vidis i iz ovog primera sta se desilo, cuje se kako celista dise, to je mozda za pop muziku kul, ali kapiram da ovde tome nema mesta. btw, sto ne moze stereo par? AB, XY, (MS)?
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kako da skinem mikrofoniju sa klavira? | Zvukom | Audio Produkcija - Tehnike | 4 | 04-09-2009 11:12 PM |
Kupovina polovnog elektricnog klavira (stage-piano) | jox | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 0 | 06-07-2009 09:38 PM |
(p)reparacija klavira u Bg ili sire | milanCHE | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 12 | 06-06-2009 09:54 PM |
Snimanje vokala uz klavir (ali bez klavira) | ANITA | Audio Produkcija - Tehnike | 21 | 10-08-2007 07:02 AM |