Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-08-2007, 09:29 PM   #1
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Default Snimanje vokala uz klavir (ali bez klavira)

Ovako. Otkrila sam da pjevam skroz drugačije kad istovremeno sviram nego kad ne sviram (ne ritmički, već osjećajno...) tj. nekako se ne mogu prepustiti i biti dovoljno prirodna bez da "tipkam" po klaviru.

Ipak, naravno ?elim snimiti zasebno vokalnu traku i klavirsku, stoga je jedini način da sviram na slijepo, ali ako to radim na klaviru čuju se udarci tipki.

Postoje li jo? kakvi načini da se ovo izvede? Po čemu bi mogla "lupkati" a da se ne čuje ili mo?da postoji tehnika namje?tanja mica...

Hvala na pomoći!

Anita
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2007, 09:37 PM   #2
dejankuki
Moderator

dejankuki's Avatar

Default Re: Snimanje vokala uz klavir (ali bez klavira)

Ukoliko imas klavir (pravi), bit ce tesko.
Ukoliko imas bilo kakav sintisajzr, utakni slusalice u headphone out, pritisni record i snimaj glas a u slusalice ces cuti samo klavijaturu koja ne ulazi u snimak.
Naravno, nemoj pvezivati klavijature i kompjuter.

dejankuki is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2007, 09:40 PM   #3
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Imam clavinovu... i na slušalicama matricu sa klavirom koji sam prethodno odsvirala i onda želim pjevati i snimati, a istovremeno svirati na klaviru radi feelinga i ČUJU SE UDARCI tipki.
Old 04-08-2007, 04:02 AM   #4
slowstar
Pro Member

Dva nacina:
1. Uzmi neki "nagluv" a dobar vokalmi mic, kao naprimer AUDIX, ili neki hiperkardioidni, i posto si (hvala svemogucem) zensko, hajpasuj ga okolo 80-100 hz, to ionako u tvom glasu NEMA...Bice bolje, ali nema potpunog uspeha
2. Drugim, takodje mono mikrofonom, koji je blizu dirki, i takodje prilicno usmeren, snimaj 'lupkanje' uperivsi mic bas prema prstima-dirkama.
Uvek ta dva kanala snimaj zajedno. kada sve zavrsis, OBRNI FAZU mikrofona kojim si snimala 'lupkanje', podesi regler na minimum, i POLAAAKO slusajuci oba podizi regler sa "lupkanjem", dok se ne desi najblize moguce fazno 'potiranje'(naravno da ne moze potpuno, ali moze dosta da ti smanji to 'lupkanje' Poz, mnogo uspeha, a ja pozdravljam sa plavetnila Egeja, ali povremeno svracam u internet cafe u blizini mog hotela.Laptop (notebook, moj dragi MacBook nisam poneo, iz straha da ne upropastim letovanje)
Old 04-08-2007, 10:27 AM   #5
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Nisam siguran koliko bih ja fazno potirao traku vokala... KAda je vokal u pitanju i EQ upotrebljavam prilicno oprezno, a kamoli ovako radikalnu stvar.
Anita, sta smeta, ako se cuju dirke? Neka se cuju. To je deo tvog "dobrog raspolozenja". Neki ljudi se dobro osecaju kad pevaju kroz nos. Ti se osecas dobro kada sviras klavir dok pevas i gotova prica.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2007, 11:07 AM   #6
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Slowstar - he! Znala sam da će? predlo?iti ne?to ?to mi nikad ne bi palo na pamet! Hvala! Probat ću, pa ako ne uspije, bacam se na Oggyjev opu?ten princip.

Vidite ?to sam na?la!!! I ona ima taj problem, hehe!
http://youtube.com/watch?v=_2Ldt2b-SC8
Old 04-08-2007, 12:18 PM   #7
Tomislav
Moderator

Tomislav's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Nisam siguran koliko bih ja fazno potirao traku vokala... KAda je vokal u pitanju i EQ upotrebljavam prilicno oprezno, a kamoli ovako radikalnu stvar.
Anita, sta smeta, ako se cuju dirke? Neka se cuju. To je deo tvog "dobrog raspolozenja". Neki ljudi se dobro osecaju kad pevaju kroz nos. Ti se osecas dobro kada sviras klavir dok pevas i gotova prica.
E, sla?em se. Ovo htjedoh napisati ali sam očekivao da me neko popljuje govoreći: "JESI NORMALAN".

Pozz
Tomislav is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules