|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Moderator
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
MAO
|
![]()
kolko vidim ni braći Rvatima ne cvetaju ruže na svim planovima, daleko su od najsređenije države u europi, a pouzdano znam da recimo autori u Jinxu ne moraju ni da organizuju svirke da bi živeli, dovoljno im stiže od autorskih prava iz CRO a naročito SLO. Složio bi se sa pričom o vrhu ledenog brega da SOKOJ jadan zaista nema para ni mogućnost da to naplati i raspodeli kako treba. Al to ipak, ne odgovara istini, i neko se debelo mrsi o trošku većine manje jačih igrača u toj sferi, i to izgleda najviše glođući upravo koske manje uspešnih izvođača. Evo imam i ja sad od 20 spotova na Domačici jebenog MTV-a, čak 4. Ne očekujem pare za sebe, jer nisam nigde potpisan kao autor, ali me živo zanima da li će se bar njima isplatiti pare koje su dali za moj rad i studio, jer se neću leba doveka najesti od ljudi koji plaćaju ovu igru iz svog džepa jedino, i sebi za dušu. Takvih nema mnogo, ja ih jesam skupio dosta, al nije mi to baš stabilna osnova za dalji život.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
Ajde kad vec... Nije mozda za pricu. U 2010 godini si imao slovom i brojem 14 ljudi koji su presli cifru od 1 000 000 dinara. Mislis li da je to neka pljacka, 14 na nivou drzave.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
MAO
|
![]()
milion dinara da su dobili na ime autorskih prava?
ako je tako, definitivno mi zvuči ko pljačka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Pro Member
|
![]()
Ako je pljacka da eminentni kompozitori dobiju 10_tak hiljada evra na godisnjem nivo od autorskih prava, onda ne znam sta vise reci!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Mozda i nije. Ali ide na nerve sto su to jedna te ista imena zadnjih 15-20god... ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Manje vise i ovde je ista prica. Najproduktivniji kompozitori uzimaju najvise... Pojavi se neko nov na svakih par godina, koji ostane u toj ekipi...a tako je i kod nas. Pojavi se po neki novi kompozitor... Nemogu SVI da zarade ISTE pare... Takodje, ne placaju sve TV stanice i sva radija isto. Ovde su razlike neverovatne. BBC plati jedno emitovanje na radiju oko ?50 i pusti doticnu pesmu oko 20 puta nedeljno...dok Capital FM pusti istu pesmu 60-80 puta nedeljno a plati jedva ?2 po emitovanju... BBC je drzavni a Capital je privatna radio stanica,,,isto vazi i za TV...BBC naspram MTV ili ITV... MTV placa MRVICE !!!! I tako dalje..
![]() |
![]() |
#28 |
MAO
|
![]()
nije to pljačka, to je lepo, nego to je u zbiru recimo manje nego 200k eura, da gde je jo? ČETIRI DO OSAM MILIONA EURA koliko su "proverene" informacije da Sokoj godi?nje naplati po raznim osnovama???? Gde? Ne veruje? valjda da ukupno naplate milion, pa eto, daj 200k na najjače, ?to je realno, a ostalo podeli ovoj boraniji koja nija pre?la 10k... grdno tu ne?to ne le?i sa brojkama.. nego ili svi sve znaju pa se prave ludi (?to je razumljivo), il se stvarno ne zna dal jebe lud zbunjenog ili obnruto. Istina je samo ta, da evo postoje definitivno ljudi koji su dobili ni?ta ili značajno manje od onog ?to su, po emitovanjima i zaslu?ili.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Pro Member
|
![]()
E pa sada smo dosli do price o RRA. Kada bi RRA imala propise kao na zapadu da emiteri ne mogu pustati muziku sem sa broudcast uredjaja koji su vezani na compjuter i beleze svaki AFPI kod a prozvodjace medija ( PGP PINK DIGITAL i GRAND) da moraju biti clanovi AFPI_a ( sto su redom svi odbili pre 2 godine kada su ljudi dolazili) onda bi stvari isle u drugom toku. 80% radio stanica bi se zatvorilo (sto i treba jer ne sluze nikome i nicemu, a ono sto bi ostalo radilo bi kako treba) Sokoj za uzorak uzima kosuljice, a 80% emiter ne salje kosuljice. E onda oni koji salju ispricao je Vasa slucaj Delce!
I mozemo tako u krug, daleko od toga da mislim da je SOKOJ idealn ali ni oni nemogu mnogo sami. To sto kazes za pare, pa 25% ide na funkcionisanje SOKOJ_a, ostalo se podeli. A koliko to funkcionise i sa zapadom, to je posebna prica. Mi smo imali jednu pesmu na Budah Bar VIII, kada smo pitali SOKOJ receno nam je: Da da mi stitimo vasa prava za ceo svet! Nikada nismo ni banke dobili. A za Tanju savic sam dobio 11$ iz Amerike? Ono sto je vakat je da ovo uvodjenje poreza od 3% mozda nije naj sretnije resenje, ali na neki nacin naplata autorskih prava postaje globalni problem. Morace se iskristalisati model kako resiti naplatu prava na drugi nacin. Ja sam razmisljao da ce to ici u pravcu kao sto placamo kablovsku tv mrezu. Uz pretplatu za internet ide procenat za autorska prava, za pojedinacne korisnike. A za ove krupne tu postoje vec mehanizmi koji samo negde funkcionisu bolje a negde losije. Last edited by LACKY; 16-12-2011 at 12:07 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Pro Member
|
![]()
Odlično oni funkcioni?u za milion evra. Ne znam koliko imaju zaposlenih, ali ne?to mi govori da je mnogo isplatljivije tamo funkcionisati nego komponovati hitove.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
SOKOJ poceo da isplacuje!!!! | LA-2A | Pricaonica | 4 | 01-04-2011 09:44 PM |
Sokoj i Budjav Lebac...!! | DaBear | Razno | 48 | 20-07-2009 09:41 AM |
Sokoj | cAAc | Razno | 18 | 27-11-2006 08:26 AM |
SOKOJ - ugovor | AVaX | Razno | 26 | 15-10-2006 06:35 PM |
SOKOJ - autorska prava | SandRob | Vlado Georgiev | 7 | 11-05-2005 03:06 PM |