Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-05-2006, 12:32 AM   #21
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Razvoj efekata na GPU-u

Quote:
Originally Posted by boggy
postoji i Zo u BoZo... ako vec saljes pohvale za programiranje ...

pozdrav

bogi
Who is Zo?
Old 09-05-2006, 08:50 AM   #22
peraZdera
Guest

c++, OpenGl, Cg

Koristio bi GF6200 ili ako budem malo dodao para za 6600GT. GPU bi koristio ne zato sto moze da racuna nesto preciznije od CPU-a, vec zato sto je optimizovan za neka racunanja koja izvodi mnooooooogoooo brze od bilo kog CPU-a... (npr. matrice). Naravno, za pocetak bi uzeo neki OpenSource algoritam, recimo za kompresor koga bi optimizovao da radi na GPU-u...
  Reply With Quote
Old 09-05-2006, 09:08 AM   #23
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

hm, bila bi fora kad bi to mogao da uradis pre ovog lika koga cekamo vec par godina
lesha is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2006, 11:28 AM   #24
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by peraZdera
c++, OpenGl, Cg

Koristio bi GF6200 ili ako budem malo dodao para za 6600GT. GPU bi koristio ne zato sto moze da racuna nesto preciznije od CPU-a, vec zato sto je optimizovan za neka racunanja koja izvodi mnooooooogoooo brze od bilo kog CPU-a... (npr. matrice). Naravno, za pocetak bi uzeo neki OpenSource algoritam, recimo za kompresor koga bi optimizovao da radi na GPU-u...
Pokusaj ti to da uradis sa sir-om i bice neke koristi otd toga, a od adaptacije kompresora nemas nista. Ni jedan dobar kompresor nije open source...
Old 09-05-2006, 11:41 AM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Moze li neko od vas da mi objasni sta vam znaci "impuls" u zargonu...
i kako se koristi

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2006, 12:04 PM   #26
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Moze li neko od vas da mi objasni sta vam znaci "impuls" u zargonu...
i kako se koristi

pozdrav

bogi
Najvise se koristi za reverbe, ma da ja volim da petljam i sa impulsima raznih preampa, mikrofona... itd...

U pitanju su takozvani convolution reverbi. Mislim da je ta tehnika najpre bila koriscena u filmu, pa potom i u muzici.

Prosto: -Imas recimo snimak jeke npr "Sidney Opera House" iz treceg reda, recimo sediste 27... Kada sa zvukom te prostorije konvoluiras vocal, dobijes nesto kao vocal u tom prostoru...
Plugovi koji lepo citaju impulse su Voxengo Pristine Space i SIR (mali, besplatni, ubitacni plug-inchic). Waves ima svoj convolution reverb koji nije bas badava (oko 1000$) i radi jako lepo. U pitanju je Waves IR-1

Suvise sturo sam ti objasnio... zato pogledaj:
- http://www.noisevault.com/index.php i http://www.waves.com/content.asp?id=1564
Old 09-05-2006, 12:14 PM   #27
davidov
Junior Member

davidov's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
Who is Zo?
Ja .
Pozdrav,
Zorica

Last edited by davidov; 09-05-2006 at 12:18 PM.
davidov is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2006, 12:14 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Najvise se koristi za reverbe, ma da ja volim da petljam i sa impulsima raznih preampa, mikrofona... itd...

U pitanju su takozvani convolution reverbi. Mislim da je ta tehnika najpre bila koriscena u filmu, pa potom i u muzici.

Prosto: -Imas recimo snimak jeke npr "Sidney Opera House" iz treceg reda, recimo sediste 27... Kada sa zvukom te prostorije konvoluiras vocal, dobijes nesto kao vocal u tom prostoru...
Plugovi koji lepo citaju impulse su Voxengo Pristine Space i SIR (mali, besplatni, ubitacni plug-inchic). Waves ima svoj convolution reverb koji nije bas badava (oko 1000$) i radi jako lepo. U pitanju je Waves IR-1

Suvise sturo sam ti objasnio... zato pogledaj:
- http://www.noisevault.com/index.php i http://www.waves.com/content.asp?id=1564
Ok, hvala, dobra ideja, samo se brinem sto konvolucija vazi za linearne sisteme (ugrubo, sistemi bez distorzije)... no verovatno su majstori to sredili nekim trikovima...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 09-05-2006, 12:39 PM   #29
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Ok, hvala, dobra ideja, samo se brinem sto konvolucija vazi za linearne sisteme (ugrubo, sistemi bez distorzije)... no verovatno su majstori to sredili nekim trikovima...
E... ima tu jedan zvrk koji meni nije pao na pamet, a tako je logican...
Max se dosetio jednog problemcica pri upotrebi convolution reverba. To je da su impulsi snimljeni u wav fajlu, sto znaci da modulacijski efekt ne moze biti snimljen. Dakle, kad on snimi impuls nekog npr. Lexicona, on ti da reverb (koji jeste zaista dobar i veran), ali samo reverb, dakle iz onog preseta na njemu sve one modulacijske zezalice mora da iskljuci, npr. mali delaychic i sl.
Kada se radi prostor za glas, dobro je pored impulsa staviti i mali delay, chorus... i rezultat je zaista dobar. Sad, ako radis neku orkestraciju, koristis npr. Vienna Sample Libray, ili tako nesto, tu je sasvim o.k. staviti impuls nekog akusticnog prostora i ne dodavati nikakve modulacijske efekte...

Inace, ukoliko bi nekome uspelo da napise software koji bi koristio GPU umesto CPU, lepo bi bilo da to bude plug koji cita impulse zbog toga sto su impulsi zahtevni za CPU... A dobri su... itekako...

P.S. Pozdrav i za Zo
Old 09-05-2006, 12:49 PM   #30
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
E... ima tu jedan zvrk koji meni nije pao na pamet, a tako je logican...
....
Generalno, samo se secam konvolucije... i ono sto je cinjenica, da to moze odlicno raditi za equalizaciju... odnosno filtriranje... delay, reverb, itd, mi izgledaju sumnjivo da se mogu konvolucijom simulirati precizno, posto su to vremenski varijantni sistemi sa memorijom, i svaka grana ima svoj EQ, a takodje distorzija je tesko ostvarljiva konvolucijom... jer se simulira nelinearnim funkcijama koje ne mogu uvek proci kroz konvoluciju ako se radi analiticki... doduse ako se sve to racuna priblizno, i ako se radi numericki... verovatno su, kao sto rekoh, smislili neke trikove i to sredili... nismo se time bavili...
A sto se tice zahtevnosti za procesiranje... e pa sad... konvolucija je veoma zaguljena cak i za brze DSP...

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules