|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Ovaj thread planiram vec duze vremena da postavim ali nikako da se smislim .
Evo o cemu se radi , posmatrajuci nove plugin-ove i hardver koji sve vernije simulira razne analogne sprave tipa Fairchild(valjda se tako pise) Pultec , Neve , itd. iz dana u dan pocinjem sve vise da se pitam da li razvoj tehnologije ide unazad . Zasto ljudi sa danasnjom tehnologijom pokusavaju da ponove nesto sto je vec napravljeno pre 20, 30 godina ? Sigurno je ne moguce da su te sprave vrhunac audio dizajna koji nije moguce prestici . To je ko kad bi rekli da je Ford Mustang iz 71 najbolji auto ikad napravljen i da nikad nista bolje nece biti napravljeno (bez obzira na sav razvoj tehnologije) . Ako su ustalom te sprave najbolje zasto su onda ljudi nastavili da razvijaju nove ? Zasto se nisu zadrzali na njima i nastavili samo njih da proizvode ? Do danas bi ih vec verovatno bilo tolko da bi kostali bagatelno . Nije mi jasno kako to da elektronika koja je najvise uznapredovala ne moze danas da napravi kompresor koji zvuci bolje od onog od pre 20 godina i da pri tome kosta manje ? Kako to da artefakti analognih uredjaja koje su ljudi godinama pokusavali da otklone i na kraju uspeli postane nesto sto sada opet pokusavaju virtuelno da stvore ? Zasto sa svom novom tehnikom pokusavaju samo da iskopiraju stare principe umesto da teze razvoju novih ? I na kraju , sta ce raditi kada konacno naprave identicne replike svih bitnih uredjaja ? Da li ce do tad izmisliti neku novu tehnologiju kojom ce poceti da prave replike replika ?
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Industrija...
Neko je procenio da nije iskoristen sav potencijal starog hardvera, pa sad to obilno exploatise. Iskustvo mi kaze da kad god se desavaju neke "opstenarodne renesansne aktivnosti" u pozadini toga stoji namera dobrih ljudi iz industrije da iscede i poslednji evro iz stare tehnologije, pre nego li plasiraju novu "must have" tehnologiju koja ce obezbediti da proces prodaje nikad ne zamre... Isto tprilike kao i sa modom. Jedino sto oni u ovom slucaju zloupotrebljavaju posvecenost ljudi koji se bave ovim poslom...
![]() |
#3 |
Mason
|
![]()
A i opet je u pitanju malo drugacija stvar...
Ovo su sve napredci iskljucivo digitalne tehnologije koja neumoljivo grabi napred (jos uvek) i svakih 6 meseci belezi skok... Ne tako davno je bilo nemoguce raditi muziku na racunaru, narocito na PC-u... Secam se kada je izasao Atari Falcon... jebo te!!! 16-bitni snimac i ima HD!!! Wov... PC iz tog vremena nije mogao da pomisli na takav zvuk... Prvi Cubase je napravljen upravo za Atari, potom je on modifikovan za PC i poslednja njegova modifikacija je bila VST 5. nesto... Tek je SX presekao jer je napisan iznova i SX prvi vise nema veze sa Cubaseom za Atari... Sada su problemi usnimavanja, konvertora, HD-a, pa i procesorske snage prevazidjeni... Digitalna tehnologija je, svidjalo se to nama ,ili ne, resena da preuzme primat i da na svakom polju preskoci analognjake sto ce se sasvim izvesno i desiti... Po prici mnogih veoma strucnih producenata 1176LN i Pultec sa UAD-a se ni malo ne razlikuju od svoje hardwerske brace. Kliko kosta rack 1176LN, koliko bi kostalo 8 stereo 1176LN (koliko UAD-moze da ih pokrene u cugu), a koliko kosta UAD? Hocu da kazem da i cena ide na ruku digitalnoj tehnologiji... Analogni hardware se vise sigurno nece razvijati... Do juce je bilo: -Na rachunaru ne moze da se radi muzika, on sluzi za igrice... pa zatim: -Na racunaru moze da se uradi samo demo... a sada se lome koplja "analogno vs. digitalno"... Zivi bili, pa videli... ali za 10 godina (maximum, ma da je i to previse) takvo pitanje se uopste nece postavljati i bice davno zaboravljeno... upravo sada je drugi deo smene tehnologija u audio produkciji, a trenutno je trend "da radi isto kao rack, ali za mnogo manje pare i da mozes da ih imas 20 na projectu.."... iduca karika ce verovatno da radi bolje nego rackovi... Vreme ide napred i tehnologija napreduje... digitalija je dozivela skok koji jos uvek nije dostigao svoju najvisu tacku... danas racunari kontrolisu velike proizvodne procese, nadziru velike korporacije, navode rakete, pa i snimaju muziku... usli su u svaki segment drustva... uskoro cemo dobiti digitalne zdravstvene knjizice i licne karte... Sve se krece napred i tu nema mnogo mesta za sentimentalnost, inace te vreme pregazi...
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 20-04-2006 at 02:56 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Ono sto sam hteo da kazem je zasto toliko forsiraju replike neceg starog umesto da razvijaju nesto potpuno novo ako tehnologija to dozvoljava , zar nije poenta razvijati plugin-ove tipa PSP Neon koje ti otvaraju mogucnosti koje sa recimo Neve ekvilajzerima sigurno nisi imao . Svetao primer su i recimo Antares AutoTune ili Throat , oni ti omogucavaju da radis nesto sto pre recimo 20 godina nisi mogo ni u ludilu . Smatram da bi razvoj trebao da ide u tom pravcu , da ti daje mogucnosti koje pre nisi imao a ne da pokusava da napravi bolesno precizne replike kad zvuk danasnjih kopija 99% ljudi ne ume da razlikuje od originala . Ista je prica i sa sintisajzerima i sa zvucnicima . 95 % zvucnika u upotrebi se i dan danas zasniva na principu od pre skoro 70 godina ! Jedino je tehnologija proizvodnje i materijala uznapredovala pa oni danas zvuce neuporedivo bolje ali sam princip rada je ostao isti...
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Ima tu jos nesto...
Juce sam uhvatio sebe, kako sam se primio na ono sto me u poslednje vreme UZASNO nervira. Sedim ja tako sa ekipom i kartamo se, a u pozadini na TV-u MTV ili ona ukrajinska, kako se vec zove, ali neka muzicka stanica. I skoncetrisan na karte ipak latentno slusam i muziku. U jednom momentu na TV-u (zajedno) RNB (Samoproklamovani Rhytm & Blues... GDE JE RITAM, A GDE JE BLUES?!?! ![]() Pesma "One"... U prvom momentu kroz mene prolazi ogromna kolicina besa, uzrokovana zbirom gore navedenih fakata, ali 10 sekundi kasnije, kapiram i to podsvesno (jer i dalje javno necu da priznam) da sam se primio. U2 zvuci jos bolje, cvrsce, energicnije, "diva" uopste ne peva lose, a povrh svega, to je TA PESMA koju sam nekad voleo, to je EMOCIJA sa albuma ACHTUNG BABY (jedan od najboljih albuma ikada, a zasigurno najbolji od U2) i to me je tako kupilo da sam danas vec nabavio snimak i slusao par puta u krug i pored toga sto me i dalje uzasno nerviraju zbog vec navedenih stvari i pored toga sto radim pesmu i aranzman dnevno i ne mogu da dignem glavu i sto mi idu na nerve "zastareli aranzmani" i zeleo bih da se desi "nesto novo"... E, vidis, ljudi su po prirodi malo nostalgicni i sve te replike, sva reizdanja, kod njih pobudjuju samo ono najlepse od svega cega se secaju u vezi sa pomenutim. Ruzne stvari izostaju u percepciji, jer je ta "vremenska filtracija" takodje svojstvena svima nama. Sory ako sam ugusio... ![]()
![]() |
#6 |
Mason
|
![]()
Ja U2 volim... Svidja mi se kako Bono peva i pesmice su O.K... Slazem se da su oni ispolitizovan band do granice svarljivosti (ili nesvarljivosti)...
Ta obrada pesme One, dobro zvuci, samo... aranzman jeste malo starinski i sa festivalskim prizvukom... Da nije onog bubnja (sa diskretno rockerski nabachenom dairom preko dobosha) pesma bi verovatno zvucala kao za San Remo... Sto se tice Mary J Blige, ona stvarno peva unesrecujuce i svaka joj cast, a celu pesmu je otpevala prilicno na soul foru... ono sto mi se tu ne svidja je to sto je pevala stvarno malo nefunkcionalno... raspevavanja do mile volje... kao da je producent prvo mrcvario: -Pevaj ovako, pevaj onako, ne tako, ajde ovako... i kao da mu je na kraju pukao film i primenio taktiku : -Ej, pevaj sta hoces i slobodno u jednoj pesmi otpevaj sve fazone koje si nauchila i pokazi koliko mozes da se izapnes... Dakle, zaista neodmereno... Ali... O.K... na kraju, ipak su lepo odradili ono... Ja nemam nista protiv obrada... ako je pesma dobra, a One jeste dobra pesma, zasto je ne obraditi? Najveci Claptonovi hitovi su obrade... sad, malo je chudno da neko obradi samog sebe, ali... O.K., sto da ne...
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
Pa moja poenta i jeste bila da me je uprkos nesrecnom zbiru jos nesrecnijih individua kupila upravo pesma i stara emocija prema njoj. To sve u kontekstu price o replikama hardvera.
Inace, ako ti ovo zvuci "Sanremovski" (sto moze biti i kompliment), sta da kazemo za original? Takodje, dobro znas da je moje polje muzickog interesovanja prilicno siroko, da sam se dosta vremena bavio (i bavim) rok muzikom, da je dobar deo mog zivota (17 godina skolovanja+ od tada do sada) "otisao" na bavljenje klasicnom muzikom, izmedju sam se bavio i elektronskom muzikom, a sada najvise (ali ne i jedino) radim u sferi pop muzike (jer je tu najvise para). jedino sam tanak ("tanak" u mom slucaju samo figurativno ![]() ![]() p.s. Ta ispevavanja "za sve pare" koja te nerviraju, ja interno zovem "govnaranja", i iz ciste pristojnosti nisam naveo kao opis onoga sto mislim, ali sad kad si me naterao... ![]() Ipak, mi ostaje dobar osecaj kad slusam pesmu ![]()
![]() |
#8 | |
Mason
|
![]() Quote:
![]() Cinjenica je da je r'n'r muzika koja licno meni najvise prija... pogotovu modernije r'n'r varijante i maaaalcice sporije pesme... Inace muziku i ne delim bas po stilovima, stim sto naravno postoji granica koja mi je nesvarljiva... a to su neukusni textovi na nivou retarda (cesta pojava) i lako prepoznatljivi elementi kicha (koji ne ostavljaju previse mesta za pricu sta je kich, a sta ne)... Ali toga moze biti u svakoj vrsti muzike i nijedan stil nije cist po tom pitanju... Sto se posla tice, radim sve, ako postoji finansijski interes... Da ne uradih skoro onaj ethno jazz projekt (uskoro izlazi za RTS), ne bih kupio nove monitore ![]()
http://www.facebook.com/idekius Last edited by idekius; 20-04-2006 at 06:13 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() Ej, bez zezanja, ja mislim da ne postoji debilnija muzika sa debilnijim textovima i takodje debilnom porukom. To slusaju uglavnom klinci, a ona kaze :" Cini mi se seceru, ti bi mene za veceru" i onda koreografijom pokaze kako bi "on nju za veceru"... Ja ne znam ko to uopste dozvoljava.... Danas sam vrteci kanale cuo jos jednu takvu debilnu, takodje od Lune, ali nisam uspeo da zapamtim... Takodje sam cuo neke klinke tipa :16-17 godina" koje pevaju (sad ne citiram do zadnjeg jer nisam sve uspeo da zapamtim, ali ipak je tu sustina): "Nema veze sto je mator, nema veze sto je "grob"... blablabla..." a sledi naravoucenije "moze da me vara, ako ima para"!?!?!?!?! ![]() ![]() EJ BRE?!?!?!?! Ko to pusti na TV?!?!?!
![]() |
![]() |
#10 | |
Mason
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Fond Za Razvoj | grada27 | Pravna Pitanja | 31 | 21-04-2009 08:08 PM |
Razvoj analognih i digitalnih AV tehnologija | dexyco | Tutorijali | 3 | 13-09-2007 12:05 AM |
Razvoj efekata na GPU-u | peraZdera | DSP forum | 31 | 10-05-2006 10:31 AM |