Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-06-2003, 09:33 AM   #11
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Sjajno
radis sa dobrim ljudima.... to moze biti fenomenalno iskustvo. Severinu slobodno pozdravi od klape sa Foruma
Isto tako, cinimi se da sam postavio par linkova u Tutorijalima koji se bave gradnjom studija i koji imaju skice i sheme koje tebe zanimaju. Ono sto sam ja video po studijima, jeste jedna jeftinija i pouzdana varijanta:
2x5cm kamene vune kao izolacija, pa preko toga Rigips, gips kartonske ploce od kojih je najbolja Rigips BigQuattro 2 (perforirana je, ima puno rupica i najbolji koeficijent +/- db). Mislim da ako se razmislja o novcu, bolje je uloziti vise u jednu sobu, nego taj novac raspodeliti pola u kontrolnu, pola u gluvu sobu. Jaaako je skupo staklo i izolacija izmedju kontrolne i gluve sobe. Za taj novac se moze sasvim lepo odraditi jedna, jedina soba.
Sto se tice tvog posta pod imenom Gost...... pojma nemam kako to da promenim..... :oops: :oops: :oops:
Jedino da ceo tekst kopiras u novi post, a stari da izbrises

Jedva cekam mp3 od tebe
Old 28-06-2003, 10:37 AM   #12
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

ma ja san u sve ovo usa iz jubavi, vrlo naivno, onda san u medjuvremenu skuzi da se tu radi o nauci :oops:

mali studio u kojem sad radim sam oblozio poliuretanskom spuzvom a preko nje nanizao daske razlicitih volumena, na podu je debeli gumificirani tepison, a na stropu je takodjer poliuretnaska spuzva (ona sa piramidicama). u kutove (i iza vecih zvucnika) sam stavio bass trapove od gipsanih ploca i debele spiuzve. zid iza svojih ledja u kontrolnoj sobi sam napravio od onih valovitih ploca... nemogu se sad sitit kako se zove matrijal - sivi je i gradje slicne betonu (znas na sto mislim??)

u gluhoj komori sam od gipsa napravio "neparalelne zidove" a spusteni strop sam improvizira tako sto sam poliuretantsku spuzvu nalipi na drvenu konstrukciju a nju sam okacio na jedan drveni okvir.

tako sam kombinacijom rasprsavajucih i apsorbirajucih povrsina dobi zadovoljavajucu akustiku ali i prostor u kojem nije neugodno boravit.

sad bih volio pocet gradit novi studio, ali to ce potrajat i vise godina, naravno zbog love. polako cu, kako buden moga. iman prostor u kojemu mogu radit, tako da mi nije panika.

imas par slicica na mojim starnicama: http://www.radio-korcula.hr/remix/pics.htm

btw: za par dana cu uploadat i nekoliko pjesama
Old 28-06-2003, 06:57 PM   #13
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Sandro, drago mi je da si nam se pridruzio, jer iako vidim da imas prilicno posla, ipak si tu i druzis se sa nama "obicnim smtrnicima"! Jako lijepo od tebe! Nadam se da ne zamjeras oko onog sitnog konflikta (ljudi smo, ponekad znamo pretjerati) ! Posalji svoju muziku (postavi je negdje) cim prije stignes !

Pozdrav!

diviner is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2003, 10:20 PM   #14
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Ovaj link je poprilicno velika baza podataka o gradjenju studija. Ima na desetine linkova sa tekstovima i tips and tricks.......
Ako imas par uri vremena, klikni na svoj rizik :
http://www.studiocovers.com/articles15.htm
Old 28-06-2003, 10:54 PM   #15
Anonymous
Junior Member

Quote:
Originally Posted by diviner
Sandro, drago mi je da si nam se pridruzio, jer iako vidim da imas prilicno posla, ipak si tu i druzis se sa nama "obicnim smtrnicima"! Jako lijepo od tebe! Nadam se da ne zamjeras oko onog sitnog konflikta (ljudi smo, ponekad znamo pretjerati) ! Posalji svoju muziku (postavi je negdje) cim prije stignes !

Pozdrav!
zafrkajes me, kurbo stara? he, he...
ma ne zamiran ti, covice, ni mrvicu oprosti ti meni. bi san se dignu na livu nogu oni dan. u medjuvremenu san okrenu posteju na drugu bandu, pa se nadan da mi se to vise nece dogodit :oops: oooosim, moooozda u slucaju ako mi budes govorit protiv moje Demokraske Socijalisticke Partije

Quote:
Ovaj link je poprilicno velika baza podataka o gradjenju studija. Ima na desetine linkova sa tekstovima i tips and tricks.......
Ako imas par uri vremena, klikni na svoj rizik :
http://www.studiocovers.com/articles15.htm
tako je, rumski!!!
najsmisnije od svega je sto ja tu redovito dolazim po vodu i tutoriale, a nikad mi u zivotu nebi palo na pamet da tu potrazim nesto o uredjenju studija :oops:

hvala
Anonymous is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2003, 10:56 PM   #16
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

ahgrhhhhhh! opet se nisan prijavi!!
jebate, smotanega covika :oops:
Old 28-06-2003, 10:58 PM   #17
arados
Senior Member

Decki, ja sam bio kod Ozrena Bilana prije godinu i po, u Splitu.
Covjek strucnjak svoje vrste, ja u stanu kupio knjigu.
Ima on ekipu koja radi studije profi kvalitete.
Bio sam sa njim kada je radio u jednom stanu studio za poznatog
splitskog gitaristu Pupija. Kosta to ljudi moji masu love.
Ali zato ga i napravi, alal vjera.
Evo da imam skener blizu negdje, skenirao bih vam odjeljak o studijima.
Ima u knjizi odjeljaka o zvucnicima, pojacalima snage, zvucnickim kablovima, akustici prostora, itd ... itd ...
Dobra knjiga, cijena bila oko 25 eura (oko 200 HR kn)
arados is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2003, 02:35 PM   #18
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

jucer san dobi knjigu ozren bilan - akustika prostora (zvucnici, pojacala i spojni vodovi).
knjiga je fenomenalana, ali iman 2 problema:

1. 80% sadrzaja me ne interesira :oops:
2. ostatak (koji me interesira) ne razumin

medjutim, nije sve tako crno. nasa san jedan podatak koji ce mi jako koristit u projektiranju studija:
"kitovi mogu komunicirati na udaljenosti od 85000 kilometara".
ha!!!! priznajte da to niste znali?!! :P
Old 02-07-2003, 07:11 PM   #19
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

85000km :
u vodi lil na suvom?
Kad bi kit radio u studiju, nikakav materijal mu nebi izolovao prostoriju
Old 02-07-2003, 08:46 PM   #20
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

zajeban je kit nije sala - uopce...
kurba, proizvodi zvuk od 188db i to je najjaci zvuk koji moze proizvest zivo bice. (tako pise ode u knjigi) :roll:

ma, salim se sto se knjige tice! ovaj ozren je genijalac, a takva je i knjiga - genijalna, ali da bi se razumila u cijelosti, potrebna su predznanja koja ja nazalost nemam. :oops:

medjutim, mene zaista zanima samo jedan dio knjige i to onaj o akustici prostora - projektiranje studija. vec sam skuzi osnovne stvari o gradnji studija i moga bi slobodno sutra, bez straha da cu nesto zajebat, izgradit temelje i podignut zidove...
a dok radnici budu gradit, ja cu lipo ucit dalje... pomalo... "niko se ni naucan rodi" :roll:

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules