Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-04-2006, 06:46 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Registracija studija

Za mesec dana zavrsavam sa vojskom i hocu da resim pitanje staza i zdravstvenog osiguranja, verovatno i kroz samozaposljavanje. Ima li neko od vas zvanicno registrovan studio? Postoje li neke fore i fazoni prilikom registracije delatnosti i kakve su mesecne obaveze?
Hvala
Old 21-04-2006, 06:55 PM   #2
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Default Re: Regisracija studija

To ce ti naj bolje objasniti Perun!

Last edited by diviner; 01-05-2006 at 07:46 PM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2006, 06:56 PM   #3
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF
Za mesec dana zavrsavam sa vojskom i hocu da resim pitanje staza i zdravstvenog osiguranja, verovatno i kroz samozaposljavanje. Ima li neko od vas zvanicno registrovan studio? Postoje li neke fore i fazoni prilikom registracije delatnosti i kakve su mesecne obaveze?
Hvala
Ima ali sve preko agencije tj. estrade .. znaci ti se registrujes kao estradni umetnik i imas svoju licencu .. mesecno su obaveze u minimalnom placanju oko 3000 dinara i imas sve i osiguranje i sve ostalo ... redovno placas 40-tak godina i ides u penziju i imas minimalac ...
Old 22-04-2006, 04:19 PM   #4
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Hmm...... ako te zbilja zanima, napisacu detaljan clanak..... besplatno....
ipak sam ja po profesiji advokat.
Old 22-04-2006, 05:01 PM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Nemoj besplatno, osveticu ti se vec nekako . Da, zaista me ineresuju modaliteti, fore i fazoni, kako je najbolje za registrovati
Old 23-04-2006, 03:04 AM   #6
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

@ Dr RU
bilo bi jako dobro i korisno ako bi to uradio...pored mene mislim da zanima mnoge druge ljude na forumu
Old 25-04-2006, 11:00 AM   #7
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Odlicno pitanje!
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2006, 09:50 PM   #8
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Evo jos par stvari koje bi bilo zanimljivo znati
  • kakve su varijante tad za kupovinu opreme (kao osnovno sredstvo), da li se placa PDV ili se to zaracunava kao trosak, ulaganje, pa se odbija od PDVa ili kako vec
  • Sta od softwarea mora biti licencirano
Old 29-04-2006, 07:13 PM   #9
dr.Ru
Administrator

dr.Ru's Avatar

Kako registrovati studio?

Na pocetku moram da napomenem da tutorial vazi samo za Srbiju, iz jednog jedinog razloga: pravni sistemi zemalja se razlikuju, I razlicite institucije su nadlezne za registraciju preduzeca u HR, BIH, SLO?...
Dakle, kada period tranzicije prodje, nece se vise tolerisati ?komercijalni studiji na crno? odnosno neregistrovani oblici, niti ce biti dozvoljen ?lov u mutnom? preko estradnih udruzenja, SZR, umetnickih kolonija i fondacija.
Zasto? Zato sto postoji podela na neprofitne organizacije I profitne. Ako zelite da nastupite na trzistu, da ponudite usluge i naplatite svoj rad, morate biti registrovani kao profitna organizacija, odnosno organizacija koja postoji da bi zaradjivala.
Koji su to oblici profitnih organizacija po vazecem zakonodavstvu u Srbiji?
To su Drustva lica i Drustva kapitala.
Drustva lica = Ortacko drustvo ili O.D. Komanditno drustvo ili K.D. i Komanditno drustvo na akcije.
Drustva kapitala = Drustvo sa ogranicenom odgovornoscu ili D.O.O. i Akcionarsko drustvo ili A.D.
Dakle, ponovimo jos jednom, jedini oblici preduzeca, jedini oblici firmi kojima je dozvoljeno da ostvaruju dobit, u zemlji Srbiji, po Zakonu o preduzecima su:
Ortacko drustvo, Komanditno drustvo, Komanditno drustvo na akcije, Drustvo sa ogranicenom odgovornoscu i Akcionarsko drustvo.
Znaci, to su ovih 5, i van toga ne postoji ni jedan drugi oblik.
Koja je razlika izmedju Drustva lica i Drustva kapitala i na koji nacin se to mene tice?
Za Drustvo lica, mora da vas bude najmanje 2 osnivaca, suvlasnika. I druga, bitnija stvar: drustvo lica odgovara za svoje obaveze celom svojom imovinom, ali i vise od toga: za dugove firme, vi cete kao vlasnici morati iz svog dzepa da placate dugove, ako na racunu firme nema dovoljno love.
Sa druge strane, drustva kapitala mogu da posluju kao jednoclana (ovde mislim na D.O.O.) Dakle, vi ste jednini vlasnik, osnivac, zaposleni.... Dalje, odgovarate za obaveze preduzeca samo do visine ulozenog. To znaci, necete morati da iz svog novcanika odgovarate za obaveze vase firme. Ako ste u firmu uneli 250 eura.... vas maksimalni rizik po pitanju dugovanja firme, je rizik da izgubite tih 250 eura.
Dakle, ako cete da registrujete studio, najbolje resenje je registrovati ga kao DOO.
Koliko to kosta i kakva je procedura?
Otvoriti jedan DOO, kosta = 50 eura za takse + 250 eura morate poloziti na racun vase firme + 250 eura u naredne 2 godine od osnivanja morate imati uplacenih na vasem racunu. Znaci, 550 eura od kojih 300 eura u startu.
Ako zelite da sve full legalno, ide: radni staz, doprinosi za penziono, soc i invalidsko osiguranje, zdravstvena knjizica..... dakle, da sami sebi uplacujete staz kao jedinom zaposlenom.... to je negde oko 100 eura mesecno troskova ukoliko se prijavite na minimalac.
Procedura registracije je sledeca:
Registracija Firme se vrsi u Agenciji za privredne registre, sediste je u Beogradu, ima je i u Novom Sadu i svim vecim gradovima.
Ovo je zvanican site koji je odlicno azuriran:
www.apr.sr.gov.yu
Na njemu imate formulare koje OBAVEZNO skinite, jer ce vam trebati:
  • Aplikacija ili Zahtev za registraciju
  • Ugovor/odluka o osnivanju (ugovor ukoliko vas je vise, odluka ukoliko sami osnivate doo)
  • uputstva sa site-a
Popunite po uputstvu, I pripremite sledeca dokumenta:
  • popunjen Zahtev za registraciju
  • Overen u Sudu Ugovor/odluku o osnivanju
  • fotokopija licne karte
  • Overen u Sudu OP obrazac (kupuje se u knjizarama, to je obrazac overe potpisa osnivaca)
  • Potvrda iz Banke o osnivackom ulogu (to je potvrda iz bilo koje Banke kod koje ste otvorili privremeni racun i na njega uplatili onih 250 eura)
Pisem iz glave, tako da cu proveriti da li sam nesto zaboravio.
Naravno, ovo je samo uvod u tutorial, jer predstavlja samo osnovu u najkracim crtama. Ali, odmah da odgovorim na neka pitanja sto ste postavili:
Ne, nije potrebno imati legalizovan software da bi se firma registrovala. To nije uslov registracije. Rizik je samo vas i isti je sada i nakon registracije tonskog studija.
Rumski.com apeluje da se koristi legalan software.
Da, moguce je opremu tretirati kao osnovno sredstvo, odnosno sredstvo za rad, tako da podleze drugacijem poreskom tretmanu, ali to nije vise domen prava rec racunovodstva/ekonomije i poreske politike.
Old 30-04-2006, 04:55 AM   #10
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

evo jos jednog pravno pitanjca - uskoro bi trebalo da potpisem ugovor u duzem zakupu jednog prostora, ali ne mogu kao fizicko lice vec moram preko firme. Brat ima firmu ciji ja deo nisam ni na koji nacin pa me zanima kako da me ovlaste da bih mogao da uzmem taj prostor? neko mi je pominjao poslovno punomocje, al ne znam nista vise o tome
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules