|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Pro Member
|
![]()
Rezerva izmedju tacke klipovanja i tacke odsecanja, varira od proizvodjaca do proizvodjaca. Odnosno koliko db od kako zasvetli clip na spravi do trenutka kad zvuk pocne da se izoblicava.
U digitalnom svetu, treba sam odrediti headroom a na 144db dinamickog opsega u 24 bit recimo, ne znam cemu toliki mitovi oko headroom-a :S Mislim da su proizvodjaci softvera opusteno mogli da skrate opseg za 20 db i da kad signal dodje do 0 db ostane jos 20 db rezerve .. al chemu to... Mada 32 bit floating point ima ogromne rezerve... Evo ja kao mladji narashtaj |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Senior Member
|
![]()
I meni se to desava, ja onda povecam input u plug. Ako me pitas zasto, zato sto sam dugo razmisljao i analizirao kako radim, shvatio da treba smanjiti ulazne nivoe, i potpuno je logicno kad na hardverskom kompresoru uteras signal preko 0 dB da se isto desava kao i kada u plug uteras recimo -10dBfs, znaci samo se radi o vrlo bitnom principu, dovodjenju nivoa signala, isto kao i kod analogije. Druga je stvar to sto neki kompresori rade drugacije recimo 1176, to je vec stvar ukusa da li ti to radi ili ne. Da ne davim sada posto radim i OTB i ITB (ovo drugo vise) ali imao sam problem optimalnih nivoa tj nisu mi se slagali novoi iz DAWA-konvertora i mixera, kad sam na Dawu smanjio signale tj. doveio ih na otprilike -20dbfs problem je jednbostavno nestao.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Member
|
![]()
od kada ulazim u komp oko -20 sve mi naprosto lijepse kasnije ide. ako mi je pretiho, kako kazu na gearslutz-u, pojacam monitore.
i kako se svaki plug stavlja tako raste level pjesme. plugin ne moze dobro raditi ako je level kanala, trake, sniman na -3, nema mjesta za odraditi svoje, tj. nema headroom-a. npr. EQ...koliko decibela mogu dignuti na bilo koliko herca ako mi je sve vec blizu nule? jako, jako malo. dobro, ako se radi primjerice o bass-u znaci da mu mogu dignut puno decibelaze tamo gdje je ima full malo, negdje u visokima, a ako zelim dignut 3 db-a negdje dolje, a vec udara oko -3...onda sam ogranicen, nemam kuda. a da ne govorim kada dodje kasa... pa se sve zbroji, svi instrumenti i onda kuda sa kojim, gdje koji poslozit. kada sve poslazem i postavim plugove, printajuci na -20, dodje mi pjesma taman sa nekim skakanjem izmedju -3 i nule. dinamike, otvorenosti - posuda! cak ponekad i previse! ![]() veoma je bitno razumijeti kako sistem funkcionira. dakle, digitalija nije losija od analogije nego ju se treba koristiti na totalno drugaciji nacin jer jednostavno drugacije radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Hej, nisam ni imao misao da si mislio na mene! Samo te molim da ne shvatis ovo pogresno kao napad ili sta ja znam, samo pricam na osnovu svog skromnog iskustva, a i mladji sam dosta verovatno pa me potkrepite i ispravite ako nisam u pravu. Ja koliko sam vidjao u literaturi o audio dizajnu (znaci neko ko ne zeli da se bavi elektro-tehnikom), nisam vidjao nigde da pojam headroom-a vezuju za napon nego u glavnom za dbVu-ove (sto opet verovatno nekom formulom se vezuje za napon...)... Po mom shvatanju, Ton majstor ne mora nuzno da bude elektro-tehnicar ... Iz "obrade audio signala" sam imao nekih 60 strana o dither-u, sta on radi u kutiji i to, mene ne zanima kako on radi, mene samo zanima sta on meni daje kad pritisnem dugme na 16 bita ubaci taj shum za masking, a kako elektronika u njemu funckionise me apsolutno ne zanima, to je posao elektrotehnicara... E sad da li je napon veci kad se ovoliko pojaca, smanji kako god, mislim da je to znanje koje tehnicar treba da ima koga zovem da mi popravi sprave, sredi itd... E sad nije mi bas jasno kako se povecavanjem napona dobija veci headroom pa bih voleo da nam nesto vise kazes o tome, plasticno objasnjeno jer ne posedujem znanja o elektro-tehnici! ![]() Ali je chinjeca da crvena lampa na spravi crvena lampa u softveru nije isto. Koliko mi moje znanje odobrava, ja to objasnjavam headroom-om. Koliko vidim wikipedija o headroom-u kaze isto sto sam i ja ucio za fakultet samo na engleskom ![]() "Headroom is the amount by which the signal-handling capabilities of an audio system exceed a designated level known as Permitted Maximum Level (PML). Headroom can be thought of as a safety zone allowing transient audio peaks to exceed the PML without exceeding the signal capabilities of an audio system (digital clipping, for example)" Last edited by Jan; 13-03-2011 at 01:00 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Senior Member
|
![]()
Headroom ima veliki znacaj u produkciji, on naravno zavisi od koncepta neke sprave, mixera magentofona ili sta vec, ali definitivno nikada nije postojao neki recept za headroom, jednostavno on se desavao, kao sto se desavalo i to da na mixeru koji non stop radi, se svi trafoi ugreju (takav sam barem ja zakljucak izveo) do te mere da uticu na sound, pa otuda SSL ima svoj sound, neve svoj ili MCI. Kod magnetofona takodje, milion puta sam video da kad prave usnimak signal jako klipuje i ode skroz u crveno, naravno probali su pa su zakljucili da je tako muzikalnije za konkretni instrument. Generalno gledano ja vezujem taj sweetspot i za headroom- za muzikalnost odredjenog instrumenta u mixu i u produkciji. Ja licno mislim da je to za sada najveca tajna koju digitalija nije dotakla, kad to rese onda nece vise biti mesta OTB.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Ja nisam studirao za ton majstora, vec za inzinjera multimedijalnih sistema na elektronskom fakultetu u Nisu. I nismo imali elektro-tehniku (jedini smer na fakultetu ja mislim koji je nije imao), iz predmeta za audio (digitalna obrada audio signala, audiotehnika, elektro i psiho-akustika) nismo se susretali sa merenjem signala u spravama u voltima vec uvek u dbU. Ali smo imali razne zadatke koje su imale razne vrednosti itd... dbU sigurno nekom formulom mogu da se prevedu u volte, naravno da sam znao da podizanjem reglera itd se povecava napon koji ulazi i da metri mere taj napon... Ali meni i dalje nije jasno kako se povecavanjem ulaznog napona (sto bi znacilo i jacine signala) povecava headroom? Koliko moja logika meni dozvoljava povecavanjem napona do jednog trenutka se probija postavljeni referentni maksimum ili kako se vec zove ovaj (Permitted Maximum Level (PML)) i ulazi se u rezervu (headroom) pa jos vec povecavanjem napona u jednom trenutku moze i headroom biti probijen i onda cujemo izoblicenje :S |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Sweet child of... | Bockie | Razno | 0 | 21-06-2010 01:18 PM |
Spot | grada27 | Promocija radova | 4 | 16-06-2010 11:01 AM |
Usao sam u Sweet 16 na istandardproducers.com :) | Jan | Razno | 11 | 20-04-2010 11:11 AM |
Sweet dreams keyz cover :) | MarkoX50 | Promocija radova | 0 | 16-09-2009 10:07 PM |
Spot | Arthur | Promocija radova | 21 | 28-02-2008 01:35 AM |