Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-05-2010, 01:16 PM   #11
google
Banned

Default Re: Pitanje u vezi povezivanja konvertora itd...

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
ali ovaj AES/EBU format nisam sretao na audio interfejsima
Veza tog tipa bi trebala biti kvalitetnija nego S/P DIF.

ALi nisam imao prilike cuti i prveriti. Mozda cu imati prilike uskoro, pa cu napisati utiske.
google is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2010, 02:24 PM   #12
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
Veza tog tipa bi trebala biti kvalitetnija nego S/P DIF.
Ali ne...ne bi google izdrzao, pa makar nista ne znao o temi...

Quote:
The low-level protocol for data transmission in AES/EBU and S/PDIF is largely identical, and the following discussion applies for S/PDIF as well unless otherwise noted.
Cak znam da su ljudi zabadali direkt iz jednog u drugi i da uglavnom radi...

Ali posto nisam ni ja nesto jako upucen u ovo, znam osnovno koliko mi je trebalo a Jan je postavio odlicno pitanje, evo i resto ovde.

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2010, 03:03 PM   #13
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ali ne...ne bi google izdrzao, pa makar nista ne znao o temi...
Napisao sam da to nisam proverio, nisi video da sam to napisao? Rekao sam da sam to cuo od coveka koji je ozbiljan, pa prenosim tudje iskustvo.

Ako si ti imao prilike da proveris, to bi mi koristilo. Uopste nemam potrebu da znam nesto onekoj temi, rekao sam sta sam cuo, to je sve.

Sad cu cuti i od tebe kakva su tvoja iskustva, a konacni sud cu imati uskoro kad prverim.

Quote:
Ali posto nisam ni ja nesto jako upucen u ovo, znam osnovno koliko mi je trebalo a Jan je postavio odlicno pitanje, evo i resto ovde.
Da li si ti to proverio, i sta si cuo? M?

Sa znanjem se mozemo slikati i tu sliku staviti u vikipediju. Da si ti to cuo ili ne? Ako jesi, kako zvuci? To je ono sto interesuje muzicara. Meni treba zvuk, a ne znanje o zvuku. Ako to bolje svira i to mi kaze par ozbiljnih ljudi. Tu je moj proces saznanja GOTOV, ne interesuje me zasto je to tako.

Last edited by google; 10-05-2010 at 03:13 PM.
Old 10-05-2010, 04:38 PM   #14
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Da li si ti to proverio, i sta si cuo? M?
Ako jesi, kako zvuci?
Nisam ja nista ljut, ili sarkastican, ne, stvarno! Meni je u stvari pocelo da bude zabavno da citam sta pises...
Ali evo razmisli, razmisli logicno (namerno sam 2 X napisao razmisli):

- Kako moze DIGITALNA VEZA izmedju dva uredjaja da zvuci bolje ili losije?!?
Nema tu ni konverzije ni nicega,to je samo data stream, a ne konverter ili preamp ili slicno...

Moze da radi ili ne radi, ali format komunikacije medju uredjajima nema ama bas nikakve veze sa zvukom!

Jel sad shvatas zasto mi je zabavno da te citam? Sto to radis...? A nisi glup, nego upires pa makar gde god...

Last edited by Bockie; 10-05-2010 at 04:40 PM.
Old 10-05-2010, 05:25 PM   #15
google
Banned

Quote:
Nisam ja nista ljut, ili sarkastican, ne, stvarno! Meni je u stvari pocelo da bude zabavno da citam sta pises...
E, ko te je to pitao? To me uopste ne interesuje. Ako nije neuctivo, pitao sam te da li si to licno probao, cuo ili ne? To me zanima, nista vise.

Quote:
- Kako moze DIGITALNA VEZA izmedju dva uredjaja da zvuci bolje ili losije?!?
Nema tu ni konverzije ni nicega,to je samo data stream, a ne konverter ili preamp ili slicno...

Moze da radi ili ne radi, ali format komunikacije medju uredjajima nema ama bas nikakve veze sa zvukom!

Jel sad shvatas zasto mi je zabavno da te citam? Sto to radis...? A nisi glup, nego upires pa makar gde god...
To me ne interesuje. Nisam zainteresovan za porucavanje i upijanje znanja. Jebe mi se za to.

Znaci mi jedino necije iskustvo. Dakle, ako si ti to probao i cuo, za mene je relevantno sta ti kazes, a ne sta negde pise, razumes li me, bre?
Old 10-05-2010, 05:34 PM   #16
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.....

.....
U ovom slucaju da! Razlika izmedju S/P DIF i AES/EBU je najveca u protokolu komunikacije. Razlike izmedju njihovih interfejsa, u slucaju realizacije impulsnim transformatorom, prakticno ne postoje, te je tada moguce "zabosti" koaksijalni S/P DIF u balansirani AES/EBU konektor i da to radi, posto sprava sama moze promeniti protokol.

Drugaciji protokol komunikacije, za one koji ne znaju, znaci da ta dva interfejsa "govore" razlicitim jezicima o istim stvarima. I jedni i drugi salju semplove, cak i na slican nacin... ali je sve ostalo nesto drugacije. Da bi se razumeli nije dovoljno samo da se napravi adapterski kabl, nego da je ta mogucnost vec ranije implementirana u spravi, posto se "slucajno" odnosno "nenamerno" nece desiti nista... uspesne komunikacije nece biti.

Pri tom se misli na koaksijalni S/P DIF... sa optickim je vec teza situacija za fizicku konverziju.

Sto se tice kvaliteta... prakticno je moguce ostvariti visok kvalitet i jednog i drugog interfejsa, bez znacajnih uticaja na rezultate.... znaci razlika postoji, ali je vise kozmeticka nego kvalitativna.

Moje licno misljenje je da je razlika u protokolima napravljena vestacki... razlozi mi nisu jasni, posto su te razlike prevazidjene implementacijom i jednog i drugog protokola u odredjenu spravu. Uglavnom ono sto laik moze ocekivati, a to je da je S/P DIF hendikepiran u kvalitativnom smislu, realno za to nema osnova... posto nije hendikepiran ni malo.

pozdrav

bogi

p.s. BigBockie, generalizovano je moguce da digitalna veza na jedan ili drugi nacin zvuci bolje ili losije ako bi, recimo, S/P DIF odsecao sve preko 16bita,... srecom, to se ne desava, ali tada bi se cula razlika izmedju jednog i drugog.

p.p.s. Google, sve sto sam napisao sam negde (samo) proctitao,.... nadam se da ti to ne smeta.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 10-05-2010 at 05:43 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2010, 05:48 PM   #17
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Hvala cika Boggy na iscrpnim info.

A ja bih se sada ogradio od prvog dela svoje poslednje recenice iz prethodnog posta...!

Old 10-05-2010, 05:48 PM   #18
google
Banned

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
p.p.s. Google, sve sto sam napisao sam negde (samo) proctitao,.... nadam se da ti to ne smeta.
Ne smeta mi. Zanima me da li je iko imao prilike to prakticno porediti, nista vise. I sta je tom prilikom cuo. Moze biti potpuni trip.

Ja imam Arcam plejer sa odvojenim konvertorom sa S/P DIF vezom. I vlasnik mi je rekao da je probao 2-3 kolaksiona kabla i da mu najbolje radi ovaj koji je bio na uredjaju, mislim da je kabal platio oko 80-100 evra. Po ovom sto ste napisali on je lud i bacio je pare, posto su svi kablovi koji prenose digitalni zapis identicni.

Mozda jesu, mozda nisu, najvise verujem necijem subjektivnom iskustvu, pa ako je neko to probao, neka napise sta je cuo (posto znam da Big Bockie prica napamet, to mu je manir).

Jel' da Big Bockie, ti nikad u zivotu nisi imao prilike cuti i uporediti te dve vrste veza? M?

P.S.
boggy, kako napreduju konvertori?

Last edited by google; 10-05-2010 at 05:50 PM.
Old 10-05-2010, 05:56 PM   #19
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Tja...

Old 10-05-2010, 05:58 PM   #20
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
........
Ja imam Arcam plejer sa odvojenim konvertorom sa S/P DIF vezom. I vlasnik mi je rekao da je probao 2-3 kolaksiona kabla i da mu najbolje radi ovaj koji je bio na uredjaju, mislim da je kabal platio oko 80-100 evra. ..........
Onda postavi konkretnije pitanje... ja sam razumeo da ti pokusavas da proglasis AES/EBU superiornijim u svakom pogledu od S/P DIF. To nije moguce. I jedan i drugi se mogu realizovati skoro podjednako kvalitetno (uz konekciju preko specijalnog impulsnog transformatora).

Ono sto tebe brine je kvalitet interkonekcijskih kablova. Ako si citao moje prethodne postove u ovom threadu, saznao bi da i S/P DIF i AES/EBU mogu integrisano u streamu da sadrze i informaciju o sinhronizaciji... sto ima direktne uticaje na jitter performanse a/d ili d/a konvertora. S obzirom da karakteristike kabla imaju uticaja na jitter u digitalnoj interkonekciji... rezultat je jasan.... bice kablova koji zvuce bolje od drugih... bez obzira sto je veza digitalna i "prividno" zasticena od uticaja... konkretno, ovu poslednju pricu je izmislio marketing u prapocecima digitalnog zvucnog zapisa... samo to je bilo bas jako davno... jos iz perioda kad sam citao Galaksiju ... joj

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 10-05-2010 at 06:04 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules