Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > DSP forum

DSP forum DSP hardware & software, plug-in & host teme, ProTools, Creamware, UAD-1, TC Powercore.... diskusije, pitanja i razvoj

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-05-2006, 07:09 PM   #11
kejkz
banned

Default Re: Razvoj efekata na GPU-u

Quote:
Originally Posted by lesha
vec je pominjano, ali evo linka ponovo www.bionicfx.com/info.html
Ali na toj stranici sve što piše je suviše uopšteno, nema nikakvih detalja.Mene zanima kako se programira čip, koji je zamišljen kao procesor za grafiku, za jednu ipak nepredviđenu namenu. Siguran sam da je to moguće, ali kako? Da li će biti potrebna još jedna grafička karta ili se koristi samo jedna? Koliko je realno kašnjenje ovakvog sistema i efekata?
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2006, 07:17 PM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Takodje je vazno da li se za tool-ove (prevodim "alatima", ali me ne razumeju), ista placa, da li je licenca za koriscenje royalty free... itd.
Takodje mogu traziti NDA (Non Disclosure Agreement) a to moze da komplikuje primenu.

Na kraju, sta sve treba da bi se to moglo raditi?

Inace dokumentaciju za nvidia GPU ne mozete dobiti bez NDA i kupovine njihovog referentnog dizajna... ili tako nesto... mislim da je prica o tome krenula pre par godina, i secam se da je tada bilo zanimljivo...

Mene je licno tada zanimao upravo njihov GPU cip za audio aplikacije... te sam tada malo bazao po njihovom sajtu, ali davno nisam.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2006, 07:35 PM   #13
ProkDu
Pro Member

ProkDu's Avatar

Pero, a koja znanja ti posedujes sa kojima bi konkretno usao u celu tu pricu?
Ne provociram vec me iskreno interesuje.
Inace ideja je zanimljiva.
Old 08-05-2006, 09:01 PM   #14
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy

@Idekius..
Ako si uspeo da napravis konzolnu aplikaciju ili vise njih, za DSP efekte ti i ne treba fundamentalno vece znanje programiranja... GUI je posebna prica... konkretno nebitna u ovom slucaju... dugmici mogu da se setuju iz komandne linije ili sa tastature...

bogi
Zezao sam se ja malo sa C++, posle sam digao ruke, shvativsi da je to ogromna oblast i da se ne moze sve u zivotu.
Moja tvrdnja da su DSP efekti "bolji" je upravo zasnovana na delimicnom poznavanju C++. Naime, poznat mi je veliki problem sa kojim danasnji programeri vode bitku, a to je optimizacija software-a. Kod PC-a je hardware toliko sharen, da progaramerski timovi imaju ozbiljan problem da predvide sve moguce kombinacije. Programer za DSP aplikacije nema taj problem, unapred zna sta ce da pogoni njegov program.
Iz C++ cak imam i neku dipolmu sa radnickog univerziteta u Nisu, ali... moje znanje je minorno..., a radio sam u MS Visual Studio, mislim da je tada bila aktuelna verzija 5... proslo je dosta vremena...
A prva konzolarna aplikacija koju sam napravio je kompajlirana upravo borland kompajlerom koji si pomenuo

Od cele price sam odustao jer sam shvatio da je to zaista ogromno polje koje zahteva puuunoooo rada, a kda nesto radim, ili radim do maximuma, ili ne radim uopste... Tako da je zbog svoje zahtevnosti C++ otpao, a ja nastavio da se usavrsavam po pitanju muzike...

Inace, onima koje C++ zanima, a malo znaju o njemu, savetujem knjigu "C++ za 21 dan", izdanje kombib-a iz Chacka(komjuter biblioteka). Jeste da je naslov knjige prilicno kretenski, ali je knjiga odlicna...

Last edited by idekius; 08-05-2006 at 09:08 PM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2006, 09:52 PM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
Zezao sam se ja malo sa C++, posle sam digao ruke, shvativsi da je to ogromna oblast i da se ne moze sve u zivotu.
Moja tvrdnja da su DSP efekti "bolji" je upravo zasnovana na delimicnom poznavanju C++. Naime, poznat mi je veliki problem sa kojim danasnji programeri vode bitku, a to je optimizacija software-a. Kod PC-a je hardware toliko sharen, da progaramerski timovi imaju ozbiljan problem da predvide sve moguce kombinacije. Programer za DSP aplikacije nema taj problem, unapred zna sta ce da pogoni njegov program.
Iz C++ cak imam i neku dipolmu sa radnickog univerziteta u Nisu, ali... moje znanje je minorno..., a radio sam u MS Visual Studio, mislim da je tada bila aktuelna verzija 5... proslo je dosta vremena...
A prva konzolarna aplikacija koju sam napravio je kompajlirana upravo borland kompajlerom koji si pomenuo
....
Daleko od toga da sam hteo da ti kazem da je to lako, ali ti si spomenuo kodovanje (C/C++) samo, manji deo, a u pitanju je sve ostalo sto TEK treba da se uci... tako da je to prica... Digitalna Obrada Signala je predmet koji se uci na ETF, i knjige su podebele, zahtevaju predznanje... Procesori sami po sebi su prica za sebe, poznavanje njih i njihove arhitekture/periferala je takodje neophodno... itd..

Inace, da se sad ja pohvalim, nas najozbilniji domet (BoZo) u klasi NE-DSP procesora, znaci klasican Intel PC na 1.2GHz, je aplikacija za digitalnu skretnicu za razvoj aktivnih prototipova skretnica za zvucnike, pod Linuxom...
Softver je radjen da proradi sto pre, nista nismo optimizovali, ni na sta ne lici, ima "beskonacnu" latenciju (15-20ms u najboljem slucaju)... ali je tacan, moze se sa njime meriti, koristi 64bit floating point, a kartica nam je bila osmokanalna consumer class M-Audio Revolution (za surround, mada su konvertori nezavisni, 24bitni)
Maksimalno sto smo uradili je trosistemska stereo skretnica (6 kanala smo utrosili sa Revolutiona) sa ukupno 64 biquad filtra (u zavisnosti od koeficijenata, moze biti high pass, low pass, notch, peaking, itd)... latencija je bila ..., ali je skretnica radila satima izmedju povremenih padova...

Odlicna nam je bila za merenja, jer u roku od pet sekundi mozemo korigovati detalje... po sistemu, jel bolje ovako ili onako... itd... mnogo dobra stvar...
ruzno, nikakvo, ali radi ono za sta je namenjeno

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 08-05-2006, 11:29 PM   #16
idekius
Mason

idekius's Avatar

He, he! Bravo Boggy!
To je ipak kud i kamo veci domet nego moj euro calculator

Rekoh ja... ako treba da se radi neka fizikalija, tu sam...
Sad, neznam koliko je realna ideja da se uradi DSP plug za GPU...
Momci, ja bih vam bio zahvalan do neba kad bi ste uradili samo nesto nalik SIR-u, ali da ga pogoni DSP... i jos ako bi GPU mogao da gura 3, or 4 impulsa, ufff... vise nego dovoljno!
Old 08-05-2006, 11:42 PM   #17
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
He, he! Bravo Boggy!
To je ipak kud i kamo veci domet nego moj euro calculator

....
Pa i nije, gledano relativno nikada DSP nismo radili na obicnom Intel procesoru ... to sam samo ja budala mogao da predpostavim da ce to raditi... ali nam je trebalo nesto brzo i "lako".
Tu sam tek veoma bolno dokazao strahovanje koliko su obicni operativni sistemi spori i neoptimalni, koliko zahtevaju ceprkanja po svemu ostalom (sto nemas pojma sta je i tek trebas da razjasnis) osim po onome sto ti je target... KAPU SKIDAM proizvodjacima softvera za muzicku produkciju i audio editing na standardnim operativnim sistemima... to je skoro nemoguc posao, ali je traznja velika, i to ide dalje.

Drugim recima mi smo se inace bavili poslovima o kojima se manje-vise prica u ovom threadu, a ti nisi... tako da su dometi relativni... i tvoj kalkulator je izuzetno znacajna cinjenica kada nesto pocinjes da radis... da ti nije nikada proradio... sta bi bilo onda?
Sve sto ti proradi, rado ga se secas, ali ti nije neki domet, trazis druge izazove itd... opet ce me optuziti da relativizujem stvari, ali tako je... sta ja tu mogu...

pozdrav

bogi

Old 08-05-2006, 11:48 PM   #18
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
KAPU SKIDAM proizvodjacima softvera za muzicku produkciju i audio editing na standardnim operativnim sistemima... to je skoro nemoguc posao, ali je traznja velika, i to ide dalje.
Boggy, kada bi neko danas pogubio sve kodove za cubase, kada bi nestao ceo projekt... mislim da bi im trebalo barem pet godina da ga napisu od nule...
Old 08-05-2006, 11:51 PM   #19
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Boggy, kada bi neko danas pogubio sve kodove za cubase, kada bi nestao ceo projekt... mislim da bi im trebalo barem pet godina da ga napisu od nule...
Ne bi, bio bi "kljuc u bravu"...

Znam kako izgleda arhiva i versioning system velicine 200GB i sta znaci samo kada se korumpira i propadne zadnjih mesec dana, ili se obrise arhiva sa tejpa... doduse to sto smo radili (nekad) nije bila industrija zabave, tako da je sve moguce.

pozdrav

bogi

Old 09-05-2006, 12:06 AM   #20
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
He, he! Bravo Boggy!...
postoji i Zo u BoZo... ako vec saljes pohvale za programiranje ...

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules