Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-05-2005, 04:43 PM   #41
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
Quote:
Generalno sve do SX-2 i track inspektora i jo? nekih stvari, u Cubaseu je uvek trebalo nekoliko klikova za ono ?to je u Logic-u na jedan klik.
Upravo to...

a mixeru ne znam sta fali... meni je ok :P
Pa meni smeta ?to mogu na Logicu da napravim screenset gde mi je prozor sa aran?manom u centru a sa strane stavim su?en prozor za mikserom, tako da mi se vidi ta?no samo jedan kanal (sli?no kao inspector), i linkujem da se kada promenim kanal u aran?manu promeni i kanal koji je u tom malom prozor?etu. E sad, od kad postoji inspektor u Cubase-u, to vi?e nije frka, ali je frka to ?to ako ?elim da izmenim pode?avanje na nekom efektu, kod logica je sve direktno dostupno na mikseru, i jedan jedini dupli klik me deli od otvaranja samog efekta ili vst instrumenta. Zato na cubaseu uvek moram prvo f11, pa otvorim efekat a ako menjam na kanalu, moram prvo edit na inspektoru, pa se otvori prozor od kanala, pa na njemu tek onda da kliknem na sam efekat, pa izmenim ?ta ho?u, ?to fakat malo du?e traje i mnogo je manje pregledno. Sa druge strane vi?e od pola "olak?ica" i mogu?nosti koji mi daje cubase mi idu na nerve. Mislim, koliko ljudi prvenstveno koristi njihov EQ sa samog kanala da je potrebno omogu?iti tri razli?ita na?ina prikaza u mikseru?
Naravno, ve?ina tih stvari koje su mi ranije smetale je ispravljena ve? u SX-2 ali moram da hvalim onoga koji je to prvi sredio
Jedino ?to i dalje zameram Cubase-u je kako su organizovani alati za editovanje midija, mogli su i to da pokradu, pa da alati postanu multi-funkcionalni kao kod Logic-a, to bi mnogo ubrzalo celu stvar, i da dodaju Volume tool, to bi bio mrak.

Ina?e NAJGORI sekvencer koji sam ikada probao je Cubase 5, jednom sam morao da radim ceo aran?man na njemu, i u jednom trenutku sam po?eo da gledam oko ?ega da odmotam konopac, da se obesim i prekinem sebi muke
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 26-05-2005, 07:03 PM   #42
milosjeftic
Banned

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Zato na cubaseu uvek moram prvo f11, pa otvorim efekat a ako menjam na kanalu, moram prvo edit na inspektoru, pa se otvori prozor od kanala, pa na njemu tek onda da kliknem na sam efekat, pa izmenim ?ta ho?u,
Ne mora? . Za?to to/tako radi? ? Samo u inspektoru klikni na " kockicu " koja se nalazi ispod mesta gde pode?ava? izlaz midi trake ( sa leve strane ). Dobija? direktan pristup Vst instrumentu .
milosjeftic is offline   Reply With Quote
Old 26-05-2005, 07:26 PM   #43
milosjeftic
Banned

Quote:
Mislim, koliko ljudi prvenstveno koristi njihov EQ sa samog kanala da je potrebno omogu?iti tri razli?ita na?ina prikaza u mikseru?
Taj EQ uop?te nije lo? ( mada sam bio u?asno skepti?an prema njemu - kao i svi vi , uostalom ) .

Quote:
Jedino ?to i dalje zameram Cubase-u je kako su organizovani alati za editovanje midija, mogli su i to da pokradu, pa da alati postanu multi-funkcionalni kao kod Logic-a,
Ovo nije ta?no . Kod Logica se prvo pritisne Esc , pa bira? alat . U Cubase to radi? direktno : Num 4 - dobija? glue . Kod Logica su to dva koraka , ovde samo jedan ( optimalno ) . Sve alate pozivaj sa tastature ( num 1 , 2 , 3 ... ) .

Takodje mo?e? u liniji alata podesiti ?ta sve ?eli? da ti bude dostupno od alata ( desni klik na liniju alata ) .

Ili da alate poziva? desnim klikom . Ima? dve mogu?nosti :
1. samo alati ( verovatno si na to mislio ) - desni klik + alt = paleta alata
2. alati & funkcije - ( samo ) desni klik

Quote:
i da dodaju Volume tool, to bi bio mrak.
Koristi alat draw + controller lane .

Quote:
Ina?e NAJGORI sekvencer koji sam ikada probao je Cubase 5,
Najgori je Cubase 3.7 ( ubedljivo ) .
Old 26-05-2005, 07:29 PM   #44
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by milosjeftic
Quote:
Zato na cubaseu uvek moram prvo f11, pa otvorim efekat a ako menjam na kanalu, moram prvo edit na inspektoru, pa se otvori prozor od kanala, pa na njemu tek onda da kliknem na sam efekat, pa izmenim ?ta ho?u,
Ne mora? . Za?to to/tako radi? ? Samo u inspektoru klikni na " kockicu " koja se nalazi ispod mesta gde pode?ava? izlaz midi trake ( sa leve strane ). Dobija? direktan pristup Vts instrumentu .
Mo?da sam konfuzno napisao, rekao sam posle da su te stvari sre?ene u dvojci, koliko se se?am u kecu nije bilo inspektora, a ja sam prepri?avao retroaktivno svoju frustraciju kad sam po?eo sa SX-om

Btw, ono ?to mi jo? uvek smeta je ?to koliko znam nema nikakve "pre?ice" da se do?e do efekata koji su stavljeni na izlazne kanale VST instrumenta? Ili se varam? Zna?i i dalje mora da se otvori mikser pa da se na?u izlazni kanali?

Quote:
Taj EQ uop?te nije lo? ( mada sam bio u?asno skepti?an prema njemu - kao i svi vi , uostalom ) .
Ma va?i. A ti ga onda koristi kad ti se svi?a

Quote:
Ovo nije ta?no . Kod Logica se prvo pritisne Esc , pa bira? alat . U Cubase to radi? direktno : Num 4 - dobija? glue . Kod Logica su to dva koraka , ovde samo jedan ( optimalno ) . Sve alate pozivaj sa tastature ( num 1 , 2 , 3 ... ) .
Sorry, ali nisi radio u njemu du?e vreme pa ne kapira?. Dok radim midi na logic-u ja ?ak ne moram ni da menjam alate jer svaki radi par stvari. Zna?i obi?na strelica na levom dugmetu i gumica na desnom vozi mi?ko, ne treba mi ?ak ni olovka osim da nacrtam prvu notu jedan jedini put, nakon toga samo kopira? tu jednu, modifikuje? je mi?e? i bri?e? ako pogre?i?. Banja.
Quote:
Koristi alat draw + controller lane
Jok, volume tool druga?ije fukcioni?e i sa njim mo?e? stvari koje ne mo?e? na cubaseu, recimo ozna?i? grupu nota i jednim pokretom ih poja?a? tako da me?usobni odnosi glasno?e ostanu isti.

Off topic
Ono ?to verovatno toliko nervira ljude kod tvojih postova Jefti?u, ?to se ponekad dobije utisak da misli? da su svi oko tebe mentalno retardirani i da koriste sekvencere mesec dana. Podrazumevam da je to sve naravno u dobroj nameri, ali sa druge strane ne razumem motiv koji tebe goni da ima? komentar na svako mogu?u stvar ?to se ti?e snimanja. Mislim meni bi fakat bilo glupo na tvom mestu da pri?am o nekim stvarima kad znam da na forumi ima minimum nekoliko ljudi koji su vi?e vrteli potenciometre na mikseti od mene. Al dobro, sto ljudi sto ?udi , sto ?ena dvesta sisa.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 26-05-2005, 07:36 PM   #45
milosjeftic
Banned

Ba? ?u pogledati . Nema veze ako zna? ovo ?to sam napisao . Mo?da nekom poslu?i . Ako te zanima ne?to u vezi Cubase , pitaj - verovatno znam .
Old 26-05-2005, 08:26 PM   #46
milosjeftic
Banned

Quote:
Off topic
Ono ?to verovatno toliko nervira ljude kod tvojih postova Jefti?u, ?to se ponekad dobije utisak da misli? da su svi oko tebe mentalno retardirani i da koriste sekvencere mesec dana. Podrazumevam da je to sve naravno u dobroj nameri, ali sa druge strane ne razumem motiv koji tebe goni da ima? komentar na svako mogu?u stvar ?to se ti?e snimanja. Mislim meni bi fakat bilo glupo na tvom mestu da pri?am o nekim stvarima kad znam da na forumi ima minimum nekoliko ljudi koji su vi?e vrteli potenciometre na mikseti od mene. Al dobro, sto ljudi sto ?udi , sto ?ena dvesta sisa.
Na forumima vise oni koji ?ele ne?to novo da nau?e ( logi?no ) .
Dakle , o?ekivati skup nau?nika je nerealno . Ako ste toliko stru?ni , ?ta tra?ite ovde - ne razumem .

Ja svakako i pi?em iz dobre namere . Za?to te to pogadja , ili nekog drugog , ne razumem ? Meni uop?te nije bitno ko koliko zna , ba? me briga , veruj mi . Koristi ?ta nadje? za shodno , tvoja stvar . Ja ?u svaku preporuku rado poslu?ati , kao ?to zna? ... Ako gre?im , prihvati?u bilo kakav argument . Vrlo rado . Uvek me ispravi .

Ja ni?iji " autoritet " ne osporavam - jer nemam motiv ( nisam zainteresovan ) . Ako puno zna? - dobro , svaka ?ast . Ako ne , opet dobro . Da li je neko ovaj ili onaj , ni to me ne zanima - a i za?to bi ?

Samo iznosim svoj stav - koji je vrlo jasan i vrlo subjektivan . ?to smatram da je dobar primer : uvek ( kulturno ) ka?i ?ta misli? . Za to slu?e forumi . Vi?e ?emo svi zajedno posti?i ( subjektivan stav ) .

P.S.

Ina?e pogre?io si ?to se ti?e Vst , ali ti to svakako zna? ...
Old 26-05-2005, 09:04 PM   #47
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Logic je suvi?e jednostavan za moj ukus .
hehe...ne znas koliko gresis...

stvari koje cubase tek sada ubacuje (ili pokusava da ubaci) u logicu su vec godinama...sve je mnogo slozenije nego u cubaseu...pa pogledaj samo sta mozes mikseru da radis...
Old 26-05-2005, 10:05 PM   #48
milosjeftic
Banned

Quote:
Originally Posted by puRe
Quote:
Logic je suvi?e jednostavan za moj ukus .
hehe...ne znas koliko gresis...

stvari koje cubase tek sada ubacuje (ili pokusava da ubaci) u logicu su vec godinama...sve je mnogo slozenije nego u cubaseu...pa pogledaj samo sta mozes mikseru da radis...
Nisam pristrasan po pitanju programa . Oni slu?e meni - a ne ja njima .

?ta je prednost miksera Logic audia 5.5.1 u odnosu na mikser Cubase 2.2.035 ?
Old 26-05-2005, 10:12 PM   #49
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
?ta je prednost miksera Logic audia 5.5.1 u odnosu na mikser Cubase 2.2.035 ?
rutabilnost....logicov mikser mozes povezivati/setovati/raditi sta hoces...

nemoj da shvatis ovo kao moj pokusaj da pljujem Steinberg...i sam ga koristim godinama [i dalje cu], ali sam trenutno "zaljubljen" u Logic...
Old 26-05-2005, 11:01 PM   #50
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Meni Logic deluje inteligentnije i rekao bih, da je on izbor za muzicare koji jako dobro znaju svoj posao.
Mogli is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules