Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Tutorijali

Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-09-2005, 05:38 PM   #1
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Re: INSTRUMENTACIJA (prije orkestracije)

znam osnove, nije problem, radio sam to vec za neki demo... al jbg, ovo nije demo... ovo hocu da mi zvuci ko frozen od madonne ili ko basil poledouris )))

naravno da "probavam" svakakve kombinacije, videcemo kako ce to ispasti... i otici cu verovatno na tu probu
kVu is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2005, 12:47 PM   #2
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
uf... Anita... kako samo mozes.. ja po ceo dan da ovo izaranziram sa samples i da zazvuci... bez vienne i east west-a... eh, kako je sve lako kad radis demo

dajte neke linkove sa tutorijalima u vezi orkestracija... ja nadjoh samo ovo http://www.petethomas.co.uk/composition-strings.html i ono sto ima na SOS-ovom sajtu...
Hm.. sto se tice nekakvih tutorijala ili knjiga i svega toga... svatko moze nauciti zanat ali magičnost glazbe se ne moze naučiti, vec je treba stvoriti. Ja na orkestraciju uopce ne gledam kao na jedan tehnicki dio gdje ispisem note po pravilima jer kad se tako radi nema magije u toj glazbi. Aplaudirat ce ti oni koji pogledaju note, ali ona nece sadrzavati "ono nesto"...

Ono sto htjedoh reci, nemoj previse mozgati... Slusaj tu podlogu koju moras orkestrestrirati i osjeti "koje ti to jos melodije necujno sviraju".... otpjevaj ih, skini ih... odsviraj violinama... pa napravi tako za drugu (melodiju - kontrapunkt)... znaci isti onaj inspirativni feeling kao i kad uopce skladas prvu osnovnu harmoniju.

Drugi princip je jednostavno harmonizirati neki background po principu da ustvari orkestrar svira akorde, ali vrlo siroko rasporedene. Da li da ti odajem tocno kako.. hm, ne znam. Uglavnom, bas uvijek svira istu notu kao cello samo za oktavu nize. Ovo govorim o osnovnim akordima, obrati su nesto drugaciji za harmonizirati. Ako zelis svjetliji zvuk, rasporedi tonove akorada nesto gusce u visokima (zaposli sto vise terci), ako zelis tamniji, gore prosiri i obavezno koristi bas. U bas dionicama i cellima ne uzimaj tercu jer zvuce disonantno. Tu ti je najuzi interval kvinta i kako ides prema gore "smijes" progustiti note.

Evo, mozda je ovo od neke pomoci. Javi ako mogu jos sto.

Evo ti jedan link... ali ne znam koliko konkretnih savjeta ces tu naci bas za praksu. Inace, vrijedi procitati i meni se svida slijedeci tekst:

Orchestration-Alan Belkin
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 18-09-2005, 12:51 PM   #3
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Vise ne radi link ovaj gore sto sam dala.

Ovdje radi.

http://www.garritan.com/Orchestration_Tutorial.html
Old 18-09-2005, 12:52 PM   #4
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

I tekstovi istog tipa (Alan Belkin-a)
o kompoziciji, polifoniji itd itd...

http://www.musique.umontreal.ca/pers...n/e.index.html
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules