Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-04-2016, 11:09 AM   #11
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: Blokiranje autorskih pesama na Youtube-u

Ma sve to skupa pokazuje kako stvari nemaju veze sa blagim mozgom.
Vlasnik autorskog prava mora da ima pravo da postavi svoju pesmu gde god hoće, uz, eventualno, decidiranu ogradu vezano za okolnosti kada bi se to kosilo sa interesima izdavača, recimo, vezano za reklamne kampanje, i tome sl.
Dakle, u redu je da kada ti neko plati snimanje, uloži u reklamu ili na bilo koji drugi način finansira u tebe, onda može i da koristi to tvoje delo, odnosno postavlja ga, Å¡eruje, prodaje, reklamira, opet, ne ugrožavajući ni tvoj integritet kao autora. Ali da ti zabrani da i ti reklamiraÅ¡ samog sebe, svoj bend, projekat, neobavezno, na nekom tamo svom ili već čijem Yt ili Vimeo kanalu, pa čekaj, Å¡ta je to? Po meni to ne naruÅ¡ava ničije interese.
Old 02-04-2016, 12:35 PM   #12
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Ali da ti zabrani da i ti reklamiraÅ¡ samog sebe, svoj bend, projekat, neobavezno, na nekom tamo svom ili već čijem Yt ili Vimeo kanalu, pa čekaj, Å¡ta je to? Po meni to ne naruÅ¡ava ničije interese.
Objavljivanje cele pesme na YT nije reklamiranje, već (potencijalno, naravno u slučaju velikog broja pregleda) prodaja proizvoda u čijoj izradi nisam samo ja učestvovao.
Old 02-04-2016, 03:53 PM   #13
obicni user
Member

S obzirom na mjesto i vrijeme radnje, ne vidim sto je tu cudno. Osim sto pisci, slikari, muzicari nisu istovremeno i struznjaci u međunarodnom pravu pa sve izgleda bajno. I kad dođe neko vlastiti materijal otisnuti rijetko kad cita bilo sto, a kamoli ono malim slovima..da ne kazem da provjeri sta znaci stavka ta i ta zakona o tom i tom, objavljena tu i tu. Sve je danas stvoreno i prilagođeno muznji... Samo najcesce nismo svjesni da smo mi te ovce koje neko muze.
obicni user is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2016, 04:16 PM   #14
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by obicni user View Post
Sve je danas stvoreno i prilagođeno muznji... Samo najcesce nismo svjesni da smo mi te ovce koje neko muze.
Tako je, ali nije tako od juče nego oduvek. Samo se nekada viÅ¡e novaca vrtelo oko muzike, pa su i ovce bile zadovoljne.

Pozdrav,

Vasa
Old 02-04-2016, 08:16 PM   #15
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Ma sve to skupa pokazuje kako stvari nemaju veze sa blagim mozgom.
Vlasnik autorskog prava mora da ima pravo da postavi svoju pesmu gde god hoće, uz, eventualno, decidiranu ogradu vezano za okolnosti kada bi se to kosilo sa interesima izdavača, recimo, vezano za reklamne kampanje, i tome sl.
Dakle, u redu je da kada ti neko plati snimanje, uloži u reklamu ili na bilo koji drugi način finansira u tebe, onda može i da koristi to tvoje delo, odnosno postavlja ga, Å¡eruje, prodaje, reklamira, opet, ne ugrožavajući ni tvoj integritet kao autora. Ali da ti zabrani da i ti reklamiraÅ¡ samog sebe, svoj bend, projekat, neobavezno, na nekom tamo svom ili već čijem Yt ili Vimeo kanalu, pa čekaj, Å¡ta je to? Po meni to ne naruÅ¡ava ničije interese.

Ma što ovdje nema veze s mozgom?

Vlasnik si snimke i možeÅ¡ s njom Å¡to god hoćeÅ¡ - stavit ju na YT, dati nekome da ju koristi u reklami, otisnuti na cd i stavit u prodaju... Å¡to god hoćeÅ¡!

Nisi vlasnik snimke - ništa od toga ne smiješ napraviti!

Recimo ovako...
Tko ima pravo prodavati krumpire - onaj koji je dao sjeme ili onaj koji je te krumpire zalijevao, okopavao i gnojio?

A muzika se prodaje isto kao i krumpiri!
(čak i na istim mjestima... nažalost!)
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2016, 09:54 PM   #16
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

ljudi evo da podelim moje iskustvo
radjena je pesma kod mene u studiju pre 3god, pro bono, snimljen je spot, okacen na tjub na kanalu u mom "vlasnistvu", takav je bio dogovor u smislu samo okaci spot kod tebe kad smo vec ovde radili sve... ja sam hteo da spot monetizujem itd, kao i ostale pesme koje sam monetizovao, medjutim stiglo mi je neko obavestenje da moram da dostavim sve valjane dokaze o materijalu, dakle- ko je kompozitor, ko je autor, ko je svirao muziku, ko je producent pesme, ko je izdavacka kuca iliti bolje receno produkcijska kuca, puna i artist imena izvodjaca, puno ime kamermana, itd itd... ja sam naravno popunio to iako mi je delovalo cudno, stavio umetnicka imena i puna naravno, ime studija, produkcije (satro) itd i dobio poruku bicete obavesteni... posle 2 dana mi je stigla poruka da moram u roku od 14 dana da dostavim sve izvode firmi, neke katalogizacijske brojeve gde je pesma zavedena, registarske brojeve firme koja je snimila spot,ugovore izmedju mog studija i izdavaca, izmedju producenta i ovog cija je pesma i jos trista cuda itd i ja sam se naravno nasao u nebranom grozdju jer niti imam registrovan studio, niti taj izvodjac ima registrovano ime niti taj koji ga je snimao kamerom (koji je isto uradio to na drugarskoj osnovi ko i ja) ima nesto sem svog umetnickog imena koje je sam sebi dodelio i opet sam naveo sve sto sam mogao da je to "amaterski autorski rad" da nema nikakvih ugovora koje sam trebao da skeniram i da uploadujem itd, da bi mi javili da ne moze da se monetizuje jer nisam ispostovao rok za dostavu...
ja sta cu, zajedno sa doticnim izvodjacem procitamo, slegnemo ramenima kazemo nema veze tu je pesma i spot, makar to nisu uklonili (jer nekad pesme sadrze neki sempl pa ih tjub odma i blokira)...
vreme je proslo, taj spot sad ima preko 3 miliona pregleda, jer je u pitanju rep stvar koja je zazivela kod klinaca, ja centa nisam dobio na kanalu, pitanje koliko bi imao samo od toga, jedino sto sam dobio to su sabskrajberi koji slusaju verovatno takav rep ili hiphop, i sto su pritom mozda cekirali jos neke pesme na kanalu, pa mozda tamo kliknuli na reklame... adsence jedva neka sica nedovoljno ni da se podigne bukvalno je ispalo, da je pesma dobila maha, bas ono sto treba ali da se nije naplatila...
bruka, znam...
nije mi nesto krivo zbog novca, ne verujem ni da je to nesto puno, jedino zbog cega mi je krivo je sto sad ne znam ni sta trebam da uradim kad sledeci put kacim neki spot (koji mozda zazivi)...dal da registrujem firmu, dal da teram tog koji snima spot da registruje fotoaparat , pojma neam
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2016, 11:38 PM   #17
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Ma što ovdje nema veze s mozgom?

Vlasnik si snimke i možeÅ¡ s njom Å¡to god hoćeÅ¡ - stavit ju na YT, dati nekome da ju koristi u reklami, otisnuti na cd i stavit u prodaju... Å¡to god hoćeÅ¡!

Nisi vlasnik snimke - ništa od toga ne smiješ napraviti!

Recimo ovako...
Tko ima pravo prodavati krumpire - onaj koji je dao sjeme ili onaj koji je te krumpire zalijevao, okopavao i gnojio?

A muzika se prodaje isto kao i krumpiri!
(čak i na istim mjestima... nažalost!)
E, vidiÅ¡, u tome i jeste problem prijatelju. Krumpire ne prodaje ni darovac semena, ni onaj koji ih je zalivao, okopavao i đubrio. Nego nakupac. Preprodavac. Preprodavac ima tezgu, i ta ti je tezga vrednina od svega drugog u lancu do nje. Å*to, nikako ne može biti normalno.

Sent from my ME173X using Tapatalk
Old 03-04-2016, 04:11 AM   #18
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
E, vidiš, u tome i jeste problem prijatelju. Krumpire ne prodaje ni darovac semena, ni onaj koji ih je zalivao, okopavao i đubrio. Nego nakupac. Preprodavac. Preprodavac ima tezgu, i ta ti je tezga vrednina od svega drugog u lancu do nje. Što, nikako ne može biti normalno.
Potpuno si u krivu čak i oko krumpira!
Onaj koji je uzgojio krupire proda krumpire nakupcu. A ti kao krajnji kupac to kupiš od tog nakupca pa ni ne znaš za onoga koji je to njemu prodao (taj je negdje u Argentini vjerovatno!)
A u ovom našem poslu bi taj nakupac bio neki (izumrli) cd shop, neki itunes/amazon. On kupi od izdavača da bi prodavao kod sebe. Samo taj je još pokvareniji od onog nakupca krumpira! Nakupac krumpira barem odmah plati ovome koji je krumpir uzgojio a ovi drugi uopće ne plate odmah izdavaču ili kakvom god vlasniku snimke nego mu plate tek kada prodaju. To je ta komisijska prodaja...

Dakle sad smo došli do toga da se muzika prodaje kao krumpir, samo malo gore!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2016, 08:41 AM   #19
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Dakle sad smo došli do toga da se muzika prodaje kao krumpir, samo malo gore!
E tu se slažemo 100%.

Sent from my ME173X using Tapatalk
Old 03-04-2016, 11:34 AM   #20
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Kako god, kod nas je sve to još uvek na nivou hajdučije i komšijskih odnosa (što kaže @Shot).

Davno (pre 7 godina) postavio sam spotove grupe Familija na YT. Pre toga ih je već bio podigao izvesni user mManuela. Nismo imali ništa protiv (baš suprotno, pošto su imali po par stotina hiljada pregleda), nego su to bili snimci s TV-a sa skrljanim kvalitetom, pa smo bili u fazonu da omogućimo i slušanje sa koliko-toliko prihvatljivim zvukom.

Pre dve godine mi već pomenuti KVZ blokira tri spota (Paranoja, Boli me kita i Jin i jang), jer su počeli da postavljaju Komunina izdanja na KomunaOfficial kanal i blokiraju sve što ima veze s Komunom na privatnim kanalima. Srećom sam poznavao čoveka koji je povezan s KVZ-om i uspeo da ga ubedim da me stave na „belu listu”, tj. da mi odblokiraju privatni kanal.

E sad, na KomunaOfficial sajtu, koji podleže monetizaciji, okačen je (u audio formi) ceo drugi album Familije, ama su sva polja koja se tiču autorstva ostavljena prazna, a nisam primetio ni da SOKOJ u svojim isplatama pominje YT kao jedan od izvora tantijema. Tako da je ono što je @Ogi napisao samo delimično tačno:

Quote:
Originally Posted by Ogi View Post
To nikako nije u koliziji sa njegovim AUTORSKIM pravima, odnosno niko mu ne spori autorstvo. Objavljivanjem pesme (ili pesama) je izdavaču (proizvođaču fonograma) PRENEO (PREDAO) pravo na eksploataciju SNIMKA pesme/pesama.
Elem, niko ti ne spori autorstvo, ali se niko baš ni ne trudi da ga pomene, a kamoli da ga prevede u sistem isplate naknade za njegovo korišćenje

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 03-04-2016 at 11:43 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules