|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Drugar me zamolio da postavim na Youtube osam njegovih starih spotova koje je presnimio sa Beta trake na DVD. Dva spota su odmah blokirana od strane Youtube korisnika "Merlin KVZ Digital", tj. softver za prepozavanje audio snimaka je u roku od par minuta "čuo" da te dve pesme već postoje kod registrovanog korisnika. Ispostavilo se da KVZ Digital zastupa izdavača pomenutih pesama. Taj moj drugar je autor i vlasnik prava (registrovano kod SOKOJ-a).
Zanima me da li on može da se obrati direktno Youtube-u i nekako dokaže da su to njegove pesme ili mora da cima izdavača sa kojim je sarađivao pre dvadesetak godina?
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Å*ta znači "vlasnik prava"? Kojih prava?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Autorskih. On je komponovao melodije i napisao tekstove.
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
ako je izaslo na CD-u / zvanicno izdato od strane neke disko kuce...onda oni imaju prava da to blokiraju, bez obzira sto je on napisao pesme. Kad tvoj drug okaci to na youtube on je "niko"..jedan od miliona korisnika...i njega youtube ne moze da (eventualno) plati za te pesme kad se vrte. Nije registrovan, dok je izdavac registrovan. Sad mnogo prave frke oko toga...meni su sa Soundclouda skinuli pola remiksa koje sam oficijelno uradio (trazile disko kuce od mene da uradim, platili, sve posteno, potpisano..) i skinuli - kazu nemam pravo da to drzim na mom soundcloudu. (bas mi je dago da propadaju sad
![]() Video si da sad zabranjuju kopiranje jedne iste pesme na vise kanala... jbmliga?
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Najluđe je to Å¡to ni izdavač nije postavio tu pesmu (u bilo kom obliku) da se javno vidi na Youtubeu. Pretpostavljam da su ceo svoj katalog postavili kao "private".
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Već sam, čini mi se, pisao o tome - YT monetizacija, odnosno "vlasniÅ¡tvo" nad sadržajem joÅ¡ uvek funkcioniÅ¡e na osnovu PRODUCENTSKIH, a ne autorskih prava.
PoÅ¡to producentska prava kod nas ne postoje (za razliku od SAD, npr.), najbliže tome su prava proizvođača fonograma, odnosno prava izdavača (mehanička prava, vlasniÅ¡tvo nad SNIMKOM). To nikako nije u koliziji sa njegovim AUTORSKIM pravima, odnosno niko mu ne spori autorstvo. Objavljivanjem pesme (ili pesama) je izdavaču (proizvođaču fonograma) PRENEO (PREDAO) pravo na eksploataciju SNIMKA pesme/pesama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Taj drugar trenutno traži izdavača za svoj osmi album. Pitao sam ga zašto jednostavno ne objavi album na internetu bez ikakvog izdavača, ali on hoće da sve bude po P.S.-u, da album postoji na CD-u, da ima bar kod, da bude zaveden u Narodnoj biblioteci Srbije, itd. Kao u stara dobra vremena.
Sad bar zna i to da se mora unapred dogovoriti sa izdavačem (ako ga nađe) o pravu na objavljivanje pesama na YT. On je pravnik po struci, ne sumnjam da će smisliti neku "klauzulu".
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Ne mora da smiÅ¡lja - to je sasvim legitimna stavka. Ipak, zavisi isključivo od izdavača da li će mu ta prava prepustiti. Ne postoji način (pravni) da ih na to natera.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Kako moze izdavac da mi blokira moje vlasnistvo?
Ako sam ja napisao, aranzirao i snimio pesmu, a oni samo izdali, ja sam i dalje vlasnik tog materijala (bar je ovde gde sam ja tako) Izdavac je neka vrsta agenta koji zaradjuje na mojim idejama i mom radu, zar ne?? Izdavac moze da blokira trece lice ali ne i vlasnika materijala, tj. autora. E, sad, ako je u pitanju vise autora tj. vlasnika dela, onda je potrebna saglasnost svih strana... Pretpostavljam... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Nije baš tako jednostavna situacija. Nekada se podrazumevalo da je izdavač uložio neka sredstva da bi umnožio i promovisao tvoj materijal. Možda ti je čak i platio producenta i studio. Logično je da on to ne radi iz ljubavi već zbog profita. Zato ti potpišeš ugovor po kojem on ima ekskluzivno pravo na, kao što je to Ogi precizno napisao, eksploataciju snimka. Pare od prodaje snimka dobija izdavač, a tebi od toga ide, recimo 5%. Prirodno da nije dozvoljeno da ti to presnimiš na kasete kod kuće i prodaješ nezavisno od izdavača, zadržavajući 100% zarade umesto ugovorenih 5%.
Naravno, godinama je na YT svako postavljao sve što poželi, svoju muziku, tuđu, najveće svetske hitove... Zato mi je bilo skoro šokantno kad sam otkrio da uopšte postoji sistem koji me efikasno sprečava da objavim potpuno nekomercijalnu pesmu nepoznatog pevača iz Srbije koju dvadeset godina niko nije čuo. Može li ovo dati novi zamajac muzičkoj industriji?
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Zaštita autorskih prava!? | idvi | Pravna Pitanja | 5 | 10-01-2016 06:50 AM |
Bezobrazno blokiranje popularnog videa od 50 miliona pregleda - Pilici | lesha | Pricaonica | 26 | 31-07-2015 11:47 AM |
Prikrivanje autorskih prava na YouTube | Mogli | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 7 | 07-03-2015 06:11 PM |
Lista autorskih pesama | rovad8 | Promocija radova | 0 | 17-11-2014 06:10 PM |
rasprava oko autorskih prava - popboks | DaBear | Razno | 2 | 16-12-2012 03:15 AM |