Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-01-2016, 11:05 AM   #1
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Re: Analog summing na "običnom" mikseru?

jao nadao sam se da nece do ovoga doci Ali ajde, super sto si spomenuo Neve 8816 jer sam radio sa njim i to dobrih 6 meseci cini mi se a mozda i vise. Dakle ne moram da slusam testove. Jeste, i moj je takav bio prvi utisak i tada bih verovatno isto napisao sto i on. Ima on sve to sto treba tipa saturacije harmonske distorzije fazna pomeranja blablabla sve se to cuje i lepo ti uoblici sve na kraju. Da li ubrzava posao? Da, zato sto ti minimizuje greske i zvuci muzikalno. Da li ga zelim u svom studiju? ne. Zasto? zato sto sve te koloracije znam da dobijem i ITB. Sa neve-om si ogranicen na taj sound, a ovako sam slobodan da radim sa signalom bukvalno sta hocu.

Nadam se da se neces ljutiti ali meni ovaj miks sto si poslao za pocetak ne zvuci dovoljno cisto i kompaktno da bi govorili o sabirnici kao faktoru. E sad znam da kad bi ovo provukao kroz taj Neve da bi bilo bolje da ne objasnjavam sad zasto. Ali pre svega fali mi body i punch u skoro svim instrumentima i mnogo toga mi je "pozadi". Ceo taj low-mid deo mi je mushy. Druga stvar koja mi je ovde preterana je stereo slika, previse mi sve ide u sirinu za ovakvu vrstu muzike i fali mi jasan mid i side. Po meni je to glavni problem kod ovog miksa, sve svira svuda. Da sam mastering inzenjer prvo sto bih pokusao da uradim je suzavanje stereo slike da dovedem vokal kick i dobos vise u sredinu u prvi plan. Slazem se da zvuci zguzvano ali ja za ovo krivim sam miks koji nije uopste los ali priznaces da nije ni top class Ali generalno koliko sam primetio kod nas ovde u pop muzici ljudi vole taj silky zvuk koji se svuda rasplinjava. Meni se to ne svidja. Izvinjavam se na eng izrazima ali tako samo umem da objasnim ono sto cujem

Dakle moje misljenje je da jesi u pravu sto se tice toga da bi neke stvari olaksala i da bi dosao brze do dobrog rezultata ali da je neophodna nije. Ako imas viska para i ako te svrbe onda sto da ne, ali ja bih uvek pre uzeo neki mic+pre ili nov par zvucnika umesto toga. Druga stvar je sto volim izazove i nisam ogranicen vremenom

Sto se tice Pensada i Maseratija i drugih bajica te ovog albuma koji znam kako zvuci i slazem se da je super, ja prvo sto sam cuo kod tog albuma je da je sve snimljeno fantasticno i da su producent i recording engineer odradili svoj posao kako treba. To je taj prepoznatljiv neve sound. I aranzmanski je sve savrseno postavljeno, svaka stvar svira gde treba i koliko treba. Ali ja recimo ne volim taj zvuk. Koliko god da me imresionirao na prvu provalio sam da mi je naporan za slusanje. Previse mi je sve klinicki i in your face no to je vec do ukusa.

Inace gledao sam pre Pensadov kanal i njegove tips i iskreno bio sam u fazonu brate el ti mene za*ebavas )) Za pocetnike je mozda korisno nesto od toga, za nas malo naprednije po meni tu nema nista pametno da se cuje. Generalno svi ti jucub tutoriali su namenjeni pocetnicima koliko sam mogao da vidim. Ja tu bar gotovo da nista tehnicki primenjivo nisam novo saznao.

Kazes da radis u cubase. Eto sad bih ja mogao da kazem kako ne podnosim cubase jer mi je uvek zvucao "plasticno" ali i sam znam da je ova moja tvrdnja u domenu metafizike. Jednostavno ga ne volim, da li me interfejs prevari ili stvarno ne zvuci po mom ukusu ja stvarno pojma nemam.

Ako pricamo o plaginovima da smo o ovome pricali pre nekih 5+ godina potpuno bih se slozio sa tobom ali sada su plaginovi toliko dobri i upotrebljivi da po meni nema vise mesta niti potrebe za analogijom. Isto tako imam utisak i da daw-ovi bolje "sabiraju" konkretno nov studio one 3 mi se cini da zvuci jos bolje nego pre. To je samo moj utisak i verovatno se tripujem ali dobro

Ja nazalost sad nemam nista da okacim sto ima 20+ kanala jer odavno nisam u poslu mada iskreno ne vidim ni gde bih to mogao da imam 20+ kanala u isto vreme i cemu to. Ali da ne ispadne da nemam sta da pokazem evo jedna bozicna pesma od pre dve godine sa cim sam i danas manje vise zadovoljan, a dobio sam od poslodavaca i pohvalu da sam im bolje odradio posao od nekog njihovog grammy awarded miksera https://youtu.be/4ANq4vBSpqQ

na kraju stvarno ne zelim da zvucim arogantno ili bilo sta slicno, ali doci ce neki klinac videce ovaj thread i pomislice: aha, ja sam u stvari super samo mi fali oprema i summing box sto nema veze sa realnoscu. Da je sve tako jednostavno svi sa parama bi mogli da imaju zvuk od milion dolara, ali kao sto znas i mozes da cujes to ipak nije slucaj.

Srecna nova godina!
kVu is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 12:14 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

@HeatMan:
1) Kakve veze imaju jitter i ITB sabiranje? To su dve sasvim odvojene priče, nema smisla uvoditi jitter u ovu temu. On ima veze sa D/A konverzijom, nikako sa onim što se dešava u digitalnom domenu.

2) Ako miks posle dvadesetog kanala počinje da se „gužva” ja bih pre krivio gain staging kroz pluginove, aranžman i sam miks nego ITB sabiranje.

Pozdrav,

Vasa

P.S. E da, sabirnice s karakterom OK, nemam ništa protiv karaktera, trafoa i sličnog, ali mislim da je sve to korisnije imati PRE obrade signala (EQ, kompresor, AUX send), a ne na kraju lanca. Mislim, ovako ispada da filtriram „beskarakterni” vokal i tako bez karakrtera ga šaljem u reverb (dilej, ŠKK), a onda očekujem da Neve ili Chandler urade svoj mojo i onda to bude do jaja. Ne razumem, ali dobro, ja sam ionako lud.

Last edited by awacs; 02-01-2016 at 12:49 PM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 03:30 PM   #3
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Sad tek vidim sledeću stranu.. na neki način mi je drago što smo pokrenuli malo forum, i bar neku temu, ali opet.. mogli smo bolju priču da nađemo

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
@HeatMan:
1) Kakve veze imaju jitter i ITB sabiranje? To su dve sasvim odvojene priče, nema smisla uvoditi jitter u ovu temu. On ima veze sa D/A konverzijom, nikako sa onim što se dešava u digitalnom domenu.

2) Ako miks posle dvadesetog kanala počinje da se „gužva” ja bih pre krivio gain staging kroz pluginove, aranžman i sam miks nego ITB sabiranje.
Kao što rekoh, možemo kriviti hiljadu stvari, ali isto tako možemo i biti realni i pričati o tome šta neki klijenti traže i koliko smo mi praktično izvršitelji radova. I opet se skreće sa teme, jer se ovde priča o sabirnicama.

*to se tiče jittera, one znam što si se njega uhvatio kad je to samo jedna od stvari koju sam rekao. On se rešava boljim klokingom, koji sam pomenuo ranije jer sam pitao da li se slažu da postoji razlika i potreba za boljim clockom ako se radi digitalno, pa sam pomešao trista stvari od jednom u rečenicu...
Ali u svakom slučaju postoji zaokruživanje.

Kada bismo mi radili filmsku muziku (a siguran sam da većina nas to ne radi) apsolutno bih rekao beži od analogije što pre. Jer u pitanju je veći dinamički raspon.

Mi u modernoj popularnoj muzici imamo manje dinamike.. Radi poente, banalizovaću i reći da je to maksimum 12 db dinamike, što su 2 bita. U ta dva bita bi trebalo da stane mnogo informacija, i konstantno se dešava gužvanje i zaokruživanje na najbliže cifre. Analogiju boli dupe za dinamiku samo ako je iznad šuma, i ako je ne teraš u crveno.

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
P.S. E da, sabirnice s karakterom OK, nemam ništa protiv karaktera, trafoa i sličnog, ali mislim da je sve to korisnije imati PRE obrade signala (EQ, kompresor, AUX send), a ne na kraju lanca. Mislim, ovako ispada da filtriram „beskarakterni” vokal i tako bez karakrtera ga šaljem u reverb (dilej, *KK), a onda očekujem da Neve ili Chandler urade svoj mojo i onda to bude do jaja. Ne razumem, ali dobro, ja sam ionako lud.
Nisam to ni rekao. Ne postoji "dojajator", niti su summing boxovi to. Najbolje bi bilo da se svaki stage radi na način na koji bi trebalo. Napraviti dobar sound od početka, oblikovati ga, i napraviti još boljim u mixu. Ako na kraju sve to sabereš i ne dobiješ ono što si radio, onda imaš problem sa sabiranjem. To je poenta. Iliti ako sve vreme radiš i dodaješ stvari koje ti npr klijent traži ili pesma zahteva, a to kreće da se gužva sa drugim stvarima, i ni jedan eq, reverb, saturator, ili čak promena boje instrumenta ti ne pomaže, onda se uhvatiš kako sediš i pokušavaš da rešiš problem koji ne možeš rešiti. Ubijaš svoju kreativnost, a u očima klijenta ćeš ispasti nesposoban i bezobrazan što nećeš da pratiš njihovu volju iako sam znaš da nije tako.

To je ono što pričam, na milijardu i jedan način možeš dobiti hiljadu i jedan efekat, i da to bude dobro, odlično ili dovoljno dobro. pitanje je koje ćeš kompromise praviti i šta na kraju krajeva želiš. Da bi snare u mixu zvučao kao da je snimak iz osamdesetih možeš ga triggerovati sa već napravljenim snerom, ili možeš snimiti dobro nešto što se koristilo na tim snimcima, i koristiti tehnike koje su oni koristili (beli ili pink šum). Odluka je na tebi, jer svako od nas pravi pesme, mixeve i sam studio po svojim merama i potrebama za njegov workflow.
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 04:17 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
Što se tiče jittera, one znam što si se njega uhvatio kad je to samo jedna od stvari koju sam rekao. On se rešava boljim klokingom, koji sam pomenuo ranije jer sam pitao da li se slažu da postoji razlika i potreba za boljim clockom ako se radi digitalno, pa sam pomešao trista stvari od jednom u rečenicu...
Pa jbt, zar sam ja kriv što ti turaš babe i žabe u istu temu?

Quote:
Mi u modernoj popularnoj muzici imamo manje dinamike.. Radi poente, banalizovaću i reći da je to maksimum 12 db dinamike, što su 2 bita. U ta dva bita bi trebalo da stane mnogo informacija, i konstantno se dešava gužvanje i zaokruživanje na najbliže cifre. Analogiju boli dupe za dinamiku samo ako je iznad šuma, i ako je ne teraš u crveno.
Kakva te „dva bita” spopala, bolan ne bio Ne slušamo mi nikakve bitove nego ono što D/A konvertor isporuči pojačalu i zvučnicima. Tvoj posao kao miksadžije je da složiš taj zvuk kako znaš i umeš. Ako bez analogne sabirnice ne umeš da napraviš zvuk koji ti prija, a ti je kupi. Uostalom, logično je da svako sebi kupi ogledalo u kome će se samom sebi dopasti

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 02-01-2016 at 04:19 PM.
Old 02-01-2016, 04:34 PM   #5
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:

Nisam to ni rekao. Ne postoji "dojajator", niti su summing boxovi to. Najbolje bi bilo da se svaki stage radi na način na koji bi trebalo. Napraviti dobar sound od početka, oblikovati ga, i napraviti još boljim u mixu. Ako na kraju sve to sabereš i ne dobiješ ono što si radio, onda imaš problem sa sabiranjem. To je poenta. Iliti ako sve vreme radiš i dodaješ stvari koje ti npr klijent traži ili pesma zahteva, a to kreće da se gužva sa drugim stvarima, i ni jedan eq, reverb, saturator, ili čak promena boje instrumenta ti ne pomaže, onda se uhvatiš kako sediš i pokušavaš da rešiš problem koji ne možeš rešiti. Ubijaš svoju kreativnost, a u očima klijenta ćeš ispasti nesposoban i bezobrazan što nećeš da pratiš njihovu volju iako sam znaš da nije tako.
izvini ali ja ne verujem da su ovi problemi neresivi ITB, zato i postoji sidechain, paralelna kompresija i automatizacija. Losi aranzmani/farbe/snimci su sasvim druga prica. Sto se sabiranja tice tu nemam problem jer ne radim DA konverziju tako da necu na tu temu.
kVu is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 05:20 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Napraviti dobar sound od početka, oblikovati ga, i napraviti još boljim u mixu. Ako na kraju sve to sabereš i ne dobiješ ono što si radio, onda imaš problem sa sabiranjem. To je poenta. Iliti ako sve vreme radiš i dodaješ stvari koje ti npr klijent traži ili pesma zahteva, a to kreće da se gužva sa drugim stvarima, i ni jedan eq, reverb, saturator, ili čak promena boje instrumenta ti ne pomaže, onda se uhvatiš kako sediš i pokušavaš da rešiš problem koji ne možeš rešiti. Ubijaš svoju kreativnost, a u očima klijenta ćeš ispasti nesposoban i bezobrazan što nećeš da pratiš njihovu volju iako sam znaš da nije tako.
Ne bi bilo loše da ovo odštampaš i katkad pročitaš. Prosto da ne poveruješ koliko svaka reč koju si ovde napisao vremenom ume da promeni značenje.

Hint #1: Šta znači „napraviti dobar sound od početka”? Snimiti zvuk instrumenta sa svim atributima koje on poseduje ili samo sa onima za koje znaš da će ti trebati u miksu?

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 02-01-2016 at 05:46 PM. Reason: Hint
Old 03-01-2016, 10:02 AM   #7
obicni user
Member

Iako ne spadam u krug cak ni pocetnika a kamoli nesto vise ipak sam procitao svaki odgovor strucnih kadrova. Nesto i nisam razumio al ono sto jesam....
Reaper zvuci zericu analognije, i studio one zvuci prirodnije. C8 zvuci daleko bolje od c5., pa sad ne kontam. Mene ste prcali jer sve zvuci isto a sad odjednom razlike. Ili su te razlike dostupne iskljucivo za vas profesionalce. Pa i ak je tako u cemu je fora ako radite projekte za ljude kojima je bit da trese lupa udara. Gdje je bit svega ako nitko od krajnjih korisnika nece skontati jel to neve, ssl, free voxenego i jel cubendo PT ili ovo ili ono. Dal se stvarno sve svodi na komentar o tipu koji reklamira box jer je potrosio pare pa sad da se malo hvali.
A sad bih molio jedan iskren odgovor. Shvatio sam da vi radite sa velikim facama. Ajte iskreno razumiju li te face sve to. Vide li razliku znaju li uopce bit...ili je bitno da zazvuci ko seve i italiano ili joksimovic ili...
obicni user is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2016, 11:44 AM   #8
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Alo ljudi?Jel to malo "proradio" forum. ???? Ne pamtim kad sam video neku diskusiju da se za par dana razvukla na 3 strane (!!) i neki stari clanovi isplivali napovrsinu!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2016, 12:07 PM   #9
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Alo ljudi?Jel to malo "proradio" forum. ???? Ne pamtim kad sam video neku diskusiju da se za par dana razvukla na 3 strane (!!) i neki stari clanovi isplivali napovrsinu!
To sam ja zakuvao i pobegao. Čim krene otb vs itb diskusija kreće i seča glava. Izašle su neke zverke iz pećina i mnogo su besne. Bolje i ovo nego meseci tišine.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2016, 01:20 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by obicni user View Post
A sad bih molio jedan iskren odgovor. Shvatio sam da vi radite sa velikim facama. Ajte iskreno razumiju li te face sve to. Vide li razliku znaju li uopce bit...ili je bitno da zazvuci ko seve i italiano ili joksimovic ili...
Pa sad... postoji i ono što zovu profesionalnim moralom Ono, da budeš pošten i prema zahtevima struke, a ne samo mušterije. A postoji i lični trip kako nešto treba raditi, i tu svako ima pravo da koristi ono što njemu lično prija.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules