Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-06-2015, 09:30 PM   #21
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Post Re: Tegajte prijatelja koji tvrdi da moze cuti razliku izme?u analogne konzole i ITB

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Kao što reče Mirko Ilić, plug je izmislio onaj što je bio previše lenj da na vreme okopa njivu, pa je upao u cajtnot.
Ili je samo hteo da okopa vise njive za isto vreme? A.k.a napredak/razvijanje covecanstva.

Po tome je automobil izmisio onaj koji je bio lenj da krene na posao biciklom 2 sata ranije, pa mu sada treba samo 20 minuta .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2015, 07:01 PM   #22
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Tegajte prijatelja koji tvrdi da moze cuti razliku izme?u analogne konzole i ITB

Quote:
Originally Posted by Elf View Post
Ovakve priče me uvek podsete na intervju sa jednim projektom zvanim
X-Dream. Na pitanje "mac ili pc" su odgovarali "oba".
Tako i ovo. Koristimo najbolje od oba sveta i lepo nam. Barem meni.
Koristimo ono ?to nam je dostupno (ako nam je stalo da na kraju dana imamo snimak).

@loscolorados:

Nije mi palo na pamet da preslu?avam one primere jer ne verujem u superiornost analognih EQ-a, kompresora, sabirnica i ostalih sranja isto koliko ne verujem u superiornost SS (ili bilo čijih) virtuelnih konzola.

Onaj kome je potreban analogni ?zvuk? da bi bio srećan je prilična budala, isto kao i onaj kome je potreban ?digitalni zvuk?. To su dva načina rada, a ne dve vrste zvuka. Zvuk je negde drugde. Mislim da se u tome sla?emo. Ima mo?da samo jedna stvar u kojoj se ne sla?emo: nije va?no da li je Lex Luger radio bitove na krekovanom FL ili na kupljenom MPC, va?no je i ko je brbljao preko toga. Pop muzika je zajednički poduhvat. Mo?da ti ume? da uradi? isto toliko dobre bitove, ama nema? kome da ih uvali?. Geografija i komunikacija su čudo.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 15-06-2015 at 08:20 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2015, 06:05 AM   #23
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Default Re: Tegajte prijatelja koji tvrdi da moze cuti razliku izme?u analogne konzole i ITB

Ja cu samo reci: plugini se raspadaju pri vecoj vrednosti, na primer kompresije, to u hardveru nema, a i sire zvuci stereo slika kada prodje kroz hardver, bolja je separacija samih zvukova i dubina iz nekog razloga.
I vazi za vece vrednosti od 2db.
Mika Technika is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2015, 12:16 PM   #24
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mika Technika View Post
Ja cu samo reci: plugini se raspadaju pri vecoj vrednosti, na primer kompresije, to u hardveru nema, a i sire zvuci stereo slika kada prodje kroz hardver, bolja je separacija samih zvukova i dubina iz nekog razloga.
I vazi za vece vrednosti od 2db.
Sve to stoji, zato sam i napisao da digitalno okruženje zahteva drugačiji način rada.

Lično mislim da je najgora stvar u digitalnom svetu proizvodnja pluginova koji „verno rekreiraju” hardver. Dubina, širina, separacija, „toplina” ... sve može da se postigne, samo je put drugačiji nego u analognom domenu. Sramota me da priznam, ali tek posle par godina rada ITB mi je prošlo kroz glavu da najzad mogu da stavim reverb na insert i da kompresor u lancu sme da ide posle tog reverba Do tada sam se ponašao kao da radim za analognim stolom i užasno me je nerviralo što to nema veze sa zvukom na koji sam navikao. Cela stvar je u tome da se oslobodimo očekivanja da oprema nešto uradi sama po sebi, nego da je mesimo i nateramo da uradi ono što nama treba, pa makar na način koji je potpuno „pogrešan”.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 16-06-2015 at 12:37 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2015, 12:59 PM   #25
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

a šta te je u analognom domenu sprečavalo da to uradiš?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 16-06-2015, 01:00 PM   #26
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Sve to stoji, zato sam i napisao da digitalno okru?enje zahteva drugačiji način rada.

Lično mislim da je najgora stvar u digitalnom svetu proizvodnja pluginova koji ?verno rekreiraju? hardver. Dubina, ?irina, separacija, ?toplina? ... sve mo?e da se postigne, samo je put drugačiji nego u analognom domenu. Sramota me da priznam, ali tek posle par godina rada ITB mi je pro?lo kroz glavu da najzad mogu da stavim reverb na insert i da kompresor u lancu sme da ide posle tog reverba Do tada sam se pona?ao kao da radim za analognim stolom i u?asno me je nerviralo ?to to nema veze sa zvukom na koji sam navikao. Cela stvar je u tome da se oslobodimo očekivanja da oprema ne?to uradi sama po sebi, nego da je mesimo i nateramo da uradi ono ?to nama treba, pa makar na način koji je potpuno ?pogre?an?.

Pozdrav,

Vasa
Da, realno najveci je problem sto svi pokusavaju nesto da iskopiraju iz hardvera i prenesu na plugin, a u vecini slucajeva kada se uradi test, ispadaju bezveze smesni, umesto da furaju svoj fazon, i piche neku svoju pricu sto se tice plugina, jer ima bas dobrih.
Old 16-06-2015, 01:19 PM   #27
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
a šta te je u analognom domenu sprečavalo da to uradiš?
Za početak to što u miksu nisam raspolagao sa više od tri reverba i jednog stereo kompresora

Pozdrav,

Vasa
Old 18-06-2015, 10:19 PM   #28
Plishani
Member

Quote:
Originally Posted by Mika Technika View Post
Ja cu samo reci: plugini se raspadaju pri vecoj vrednosti, na primer kompresije, to u hardveru nema,
Pročitao sam ceo ovaj topic i nisam mislio da kometari?em, ali ovo gore navedeno moram:
Koji se to analogni kompresori ne raspadaju pri većoj vrednosti (neću sad da se hvatam za onih 2 dB)? Koji to analogni mikseri i kompresori mogu da podnesu visoke nivoe? Mislim na sprave sa kojima si ti radio i sa kojima ima? iskustva. Iskreno me zanima. Većina analognih sprava koje sam ja koristio je bila sumnjivog kvaliteta, kada je integritet zvuka u pitanju. Mo?da nisam imao sreće do sada... ili sam sve to slu?ao na previ?e dobrim monitorima...
Plishani is offline   Reply With Quote
Old 18-06-2015, 10:57 PM   #29
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Plishani View Post
Koji se to analogni kompresori ne raspadaju pri većoj vrednosti (neću sad da se hvatam za onih 2 dB)? Koji to analogni mikseri i kompresori mogu da podnesu visoke nivoe?
Sve se raspada (i analogno i digitalno), samo na drugačiji način

Pun pozdrav,

Vasa
Old 19-06-2015, 03:38 AM   #30
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Quote:
Originally Posted by Plishani View Post
Pročitao sam ceo ovaj topic i nisam mislio da kometari?em, ali ovo gore navedeno moram:
Koji se to analogni kompresori ne raspadaju pri većoj vrednosti (neću sad da se hvatam za onih 2 dB)? Koji to analogni mikseri i kompresori mogu da podnesu visoke nivoe? Mislim na sprave sa kojima si ti radio i sa kojima ima? iskustva. Iskreno me zanima. Većina analognih sprava koje sam ja koristio je bila sumnjivog kvaliteta, kada je integritet zvuka u pitanju. Mo?da nisam imao sreće do sada... ili sam sve to slu?ao na previ?e dobrim monitorima...
SSL x rack, Distressor, Maselec MLA-2,
API 2500...
E sada ti meni objasni, koji se plugini ne raspadaju kada stavis ratio veci od 2, i kada momacki nagazis kompresor.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules